SNIMAK IZ DNEVNIKA 1991. GODINE MNOGE JE UZNEMIRIO! Voditeljka pričala o inflaciji tada, ZVUČI POZNATO? (VIDEO)
Dnevnik iz devedesetih, Foto: Printscreen

nostalgija

SNIMAK IZ DNEVNIKA 1991. GODINE MNOGE JE UZNEMIRIO! Voditeljka pričala o inflaciji tada, ZVUČI POZNATO? (VIDEO)

Međugodišnja inflacija u Srbiji u septembru ove godine iznosila je 14 odsto, a mesečna 1,56 posto, objavio je Republički zavod za statistiku

Objavljeno:

Svakodnevno svedočimo novim i većim cenama, i deluje nam kao da se poskupljenja ne zaustavljaju.

Video snimak koji je počeo da se širi društvenim mrežama, a datira iz devedesetih godina, mnoge je podsetio na današnja poskupljenja, pa je prilično uznemiro mnoge građane i podsetio na mračno doba naše zemlje.

Naime, dnevnik iz 1991. godine, gde voditeljka nabraja poskupljenja koja se dešavaju u tom periodu, a zatim i izjava kupca iz prodavnice, deluje kao da je snimljen u današnjem vremenu.

"Danas je posle mleka i mlečnih prerađevina, ulja, šećera, preparata za higijenu i pića, poskupelo i meso i mesne prerađevine. Kada se tome doda nedavno poskupljenje benzina i ponovni rast komunalno stambenih troškova, uskoro se može očekivati inflacija od 14 odsto" govori voditeljka u dnevniku.

"Stvarno užas. Šta se radi sa cena više se ne zna. Svakog dana sve su druge cene", govori u prilogu gospođa iz marketa.

Primetićete da čak nije sličnost samo u poskupljenjima, već i u visini inflacije.

Potrošačke cene u septembru 2022. godine, u poređenju sa istim mesecom prethodne godine, povećane su za 14%, dok su u poređenju sa decembrom 2021. u proseku povećane za 11,4%, objavio je Republički zavod za statistiku (RZS).

Ipak, kada se pogleda kretanje cena u poslednjih godinu dana, od septembra prošle do septembra ove godine, jasno se vidi da je u tom periodu poskupeo malte ne svaki proizvod i usluga koju prati statistika, a da je pojeftinila samo jedna stavka.

Jedino pojeftinjenje

Reč je o avionskim kartama, odnosno prevozu prutnika avionom koji je u septembru ove godine bio za skromnih 0,2% jeftiniji nego u septembru prošle godine.

Poskupelo mleko, hleb i šećer

šećer, Cena
foto: Profimedia

Nove cene mleka, hleba i šećera na snazi su od početka oktobra. Cena hleba je ograničena na 60 dana. Tako da ovih, ali i narednih dana litar mleka u prestonici se kreće od 115 dinara do 172 dinara, cena šećera iznosi 109 dinara po kilogramu, dok ćemo veknu hleba "sava" u naredna dva meseca plaćati 53,3 dinara. Ograničenje cena će ostati za ulje, brašno, hleb i svinjsko meso.

U istom periodu, neće moći da poskupi meso, ulje i brašno

Njih je, naime, Vlada definisala prilikom promene uredbe jula meseca. Tako brašno tip T-400 glatko, u pakovanjima do pet kilograma, ne sme da prelazi cenu od 84,7 dinara po kilogramu, dok je maksimalna cena za brašno tip T-500 i dalje 78,65 dinara po kilogramu.

Isti slučaj je i sa mesom. Tako maksimalna maloprodajna cena za svinjski but bez kostiju ostaje 750,20 dinara po kilogramu, svinjske plećke bez kostiju 738,10 dinara. Cena svinjskog vrata sa kostima i dalje ne sme da prelazi 689,70 dinara po kilogramu, dok cena za svinjsku slabinu sa kostima (krmenadla) ne sme da bude veća od 659,45 dinara po kilogramu.

Ostaje ograničena i cena pilećeg trupa (celog pile), koje po kilogramu ne sme da bude skuplje od 299,99 dinara.

Cena jestivog ulja ograničena je na nivou od 15. novembra prošle godine, što znači da svaki trgovac drži „svoju“ cenu ulja koja je važila na taj dan.

Nove cene goriva važe još 3 dana

Gorivo, Cene
foto: Profimedia, Zorana Jevtić

Litar evrodizela od prošlog petka od 15 časova do sledećeg petka u isto vreme na pumpama maksimalno košta 220 dinara za litar, a benzin evropremijum BMB 95 najviše 180 dinara za litar.

Ako uporedimo sa prošlom nedeljom, kada je maksimalna cena dizela bila 216 dinara, a goriva evropremijum BMB 95 maksimalnih 174, što znači da je dizel poskupeo 4 dinara, a benzin čak 6.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.