SVAKA DRUGA KUĆA U SRBIJI USPELA JE DA SMANJI RAČUN ZA STRUJU: Trik je u nekoliko stvari, obratite pažnju
Foto: Profimedia

LJUDI SE TRUDE

SVAKA DRUGA KUĆA U SRBIJI USPELA JE DA SMANJI RAČUN ZA STRUJU: Trik je u nekoliko stvari, obratite pažnju

Napominje da su i građani i privreda ozbiljno shvatili energetsku krizu

Objavljeno:

Direktor snabdevanja električnom energijom u ogranku "EPS Snabdevanje" Aleksandar Bjeličić rekao je da je od 3,37 miliona domaćinstava, njih 45 odsto smanjilo potrošnju u oktobru 2022. u poređenju sa oktobrom 2021. godine.

Prema njegovim rečima, stavku 6 za pospust ostvarilo je 1,5 miliona domaćinstava.

- Oko 700.000 domaćinstava ostvario popust od 30 posto, popust od 15 odsto ostvarilo je 554.000 domaćinstava, tj. 16 odsto od ukupnog broja, a osam odsto ostvarilo popust od 20 odsto (njih 264.000) - naveo je Bjeličić.

Naveo je primer da prosečno domaćinstvo troši oko 350 kilovat-časova, sa popustom od 15 odsto račun je mogao da bude umanjen oko 450 dinara, sa popustom od 30 odsto račun je umanjen i više od 800 dinara.

Dodao je da su najviše ostvarili popust oni koji se greju na struju, verovatno i zato što su temperature ove godine bile više nego prošle.

Napominje da su i građani i privreda ozbiljno shvatili energetsku krizu.

- Ukupna potrošnja u oktobru 2022. smnjena za 11 posto u poređenju sa oktobrom 2021. godine, što se tiče domaćinstava, taj procenat iznosi 13 odsto (odnosno 145 miliona kilovat-časova) - kaže Bjeličić.

On je istakao da su najveće uštede ostvarene u Beogradu, Sremska Mitrovica, Subotica, Zrenjanin.

Bjeličić je naveo i da su kupci odgovorni i da je naplata 98 procenata, a 62 odsto domaćinstava plaća račun do 28. u mesecu i ostvaruju popust od pet odsto mesečno.

Poskupljenje energenata

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović potvrdila je da će gas i električna energija u Srbiji poskupeti za 11, odnosno 10 procenata.

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.