ŠTA ĆE BITI SA KAMATAMA, HOĆE LI I DALJE RASTI? Svi čekaju ČETVRTAK, evo i ZBOG ČEGA
Referentna kamatna stopa, Foto: Nemanja Pančić, Profimedia

INFLACIJA I DALJE JEZIVA

ŠTA ĆE BITI SA KAMATAMA, HOĆE LI I DALJE RASTI? Svi čekaju ČETVRTAK, evo i ZBOG ČEGA

S novim rastom euribora posle 15. decembra, kada se očekuje da će dostići skoro tri odsto, rata ovog kredita biće veća još za 30 ili 40 evra

Objavljeno:

Sve oči ove nedelje uprte su u Evropsku centralnu banku (ECB), koja će u četvrtak, 15. decembra odlučivati o daljoj sudbini referentne kamatne stope, a tako posredno uticati i na cenu evra i svih kredita u valuti EU.

Kako je danas objavio Euraktiv, Evropska centralna banka (ECB) razmatra usporavanje povećanja kamate, u nadi da je inflacija u EU dostigla svoj pik. Nakon dva uzastopna povećanja kamatne stope od 75 baznih poena, piše Euraktiv, tržišta su napeta da vide da li će ECB zadržati agresivan tempo ili će se spustiti na 50 baznih poena, dok se region priprema za zimsku recesiju.

Inflacija i dalje jezivo visoka

Inače, ovonedeljni sastanak 25-članog upravnog saveta ECB-a u Frankfurtu biće poslednji u 2022. godini, koja će biti upamćena po neviđenim šokovima potrošačkih cena. Kao i druge centralne banke, ECB je uzvratila nizom povećanja kamatnih stopa kako bi ukrotila galopirajuću inflaciju.

Prema navodima Euraktiva, inflacija je i dalje jezivo visoka, na 10 odsto, što je pet puta više od cilja ECB, a predsednica ECB Kristin Lagard je više puta rekla da su potrebna dodatna povećanja kamatnih stopa. Ipak, u novembru je rast cena malo popustio...

Kristin Lagard
Kristin Lagardfoto: EPA-EFE/RONALD WITTEK / POOL

- Mogu da kažem da smo verovatno blizu vrha inflacije - rekao je prošle nedelje glavni ekonomista ECB Filip Lejn.

Endrju Keningem, glavni evropski ekonomista u Capital Economicsu, rekao je da očekuje da će ECB usporiti tempo na 50 baznih poena.

Ipak, takva odluka i dalje predstavlja rast kamata koji će se odraziti na sve kreditne pozajmice u evrima, pa tako i na one u Srbiji. A s obzirom na to da većina banaka u Srbiji kamatne stope kredita u evrima usklađuje krajem decembra, građani mogu da očekuju veće rate kredita već u januaru 2023.

Kako i kada raste rata kredita

Da bismo pojasnili koliko će se povećati rate, pre svega stambenih kredita, uzećemo, na primer, pozajmicu od 50.000 evra, s rokom otplate od 20 godina. Kada je ovaj kredit odobren (na primer pre dve ili tri godine), marža banke bila je 3,5 odsto (i nije se menjala), ali je kamata (euribor) tada bila ispod nule (minus 0,55 odsto), a sada je već na 2,44 odsto. Prilikom odobravanja kredita kamatna stopa bila je 2,95 odsto.

Rata ovog kredita je početkom godine iznosila 276 evra. Nakon što se euribor popeo na jedan odsto, rata se podigla na 316 evra, što je povećanje od oko 40 evra, a nakon što je euribor stigao na dva procenta, rata je već otišla na 344 evra. To je povećanje od 68 evra u odnosu na početak 2022. godine.

S novim rastom euribora posle 15. decembra, kada se očekuje da će dostići skoro tri odsto, rata ovog kredita biće veća još za 30 ili 40 evra.

Kreditna kartica
foto: Profimedia

Olakšanje u 2023. godini...

Ipak, ekonomski analitičari smatraju da će od januara ECB prilično usporiti sa podizanjem kamata, odnosno da će ih zadržati na istom nivou u toku 2023. godine.

- Kamatna stopa ECB ostaće na istom nivou, nakon ove korekcije 15. decembra, sigurno jedan period. Ne verujem da će u januaru podizati kamatu, možda za samo 0,25 odsto, ali to će biti poslednje povećanje. Držaće je na istom nivou do daljeg, a to znači da i naši građani zaduženi u evrima mogu da odahnu – ističu stručnjaci.

Banka
foto: Profimedia

Prema rečima jednog od bankara, koji vodi sektor privrede u stranoj banci, ne bi trebalo da dođe do daljeg rasta kamata ECB.

- Postoje neki parametri koji nam ukazuju na to da smo na pragu perioda "zatišja", kada će kamatne stope "mirovati". Verujem da će tokom 2023. kamate ostati na istom nivou, bez pomeranja gore-dole - zaključuje ovaj bankar.

(Espreso/24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.