KAKO DO INVALIDSKE PENZIJE I KO MOŽE DA ISPUNI SVE USLOVE? Iz PIO fonda dali PRECIZNE odgovore, postoji začkoljica
Penzioneri (ilustracija), Foto: Ana Paunković, Profimedia

uslovi za penziju

KAKO DO INVALIDSKE PENZIJE I KO MOŽE DA ISPUNI SVE USLOVE? Iz PIO fonda dali PRECIZNE odgovore, postoji začkoljica

Ovo su najčešća pitanja korisnika invalidske penzije na koje je PIO fond dao precizan odgovor

Objavljeno:

Prema najnovijim izmenama, u sledećoj godini sa najmanje 15 godina staža osiguranja žene će moći u penziju kad napune 63 godine i šest meseci života, a muškarci sa navršenih 65 godina.

Došlo je do izmena i u pogledu funkcionisanja prevremenog odlaska u penziju. Za ostvarivanje prava na prevremenu starosnu penziju, od 1. januara 2023. godine muškarcima će biti potrebno 40 godina staža osiguranja i 60 godina života, a ženama najmanje 40 godina staža osiguranja i 59 godina i šest meseci života.

Ovo će važiti sve do 2024. godine, kada će za oba pola važiti isti uslov da imaju 60 godina života i 40 godina staža osiguranja.

Penzioneri
Penzionerifoto: Profimedia

Osiguranici oba pola mogu ostvariti pravo na penziju i ukoliko imaju navršenih 45 godina staža osiguranja, bez obzira na godine života.

Građane koji primaju invalidske penzije zanima da li je moguće da kada napune dovoljan broj godina pređu na starosnu penziju.

Iz PIO fonda kažu da prema važećim zakonskim propisima, ne postoji mogućnost da korisnik invalidske penzije kad napuni određene godine života stekne status korisnika starosne penzije.

Ovo su najčešća pitanja korisnika invalidske penzije na koje je PIO fond dao precizan odgovor.

Da li korisnik invalidske vojne penzije koji se ponovo zaposli ima pravo po prestanku tog zaposlenja na ponovno određivanje visine penzije po ispunjenju opštih uslova za sticanje prava na starosnu penziju u smislu člana 19 Zakona o PIO, odnosno da li može ostvariti pravo na starosnu penziju po opštim propisima?

- Korisnik invalidske penzije ostvarene po osnovu potpunog gubitka sposobnosti za profesionalnu vojnu službu, može ponovo da se zaposli, da obavlja samostalnu ili poljoprivrednu delatnost, tj. može ponovo biti u osiguranju bez ikakvih ograničenja. To znači da mu se zbog ponovnog zaposlenja ne može obustaviti isplata invalidske penzije, niti može biti pozvan na ponovni pregled pred organima veštačenja ali nema pravo na ponovno određivanje penzije po osnovu doprinosa uplaćivanih po naknadnom osiguranju.

Penzioneri
Penzionerifoto: Beta / Dragan Gojić

Naše dete je invalid 80% i ide u specijalnu školu, pa svaki dan moramo da je vodimo do škole. Da li moja supruga može da ode u invalidsku penziju (ima 11 godina staža) zbog deteta, jer devojčica ne može sama da ide, imala je operacije kuka pet puta, operisala je oko i ima epilepsiju? Supruga je imala oduzimanje cele leve strane, obolela joj je štitasta žlezda, ima povišen krvni pritisak i gubi ravnotežu kada hoda.

- Invalidska penzija se ostvaruje isključivo na osnovu zdravstvenog stanja osiguranika i potpuno je nezavisna od ostalih porodičnih i socijalnih poteškoća. Ako je Vaša supruga slabog zdravstvenog stanja, kao što opisujete, može da podnese zahtev za invalidsku penziju, ukoliko od svog izabranog lekara dobije predlog za utvrđivanje invalidnosti koji se izdaje na Obrascu 1. Rešenje o pravu na invalidsku penziju doneće se isključivo na bazi ocene, nalaza i mišljenja lekara veštaka koji će na osnovu medicinske dokumentacije i lekraskog pregleda da utvrdi da li kod Vaše supruge postoji potpuni gubitak radne sposobnosti ili ne, što je uslov za ostvarivanje prava na invalidsku penziju.

Rođena sam 24.11.1957. godine. Operisana sam od karcinoma nakon čega sam upućena na hemoterapiju. Od tada sam konstantno pod terapijom. Imam i srčane probleme, aritmiju. Radila sam ukupno 5,5 godina. Da li imam pravo na invalidsku penziju i šta je potrebno od dokumenata?

- Prema Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju, za ostvarivanje prava na invalidsku penziju potrebno je da lekar veštak utvrdi da kod osiguranika postoji potpun gubitak radne sposobnosti. Drugi uslov je da osiguranik ima najmanje pet godina staža osiguranja i da u momentu podnošenja zahteva za invalidsku penziju nije stariji od propisanih godina života za starosnu penziju. U 2022. godini, za osiguranika ženu to je 63 godine i 4 meseca života. S obzirom da Vi imate više od propisanih godina života, ne ispunjavate uslove za ostvarivanje prava na invalidsku penziju.

Dobio sam rešenje u kojem se utvrđuje potpuni gubitak radne sposobnosti kao posledica bolesti. Interesuje me kad će dobiti konačno rešenje jer ću ostati bez zdravstvenog osiguranja kada mi poslodavac raskine radni odnos. Zahtev za invalidsku penziju sam podneo iz radnog odnosa.

Penzija, penzioneri, Stari ljudi
foto: Beta / Dragan Gojić

- Postupak ostvarivanja prava na invalidsku penziju se sprovodi po određenoj zakonskoj proceduri, koja podrazumeva obaveštavanje osiguranika i njegovog poslodavca o ostvarenom potpunom gubitku radne sposobnosti, njihov zakonski rok za žalbu koji iznosi 15 dana od dana kada je primljeno rešenje o postojanju potpunog gubitka radne sposobnosti, donošenje odluke poslodavca o prekidu radnog odnosa i odjava sa obaveznog osiguranja. Tek nakon odjave, Fond može da donosi rešenje o pravu, koje podrazumeva i obračun visine penzije u skladu sa potvrđenim podacima iz obaveznog osiguranja.

Zdravstveno osiguranje po osnovu zaposlenja Vam važi sve do dana kada Vas poslodavac odjavi sa osiguranja. Tada bi trebalo da od filijale Fonda PIO u kojoj se vodi postupak po Vašem zahtevu tražite potvrdu da ste u postupku ostvarivanja prava, kako biste po osnovu te potvrde regulisali zdravstveno osiguranje u Fondu zdravstva.

Poštovani, da li osobe koje boluju od šizofrenije i imaju više od pet godina radnog staža imaju pravo na konkurs za invalidsku penziju?

- Osiguranik, kod koga nastane potpuni gubitak radne sposobnosti, stiče pravo na invalidsku penziju ako ima navršenih najmanje pet godina staža osiguranja i ako je gubitak radne sposobnosti nastao pre navršenih godina života propisanih za sticanje prava na starosnu penziju.

Ne možemo Vam reći samo na osnovu naziva bolesti da li ispunjava uslov. Lekarska komisija Fonda ceni radnu sposobnost osiguranika prema njegovom zdravstvenom stanju, na osnovu neposrednog lekrskog pregleda i na osnovu relevantne medicinske dokumentacije.

Zahtev za invalidsku penziju može da podnese osiguranik ukoliko od svog izabranog lekara dobije Obrazac 1, koji je neophodno priložiti uz zahtev sa ostalom dokumentacijom.

Pre sedam godina imao sam povredu na radnom mestu i posle toga dobio invalidsku penziju. Interesuje me da li bih mogao da dobijem starosnu penziju kad napunim 65 godina?

- Imajući u vidu različite osnove za ostvarivanje prava po osnovu invalidnosti u odnosu na pravo po godinima života, kao i drugačiji status korisnika invalidske penzije, u odnosu na korisnika starosne penzije, ne postoji zakonski osnov da korisnik invalidske penzije, kad napuni određene godine života, stekne status korisnika starosne penzije. Promenom statusa korisnika dovela bi se u pitanje opravdanost korišćenja invalidske penzije koja je prvobitno stečena.

Penzioneri
foto: Ana Paunković

Imam 77 godina starosti i 8,5 godina staža . Da li mogu da dobijem neku penziju? Do sada se nisam nikome obraćala, pa ni Fondu PIO, ali sam čula da je neki čovek invalid dobio penziju sa 10 godina radnog staža.

- Tačno je da je za ostvarivanje prava na invalidsku penziju po pitanju staža osiguranja dovoljno i pet godina. Međutim, pravo na invalidsku penziju može da ostvari samo osiguranik kod koga je utvrđen potpuni gubitak radne sposobnosti do navršenja potrebnih godina života za ostvarivanje prava na starosnu penziju. Za osiguranike žene to je 62 godine i šest meseci života, a za osiguranike muškarce ta granica je 65 godina života. To praktično znači da ste Vi prešli starosnu granicu za ostvarivanje prava na invalidsku penziju. Što se tiče starosne penzije, 10 godina staža osiguranja nije dovoljno,jer je po Zakonu o PIO za ostvarivanje tog prava potrebno najmanje 15 godina staža osiguranja.

Najavljeno povećanje penzija

Od 1. novembra penzije su bile uvećane za devet odsto, ali one će još rasti. Naime, povećanje primanja penzionerima Srbije uslediće već od 1. januara 2023. godine i iznosiće 12,1 odsto.

Na taj način, prosečna penzija koja je prema podacima iz avgusta iznosila 30.965 dinara, od sutra će biti veća za 2.786 dinara, i popeti se tako na 33.751 dinar, dok će od januara ona skočiti za dodatnih 4.000 dinara, tj. popeće se na tačno 37.834 dinara.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.