ZBOG OVE 3 GREŠKE NAM STIŽU VEĆI RAČUNI TOKOM GREJNE SEZONE: Skupo nas KOŠTAJU, menjajte ih ODMAH
Grejanje, Foto: Profimedia

reagujte dok ne bude kasno!

ZBOG OVE 3 GREŠKE NAM STIŽU VEĆI RAČUNI TOKOM GREJNE SEZONE: Skupo nas KOŠTAJU, menjajte ih ODMAH

Prema istraživanjima nemačkog potrošačkog centra, nameštaj bi trebao biti udaljen najmanje 30 centimetara od radijatora

Objavljeno:

Postaje sve hladnije. Ako još niste upalili grejanje, verojatno ubrzo hoćete. Stručnjaci navode greške grijanja i objašnjavaju kako ih je moguće izbeći. Jedna od najčešćih grešaka je zaklanjanje radijatora nameštajem ili zavesama. Na primer, to znači da se toplota ne može ispustiti u vazdih prostorije i troši se nepotrebna energija.

Prema istraživanjima nemačkog potrošačkog centra, nameštaj bi trebao biti udaljen najmanje 30 centimetara od radijatora.

Ne ostavljajte prozore pritvorene

Redovno provetravanje je nešto što svi radimo svakodnevno. Ali to ne treba trajati dugo jer se inače zidovi i plafoni oko prozora mogu ohladiti. Kao smernica, zimi se soba ne sme provetravati duže od pet minuta.

prozor
foto: Martin Barraud / Caia Image / Profimedia

Ne ostavljajte vrata otvorena

Ako želite uštedeti energiju, trebali biste držati zatvorena vrata između prostorija koje grejete i koje ne grejete. Prema rečima stručnjaka, time se štedi i do deset odsto energije. Jer toplina se bolje čuva u sa zatvorenim vratima, što je i logično, ali mnogi od nas zaboravljaju na to.

grejanje, Radijator
foto: Profimedia

Ušteda novca i energije – savetuju stručnjaci

Izbegavanje grešaka je važno. Osim toga, mogu se preduzeti i druge mere za održavanje toplote u domu. S digitalnim termostatom može se odrediti i namestiti tačna sobna temperatura. Takozvane reflektujuće ploče od aluminijumske folije imaju dodatnu prednost. Onemogućuju gubljenje toplote kroz zid. Nemačka DIY akademija naglašava da se folije trebaju lepiti na sve vanjske zidove ispred radijatora.

Grejanje, Radijator
foto: Zorana Jevtić

(Espreso / Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.