15.000 DINARA ZBOG KRIZE: U ovim srpskim opštinama daju se ENERGETSKI VAUČERI
Ilustracija, Foto: Printscreen/Tanjug/Sava Radovanović

podela vaučera

15.000 DINARA ZBOG KRIZE: U ovim srpskim opštinama daju se ENERGETSKI VAUČERI

Grad Sombor će ove grejne sezone socijalno ugroženim građanima pomoći u plaćanju energenata

Objavljeno:

Tri opštine u Srbiji, Sremska Mitrovica, Ruma i Sombor, najavile su da počinju sa dodelom energetskih vaučera socijalno ugroženim građanima. Novčani iznos koji će se dodeljivati najsiromašnijima zavisi od opštine do opštine, od 10.000 do 15.000 dinara, ali je cilj isti: olakšanje plaćanja računa za toplotnu energiju kao i pomoć pri nabavci ogreva.

Situacija je takva da je ogrev značajno skuplji u odnosu na prošlu godinu, i samim tim sve je manje dostupan građanima. Subvencije predstavljaju jedan od mogućih vidova olakšica onim najugroženijim građanima. U Evropi su se mnoge države odlučile za sličan korak, među njima su: Francuska, Poljska, Italija i Holandija.

Sremska Mitrovica

Sremska Mitrovica je jedan od prvih gradova u Srbiji koji je uveo "energetske vaučere" građanima za predstojeću zimu. Njihova vrednost iznosiće maksmalno 10.000 dinara, a ko ima pravo na korišćenje odlučiće će stručna komisija.

Shodno trenutnoj situaciji sa energentima na tržištu Sremska Mitrovica je među prvima došla na ovu ideju i ostvarila je. Ovim je predviđeno da se sva socijalno ugrožena domaćinstava plaćaju račune za grejanje kao i za refundaciju troškova nabavke ogrevnog drveta, mazuta i uglja..

Sombor

Grad Sombor će ove grejne sezone socijalno ugroženim građanima pomoći u plaćanju energenata tako što će im dodeliti energetske vaučere u iznosu od po 15.000 dinara.

Kako se navodi na zvaničnom gradskom sajtu, prijave za vaučere se mogu podneti do 25. oktobra, a njima će socijalno ugroženi moći da plate račune za utrošenu toplotnu energiju ili da nabave ogrev - drvo, pelet, brikete.

Uslovi:

Socijalno ugroženi se za vaučere prijavljuju tako što potrebnu dokumentaciju dostavljaju Centru za pružanje usluga socijalne zaštite grada Sombora, gde mogu da dobiju i sve neophodne informacije za prijavljivanje i dobijanje vaučera.

Grejanje
foto: Printscreen/youtube/AGB Svilajnac, Youtube/Okov, RTS, Rina

Opština Ruma

Nakon Sremske Mitrovice i Sombora i opština Ruma uvodi subvencije u vidu energetskih vaučera. Ova odluka usvojena je na sednici Opštinskog veća, a o njoj će se sutra izjasniti i odbornici lokalnog parlamenta.

Predsednica Opštine Ruma Aleksandra Ćirić rekla je da smo svi suočeni sa globalnim problemom energetske krize na tržištu, a da upravo zato opština mora da pomogne svojim najugroženijim sugrađanima.

- U ovu svrhu izdvojili smo 30 miliona dinara, a po 15.000 dinara dobijaće socijalno ugrožene kategorije stanovništva. Ovom merom će biti obuhvaćeno 2.000 domaćinstava. Građani će energetske vaučere moći da koriste u našim javnim preduzećima JP "Stambeno", JP "Gas-Ruma" za plaćanje računa za utrošak energije, a i za nabavku ogreva kod privatnih subjekata koji prodaju čvrsto gorivo, ugalj i drva - istakla je Ćirić.

Uslovi:

Kako bi dobili subvencije građani Rume treba da ispune određene uslove. Treba da imaju prebivalište na teritoriji rumske opštine i da ukupni mesečni prihod i primanja po članu domaćinstva ne prelaze 25.000 dinara.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.