MOŽE LI INFLACIJA DA "POJEDE" DUG? Oglasili se STRUČNJACI, evo da li se isplati ŠTEDETI
NBS, Foto: Stefan Jokić, Profimedia

ŠTEDNJA I INFLACIJA

MOŽE LI INFLACIJA DA "POJEDE" DUG? Oglasili se STRUČNJACI, evo da li se isplati ŠTEDETI

Oni koji imaju neku ušteđevinu i u strahu su da li bi za koji mesec mogli doći u situaciju da im sačuvani novac ne vredi ništa

Objavljeno:

Visoka inflacija poslednjih meseci značajno je podigla cene u svim sektorima. Poskupela je hrana, struja, gorivo, krediti... Imajući u vidu da nam zbog toga za iste potrebe iz kućnog budžeta sada ide više novca, mnogi su u dilemi da li nam se vraća scenario 90-ih i da li bi inflacija uskoro mogla "pojesti" ušteđevinu ali i kreditno dugovanje? Odgovor struke je jasan u oba slučaja.

Kako za "Blic Biznis" objašnjavaju naši stručnjaci do scenarija koji još mnogi dobro pamte neće doći iz razloga jer nemamo toliku inflaciju.

"Dug u banci teško da može da se obezvredi, jer su se banke zaštitile i uvek će to s vremena na vreme ažurirati i ponuditi novi otplatni plan, tako da do scenaria koji pamtimo iz 90 -ih mislim da neće doći. Inflacija koju imamo sada neće moći da bude tolika jer je u potpuno drugim uslovima nastala u to vreme nego što je sada" - kaže profesor Ismail Dr Ismail Musabegović.

Naš sagovornik podseća da je 90 ih novac velikom brzinom postajao bezvredan a da banke istim tempom nisu uspevale da dižu kamate, tako da se dugovanje građana istopilo. Upravo poučene tim iskustvom, banke se sada štite od takvog scenarija i zato sada sve prelaze na varijabilnu kamatnu stopu a ne fiksnu, tako da kako se povećava inflacija, rastu i kamate. Profesor i veruje da će se se u nekom razumnom vremenskom okviru, možda već sledeće godine sve vratiti u normalu.

Štednja se neće "istopiti"

Oni koji imaju neku ušteđevinu i u strahu su da li bi za koji mesec mogli doći u situaciju da im sačuvani novac ne vredi ništa i da je možda bolje da ga na nešto sada potroše, profesor Musabegović objašnjava:

"Ja verujem da većina ljudi i dalje štednju čuva u evrima tako da mislim da tu nekog velikog gubitka neće biti. Može da se smanji malo kupovna moć zbog rasta cena, pa ono što ste mogli da kupite za 100 evra, trebaće vam 120 evra. Naš kurs je fiksiran, što je dobro, nemamo uvoznu inflaciju ali imamo ostali deo inflacije. Ja sam uvek da se novac koji trenutno višak stavi na štednju i da se taj neki ušteđeni iznos čuva za dane kada će biti neophodno" - kaže profesor Musabegović.

Prema projekcijama Narodne banke Srbije inflacija u septembru će dostići vrhunac od 14 odsto a od oktobra će nastaviti da pada i u mesecima do kraja godine će se kretati oko 11 do 11,5 odsto.

Inflacija / Ilustracija
Inflacija / Ilustracijafoto: Profimedia

Inflacija u oktobru 15 odsto

Cene proizvoda i usluga za ličnu potrošnju porasle su u oktobru 2022. godine u proseku za 1,9 posto u odnosu na septembar, dok su u poređenju sa istim mesecom prošle godine povećane za 15 procenata, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

U oktobru su na mesečnom nivou najviše porasle cene restorana i hotela, za 4,1 procenat, zatim cene hrane i bezalkoholna pića (3,5%), odeće i obuće (2,2%), opreme za stan i tekuće održavanje (1,7%), te stanovanja, vode, električne energije, gasa i ostalih goriva (1,5%).

(Espreso / Agencije, Blic Biznis)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.