NA PENZIJU BI TREBALO DA MISLITE I PRE 65. GODINE: Malo ko zna zašto je VAŽNO da se PROVERI PENZIJSKI STAŽ
Penzioneri, Foto: Beta / Dragan Gojić

PROVERITE NA VREME

NA PENZIJU BI TREBALO DA MISLITE I PRE 65. GODINE: Malo ko zna zašto je VAŽNO da se PROVERI PENZIJSKI STAŽ

Sve ovo je lakše dokazivo ukoliko se proverava na vreme

Objavljeno:

Dve su "zapovesti" za odlazak u penziju - broj godina života i propisan penzijski staž. Dok buduće penzionere okupira vest o pomeranju starosne granice i oscilacije u visini primanja, one kojima je penzija još misaona imenica trebalo bi da interesuje da li im se sve upisuje u penzijski staž. Razlog je krajnje prost - eventualne greške u evidenciji lakše je ustanoviti i ispraviti dok su još "sveže".

- Penzijski staž stiče se vremenom provedenim u radu i uplatom doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje. Takođe, što je više penzijskog staža i penzija je veća, te je važno da se plate doprinosi - objašnjava pravnik Milan Predojević.

Prema njegovim rečima, postupak za ostvarivanje prava iz penzijskog osiguranja pokreće se kod Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (RFPiO), koji po službenoj dužnosti vodi evidenciju o ostvarenom penzijskom stažu.

Penzioneri
Penzionerifoto: Ana Paunković

Nekadašnja praksa koju pamte već penzionisane generacije podrazumevala je da poslodavac unosi podatke u radnu knjižicu. Ona je, posvedočiće naši stariji sugrađani, bila veoma važna jer je predstavljala evidenciju celokupnog radnog staža. Ipak, vremena su se promenila, radne knjižice se više ne koriste, a čitava procedura prijave i upisivanja staža vrši se elektronski i samim tim mimo naše kontrole.

Ipak, to nije isključilo mogućnost da se proveri upisan staž i dobije informacija da li poslodavac uplaćuje doprinose.

- Penzioni staž se možete proveriti u filijali RFPiO odlaskom na šalter ili putem njihovog sajta. Svi građani koji imaju obavezno socijalno osiguranje i važeću ličnu kartu mogu elektronski da provere da li im poslodavci plaćaju doprinose za penzijsko osiguranje i u kom iznosu - objašnjava pravnik sa dugogodišnjim iskustvom u oblasti radnog prava i socijalnog osiguranja.

Kako dalje navodi, da bi se obezbedila zaštita ličnih podataka korisnika ove usluge, predviđene su i šifre, odnosno PIN kodovi koji se uzimaju na šalteru Fonda jednom na osnovu lične karte, a koriste se trajno.

- U slučaju da ih izgube, građani će dobiti novu šifru. Nakon što se dobije PIN broj, provera staža može se vršiti na sajtu RFPiO. Da bi se pristupilo svojim podacima iz matične evidencije RFPiO, potrebno je popuniti podatke na stranici sajta (JMBG, PIN broj i verifikacioni kod), a ova usluga je besplatna i možete se realizovati bez ograničenja - kaže Predojević.

Osim ovih podataka, može se proveriti da li su odrađene prijava i odjava na socijalno osiguranje, kao i da li su svi podaci tačni i ažurni.

Postupak utvrđivanja greške moguć uz određenu dokumentaciju

- Ukoliko lice uvidom u službenu evidenciju RFPiO utvrdi da postoje greške u podacima koje se odnose na penzijski staž, kod filijale RFPiO na čijem području ima prebivalište može podneti zahtev za pokretanje upravnog postupka, kako bi se uneli ispravni podaci - kaže Predojević.

Uz zahtev prilažu se svi mogući dokazi kojima se raspolaže: dokumenti, isprave, uverenja, ugovori i slična akta podobna da dokažu tvrdnje da upisani podaci nisu ispravni.

- Primera radi, unet je pogrešan datum prijave. U tom slučaju prilaže se ugovor o radu iz kojeg se nedvosmisleno može utvrditi tačan datum početka osiguranja. Slično je i sa datumom odjave. Prilaže se rešenje o otkazu kao dokaz. Ili, iako službena evidencija RFPiO kaže da doprinosi nisu plaćeni, relevantni su podaci Poreske uprave, organa nadležnog za obračun i naplatu doprinosa. U tom smislu, uverenje iz Poreske uprave nepobitan je dokaz da su doprinosi ipak plaćeni - tvrdi sagovornik.

Sve ovo je lakše dokazivo ukoliko se proverava na vreme, što zbog veće šanse da smo sačuvali ugovore i drugu neophodnu dokumentaciju, što zbog mogućnosti da se kontaktira poslodavac i razjasni zbog čega je došlo do greške.

Ovo potraživanje ne zastareva

- Moguće je na primer da poslodavac za određenu godinu nije podneo M-4 obrazac, iako je platio doprinose. Poslodavci su zaključno sa 31.12.2018. godine imali obavezu da za svaku godinu, do kraja aprila naredne godine, podnesu M-4 obrazac, koji je sadržavao podatke o plaćenim doprinosima. Ukoliko to nije bio slučaj, RFPiO nije imao unet podatak da je staž plaćen, iako je zapravo sve bilo izmireno. Od 01.01.2019. godine RFPiO po službenoj dužnosti preuzima ove podatke od drugih državnih organa i poslodavac više nema obavezu da predaje M-4 obrasce. Ukoliko poslodavac više ne postoji, platio je doprinose, a nije predao M-4 obrazac, kod filijale RFPiO se može pokrenuti upravni postupak u kojem se može dokazati da je sve plaćeno (npr dostavom podataka/uverenja iz Poreske uprave) - objašnjava Predojević.

Ako nije reč o grešci, odnosno poslodavac svesno i namerno nije uplaćivao doprinose, potrebno je pozvati poslodavca da ispuni zakonsku obavezu, jer ona ne može da se izbegne protokom vremena, odnosno ovo potraživanje ne može da zastari.

- Ukoliko i pored upozorenja poslodavac ne plati doprinose, potrebno je podneti prijavu Poreskoj upravi, radi postupka prinudne naplate doprinosa, te se obratiti i Inspekciji za rad. Inspekcija nema ovlašćenja da naloži isplatu zarada i doprinosa, ali ima ovlašćenje da pokrene prekršajni postupak protiv poslodavca koji ne plaća doprinose. Poslodavac po odluci prekršajnog suda plaća kaznu za počinjeni prekršaj, što je dodatni finansijski teret pored nedvosmislene obaveze plaćanja doprinosa. Za prinudnu naplatu zarada i doprinosa pak, neophodan je sudski postupak - pojašnjava pravnik.

Stavovi sudova oprečni

- Vrhovni kasacioni sud zauzima stav da kada se tužbeni zahtev odnosi na isplatu zarade, naknade zarade i drugih primanja iz radnog odnosa, može se u okviru takve tužbe kod osnovnog suda zahtevati uplata doprinosa za obavezno socijalno osiguranje. Međutim, dalje ovaj sud kaže da pošto su sredstva doprinosa javni prihod, zakonski postupak utvrđivanja i naplate doprinosa je poreski (upravni), a ne parnični - kaže Predojević.

Kako navodi naš sagovornik, ovaj zaključak je po njemu problematičan jer odlučivanje o samostalnom tužbenom zahtevu koji se odnosi na obavezivanje poslodavca na uplatu doprinosa iz obaveznog socijalnog osiguranja ne spada u nadležnost suda.

Ustavni sud
Ustavni sudfoto: Printscreen/Google streetview

- Ustavni sud, s druge strane konstatuje da su prema Zakonu o radu, doprinosi sastavni deo zarade (plate). Pošto je doprinose poslodavac u obavezi da obračuna i uplati zajedno sa zaradom, Ustavni sud ne prihvata tezu da se u pogledu doprinosa koje poslodavac nije uplatio, zaposleni jedino može obratiti organu uprave. Mišljenje je Ustavnog suda da je osnovni sud nadležan da postupa i u slučajevima kada je predmet tužbenog zahteva isključivo obavezivanje poslodavca na uplatu neuplaćenih doprinosa - pojašnjava subotički advokat, po njemu, ispravni stav Ustavnog suda.

Kako dodaje, Ustavni sud se poziva na načelo "ko može više, može i manje", odnosno - nadležnost da postupa po tužbama za isplatu zarada, obavezuje sud da postupa i po tužbama samo za uplatu doprinosa.

- Imajući u vidu da je ovlašćenje Ustavnog suda da reši sukob nadležnosti između sudske vlasti s jedne strane i organa uprave sa druge strane, realno je i potpuno opravdano očekivati da prevlada stav ove visoke sudske instance. Tako bi svako lice kojem poslodavac nije uz zaradu uplatio pripadajuće doprinose, moglo samostalnom tužbom sudu da ostvari svoje pravo i obaveže poslodavca presudom da ispuni zakonsku obavezu uplate doprinosa za socijalno osiguranje - mišljenja je Predojević.

"Rupe u stažu" možemo popuniti sami - pod jednim uslovom

Mnogi zaposleni tek kada navrše godine života i podnesu zahtev za odlazak u penziju kod RFPiO, shvate da imaju problem sa stažom, odnosno da im za odlazak u penziju nedostaje staž osiguranja. Godinama su radili i bili u uverenju da stiču penzioni staž, ali se može dogoditi da poslodavac nije redovno uplaćivao penzijski doprinos. U tom slučaju se penzija ne može ostvariti, ili se ne može ostvariti pun iznos penzije koji bi po zakonu pripao, da je sav penzijski staž uplaćen.

- Sva novčana potraživanja iz radnog odnosa zastarevaju u roku od 3 godine od dana nastanka obaveze, sem potraživanja uplate doprinosa za socijalno osiguranje. Dakle pravila zastare ne primenjuju se na doprinose za obavezno socijalno osiguranje. Nažalost, ako poslodavac koji nije platio doprinose više ne postoji, a ne postoji pravni sledbenik propalog preduzeća, odnosno firma koja je preuzela sva prava i obaveze bivšeg poslodavca, ne možete da preduzmete ništa jer ne postoji dužnik koga biste primorali da plati obavezu - kaže naš sagovornik.

PIO FOND
PIO FONDfoto: Beta / Dragan Gojić

Ipak, postoji izuzetak. Kako navodi, radnici sa "rupama u stažu", mogu sami da uplate nedostajuće doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje za period kada su bili u radnom odnosu, a poslodavac doprinose nije platio. To je moguće uraditi samo kada penzijski staž koji se popunjava uplatom predstavlja uslov bez koga ne bi bilo penzije.

- Nije moguće uplatiti staž za koji poslodavac nije platio doprinose, ako i bez tih godina penzijskog staža ispunjavate uslov za penziju. Takođe, za nedostajući period u smislu ispunjavanja uslova za penziju kada osiguranik sam plaća doprinose koje nije uplatio poslodavac, uvek se računa najniža penzijska osnovica - zaključuje Milan Predojević.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.