RUSI U BEOGRADU SVE MANJE IZNAJMLJUJU STANOVE: Potražnja OPADA, a da li će uskoro PASTI i cene KIRIJA?
Stan za najam, Foto: Profimedia

jeftinije kirije u najavi?

RUSI U BEOGRADU SVE MANJE IZNAJMLJUJU STANOVE: Potražnja OPADA, a da li će uskoro PASTI i cene KIRIJA?

Stanovi površni preko 50 kvadrata, sa časnim izuzecima, nema za manje od 500 evra mesečno

Objavljeno:

Cene zakupa stanova u Srbiji poslednjih godinu dana značajno su porasle zbog dolaska ruskih državljana, a najveća povećanja zabeleženo je u prestonici. Poslednji podaci agencija za nekretnine pokazuju da više nema velike potražnje Rusa za najmom nekretnina, pa se očekuje da će u narednom periodu opasti.

Zbog naglog priliva velikog broja Rusa i Ukrajinaca u Srbiju, na tržištu nastao je apsolutni haos. Stanova za najam je bilo sve manje, a velika potražnja podgla je mesečne kirije preko noći dvostruko, pa i trostruko. Neminovno su sa ciframa dominirali vlasnici stanova na najatraktivnim lokacijama, ali i oni u okolini Beograda su videli trenutak za moguću zaradu. Najam se povećavao i domaćim građanima za 100, 200 pa i 500 evra, a kome je to bilo skupo bio je izbačen iz stana.

Da se situacija sada menja, potvrdila je vlasnica jedne agencije za nekretnine, koja kaže da trenutno nema novog talasa Rusa koji su zainteresovani za iznajmljivanje stanova. Zbog toga je tvrdi ponuda bolja, ali da su cene zakupa i dalje visoke.

"Stanodavci će brzo shvatiti da cene treba da prilagode našem standardu življenja, jer održavanje stana nije baš mala stavka i njima se ne isplati da drže prazan stan", kazala je ona za Tanjug.

I ona je ukazala da su vlasnici stanova previsokim cenama zakupa izbacili stanare, kako bi ih izdali Rusima i na taj način profitirali. Ali imajući u vidu da se sada situacija smiruje, vlasnica agencije za nekretnine očekuje da će sve veća ponuda stanova dovesti do korekcije cene zakupa, iako se, kako kaže, ljudi nerado odlučuju na to bilo da je reč o prodaji ili zakupu.

Rekordne cene u centru

Najveće interesovanje pridošlih građana iz ratnih područja bilo je za stanovima u centru grada, Vračaru, Novom Beogradu... Na to su ukazivali stručnjaci za nekretnine, kao i činjenica da na tim lokacijama prazni stanovi vrlo brzo popunili i da je kasnije sve teže bilo pronaći nekretninu za izdavanje.

Imajući u vidu i njihov strandard i ušteđevinu sa komom su došli, nje im bio problem da plate bilo koju cenu za ono što se kod nas izdaje kao "de lux" stan. Ipak, stručnjaci ukazuju da je to bilo trnutno, a da je dužina njihovog boravka na našoj teritoriji pod znakom pitanja.

"Ne treba zaboraviti da su oni ovde došli sa svojom ušteđevinom, a pitanje je koliko će ostati i oni koji su sada u zakupu, jer svaka tri meseca moraju da obnavljaju boravak", navela je vlasnica agencije za nekretnine.

Izdavanje stanova
Izdavanje stanovafoto: Profimedia

Kirije za mesec dana veće za 100 evra

U poslednjih mesec dana najam stanova poskupeo je skoro na svim beogradskim opštinama a naveće povećanje zabeleženo je u naselju Mirijevo i to za 25 odsto. Praktično, porsečna kirija na ovoj beogradskoj opštini popela se za nešto više od 100 evra, na okruglo 500.

Jednosobni stanovi u Beogradu do nedavno su mogli da se nađu za 250 evra, a danas se izdaju za 600, a trosobni i više. Ako pogledamo stanove na atraktivnim lokacijama, ova razlika biva samo još izraženija.

Koliko je tržište "podivljalo" svedoči činjenica da se za nekretnine iste površine danas, na istim lokacijama izdvaja i više nego duplo novca. Prema aktulenoj ponudi na sajtu nekretnine.rs stan površine 40 kvadrata u Zemunu nema ispod 500 evra.

Stanovi površni preko 50 kvadrata, sa časnim izuzecima, nema za manje od 500 evra mesečno. Na primer, stan od 55 kvadrata na zemunskom keju oglašen je da se izdaje za čak 600 evra. Ni veći stanovi nisu ništa jeftinij, dvosoban stan na zvezdari površine 68 kvadrata na Zvezdari izdaje se po ceni od čak 950 evra.

U jednom od najpopularnijih delova Beograda, na Crvenom krstu, trenutno možete naići na ekstremni raspon cena. Nekretnine za izdavanje kreću se od 300 (vrlo retko) i idu i preko 1.500 evra.

Neodrživo na duži rok

Prema mišljenju stručnjaka, ove cene su neodrživena dugi rok, i ako će se tržište uopšte smiriti onda će to biti vrlo brzo. Sa druge strane, oni manje optimistični uveliko spekulišu o načinima ograničenja cena najma kako bi se situacija rešila u korist sugrađana sa nižim primanjima.

- Ili će biti prazno ili će morati da spuste cenu domaćim zakupcima sa normalnim kirijama. Nadam se da je ovo sada bio "zemljotres" koji završen i koji se neće više ponoviti, rekao je nedavno za "Blic Biznis" Milić Đoković, procenitelj i stručnjak za tržište nekretnina, komentarišući trenutna dešavanja na tržištu nekretnina vezana za cene izdavanja.

Naš sagovornik je tom prilikom upozorio da cenu diktira tražnja, a da će ona opasti kada se pridošli stranci vrate u svoje zemlje.

Cenu ipak diktira tražnja, i sve dok je ona velika cene rastu, a kada stanodavac ne bude imao kome da ga izda on će da smanji cenu. Ovo je nenormalna priča jer ovo prosečan građanin jednostavno ne može da plaća. Rusi su samo protočni bojler, oni su ovde u prolazi i oni će da odu i ko će onda da iznajmljuje stanove?! zaključio je Đoković.

(Espreso / Blic / Marica Jovanović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.