OVO JE ZVANIČNA PROCEDURA AKO NISTE POPISANI: U jednom slučaju ćete morati da platite KAZNU!
Popis stanovništva, Foto: Printskrin/RTS

INFORMIŠITE SE

OVO JE ZVANIČNA PROCEDURA AKO NISTE POPISANI: U jednom slučaju ćete morati da platite KAZNU!

Popis u Srbiji je završen a prvi preliminarni rezultati očekuju se mesec dana od poslednjeg popisanog stanovnika...

Objavljeno:

Dakle, pre Svetog Nikole znaćemo koliko nas ima, kao i koliko ima domaćinstava i stanova na nivou opština.

Oni koji nisu iskoristili sve mogućnosti i nisu popisani, sada razmišljaju o tome da li će platiti kaznu od 20.000 do 50.000 dinara. Ipak, u Zavodu za statistiku kažu da će Prekršajni sud doneti presudu i izreći kaznu samo onima koji su odbili ne samo popisivača, javlja RTS.

- Ja o toj situaciji obaveštavam svog šefa u ovom poslu, rukovodioca, on se zove instruktor. Nakon toga, instruktor zajedno sa mnom izlazi ponovo na teren i pokušava da vam objasni zašto je važno da se popišete. Vi ponovo odbijete instruktora i mene. Mi ponovo ne pišemo kaznu. Instruktor o tome obaveštava popisnu komisiju koja je iznad njega, a zadužena je za opštinu kojoj pripada vaš stan - rekao je pomoćnik direktora Republičkog zavoda za statistiku Petar Korović.

Nakon toga, dodaje, popisna komisija izlazi na teren i pokušava da motiviše građanina koji je odbio popis - da se popiše.

- Ako odbijete i popisnu komisiju, tri puta ste odbili popisivanje, onda ona obaveštava Republički zavod za statistiku, a on kod Prekršajnog suda pokreće postupak - kaže Korović.

Za sada se zna da će kaznu platiti samo dvadesetak građana, iako je broj onih koji nisu uspeli da ostvare kontakt sa popisivačem mnogo veći.

Popis
foto: Printskrin/RTS

Zato će od 2. do 11. decembra biti organizovana postpopisna anketa, koja ima za cilj da utvrdi dve stvari.

- Prvi cilj je da ustanovi kvalitet podataka dobijenih popisom, a drugi, možda i važniji, jeste da ustanovi neobuhvat u popisu, da ustanovi broj ljudi koji nije popisan. Paralelno sa postpopisnom anketom, sprovodimo jednu inovativniju metodu kontrole obuhvata - to je poređenje baze popisa sa bazama administrativnih izvora. Tako ćemo na dva načina prekontrolisati obuhvat i imati informaciju koliko stanovnika je popisano, a koliko je ostalo nepopisano - rekao je Petar Korović.

Poređenja radi, u prethodnom popisu, 2011. godine, postpopisnom anketom ustanovljeno je da oko 150.000 građana Srbije nije bilo popisano.

Popis
foto: Printskrin/RTS

Prvi preliminarni rezultati očekuju se mesec dana od poslednjeg popisanog stanovnika. Dakle, pre Svetog Nikole znaćemo koliko nas ima, kao i koliko ima domaćinstava i stanova na nivou opština.

Konačni rezultati objavljivaće se od marta sledeće do juna 2024. godine, piše Telegraf.rs.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.