KOLIKA VAM PLATA TREBA DA BISTE KUPILI STAN U BEOGRADU? Savetnici za stambene kredite dali DETALJNE PROCENE!
Stanovi, Foto: Filip Plavčić

VAŽNO

KOLIKA VAM PLATA TREBA DA BISTE KUPILI STAN U BEOGRADU? Savetnici za stambene kredite dali DETALJNE PROCENE!

Statistički gledano, cene nekretnina u u Srbiji u poslednjih godinu dana porasle su i do 30 odsto u pojedinim gradovima

Objavljeno:

Podstanari u Beogradu u ovom momentu nalaze se u ogromnom problemu jer su cene nekretnina i najma stana utrostručene usled čega se mnogi pitaju da li je isplativije podići stambeni kredit i kupiti stan.

Mišljenja stručnjaka su podeljena. Dok jedni ističu da je bolje uzeti kredit sada, nego za godinu dana kada je on potencijalno skuplji, drugi savetuju da je najbolje ipak sačekati.

Savetnici za stambene kredite izračunali su kolika bi bila mesečna rata ukoliko biste se odlučili za kupovinu stana od 100.000 evra.

Kuća, Stan, Cena, Kvadrat
foto: Espreso ilustracija, Printscreen

- Pretpostavimo da kupujete stan u vrednosti od 100.000 evra. Platili bi ste učešće od 20 odsto, što iznosi 20.000 evra., a od banke biste potraživali kredit od 80.000 evra. Ukoliko se uklopi tu mogućnost dobijanja kredita na maksimalni period otplate od 30 godina, vaša mesečna rata kredita iznosila bi oko 330 evra - kažu i dodaju koliku platu bi trebali da imate u ovom slučaju:

- U tom slučaju bi vaša plata trebalo da bude u proseku oko 660 evra, ističu.

Podsetimo, statistički gledano, cene nekretnina u u Srbiji u poslednjih godinu dana porasle su i do 30 odsto u pojedinim gradovima, u istom periodu je promenljiva kamata (euribor) za stambene kredite povećana za 1,63 odsto, inflacija skočila za 14 odsto, dok su prosečne plate nominalno veće za 16,5 odsto, a realno za 2,9 odsto.

(Espreso / Blic Biznis)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.