I PIJACE POSTAJU LUKSUZ? Evo šta sve može ovde da se kupi za 1.000 dinara i šta je NAJTRAŽENIJE!
Pijaca, Foto: Emilija Jovanović

ponuda na pijacama

I PIJACE POSTAJU LUKSUZ? Evo šta sve može ovde da se kupi za 1.000 dinara i šta je NAJTRAŽENIJE!

Na nekadašnjem Kvantašu, kilogram pasulja je duplo povoljniji. Tetovac ima nešto višu cenu, pa se prodaje za 250 dinara

Objavljeno:

Sa zelenih pijaca, građani koji ponesu 1.000 dinara, kući se mogu vratiti sa po kilogramom banana, krompira, pomorandži, mandarina ili limuna i luka.

Iako su cene drugih namirnica skočile, prodavci na prestoničkim tržnicama tvrde da se cene povrća i voća ne razlikuju u odnosu na ovaj period prethodne godine. Na nekadašnjem Kvantašu voće i povrće je dosta povoljnije pa ovde građani mogu da pazare više kilograma raznolikih namirnica za jednu "crvenu".

Najtraženiji kupus, jabuke, crni luk...

Trenutno su najtraženiji kupus, jabuke, crni luk i šargarepa. Na prestoničkim pijacama najpovoljnija je veza zeleni od 40 dinara, a najskuplje su jagode, a korpica od kilograma košta 1.000. Kako tvrde prestonički prodavci cene se ne razlikuju drastično, jedino je bananama skočila cena za 50 dinara, pa je kilogram sada 250.

- Voće i povrće jeste skupo, a to je zato što se dosta toga uvozi i to je razlog više cene - rekla je Milica D. koja prodaje na Bajlonijevoj pijaci.

Pijaca
Pijacafoto: Tamara Trajković

- Dobro je samo što se nije menjala cena u odnosu na prošlu godinu. Citrusi su oko 250 dinara, ali to stiže iz toplijih krajeva i sada ga ima manje nego leti, sve to utiče na formiranje cene. Kao i građanima i nama bi išlo u prilog da voće i povrće bude jeftinije, ali jednostavno nije isplativo.

Kilogram grožđa je 300 dinara, čaša očišćenog nara od 250 grama je 300. Brokoli i karfiol imaju višu cenu od 350 do 400 dinara, jer i oni na prestoničke tezge stižu iz uvoza. Kilogram luka i krompira je 150 dinara, a paradajz je po 300, kupus je povoljniji pa se može pazariti za 80 dinara.

Na nekadašnjem Kvantašu cene su povoljnije, pa se više različitog voća i povrća može kupiti za 1.000 dinara. Banane su skoro 100 dinara jeftinije nego na prestoničkim tržnicama, pa je na Veletržnici kilogram 140-170 dinara. Iako je na pijacama cena citrusa 250 dinara, na Kvantašu limun je 120-150 dinara, pomorandže su od 70 do 130, a mandarine od 140 do 160. Luk je od 20 do 50, paradajz se može naći za 100, babura je od 50 do 70.

1 / 6 Foto: Tamara Trajković

Pasulj po starom

NA prestoničkim pijacama građani mogu da pazare i pasulj koji se prodaje u kesama i imaju težinu pola kilograma, a cena je 200 dinara. Kako tvrde prodavci, kilogram pasulja prošle godine bio je 400, isto kao i sada. Na nekadašnjem Kvantašu, kilogram pasulja je duplo povoljniji. Tetovac ima nešto višu cenu, pa se prodaje za 250 dinara.

(Espreso / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.