LEGALIZACIJA SVIH DIVLJIH ZGRADA OVIM TEMPOM ĆE SE ČEKATI DECENIJAMA: 2, 5 miliona još nema DOZVOLU, ovo je REŠENJE
Nekretnine, Foto: Printscreen/RTS

neverovatno!

LEGALIZACIJA SVIH DIVLJIH ZGRADA OVIM TEMPOM ĆE SE ČEKATI DECENIJAMA: 2, 5 miliona još nema DOZVOLU, ovo je REŠENJE

Sprovođenje masovne legalizacije posebno je važno imajući u vidu da je na satelitskom snimku RGZ-a evidentirano više od 2,5 miliona nelegalnih objekata, saopštili su iz NALED-a

Objavljeno: 14:03h

Digitalizacija postupka i masovno sprovođenje ozakonjenja nelegalnih objekata, uvođenje sistema e-prostor za izradu prostornih i urbanističkih planova i pojednostavljenje procedure postavljanja baznih stanica mobilne telefonije, tri su ključna prioriteta koje će Savez za imovinu i investicije NALED-a nominovati novoj Vladi Srbije za rešavanje u naredne dve godine.

Nekretnine
foto: Printscreen/RTS

Sprovođenje masovne legalizacije posebno je važno imajući u vidu da je na satelitskom snimku RGZ-a evidentirano više od 2,5 miliona nelegalnih objekata, saopštili su iz NALED-a.

Gradovi i opštine zbog ograničenih resursa uspevaju da, u proseku, reše nešto više od 20 predmeta mesečno, dok na svakog službenika dođe više od 1.100 zahteva.

Nekretnine
foto: Printscreen/RTS

Tim tempom ozakonjenje bi bilo okončano tek za nekoliko decenija, iako je rok za završetak naredna godina.

Izostanak legalizacije onemogućava građane da u punoj meri koriste svoju imovinu, lakše je prometuju, založe za kredit i drugo.

banke, Stambeni krediti
foto: Printscreen / Youtube

Među prioritetima koje su članovi Saveza izabrali jesu i ukidanje konverzije uz naknadu koja je zarobila 5.000 hektara građevinskog zemljišta, bolji poreski tretman samostalnih proizvođača zelene energije takozvanog prozjumera, kao i rešavanje sporova nad poljoprivrednim zemljištem između zadruga i kompanija koje su to zemljište kupile, nastalih usled nejasnog tumačenja Zakona o zadrugama.

Fokus Saveza je time stavljen na brže otklanjanje prepreka koje otežavaju ili onemogućavaju ulaganja u Srbiji.

Među ključnim rezultatima Saveza istaknut je doprinos uspostavljanju dva važna elektronska sistema - e-Aukcija u okviru koje je u 2021. organizovano gotovo 14.500 licitacija za prodaju imovine u postupcima izvršenja i uvedena transparentnost u ovu proceduru, kao i e-Šalter kroz koji je za skoro četiri godine podneto više od 1,5 miliona zahteva za upis u katastar, dok je prosečno vreme rešavanja predmeta 5,26 dana.

Novi zakon se piše

Direktor Republičkog geodetskog zavoda Borko Drašković najavio je da će uskoro biti donet novi Zakon o legalizaciji, koji će ozvaničiti masovnu legalizaciju koja će biti digitalna, baš kao što je i NALED predlagao.

On je istakao da je u prethodnom periodu dosta toga urađeno na unapređenju celog sistema RGZ-a.

- Digitalizacijom postupaka upisa u katastar omogućena je komunikacija između različitih državnih organa, što je građane lišilo odlaska na nekoliko šaltera, a postupak upisa skratilo na pet dana. Reforme su još uvek u toku i NALED nam je saveznik u tome - kazao je Drašković.

(Espreso / Dnevnik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.