STIGLE NOVE CENE GORIVA U SRBIJI! Evo šta nas čeka na pumpama!
Ilustracija, Foto: Profimedia, Zorana Jevtić

POGLEDAJTE CENOVNIK

STIGLE NOVE CENE GORIVA U SRBIJI! Evo šta nas čeka na pumpama!

Cene goriva se u Srbiji ograničavaju od donošnja prve uredbe sredinom februara meseca

Objavljeno: 13:24h

Uredba o ograničenju visine cena derivata nafte danas je ponovo produžena, i to do 31. oktobra. Tako da i ovog petka od 15 časova imamo nove maksimalne cenovnike goriva na srpskim pumpama koji će važiti narednih sedam dana.

Poslednjih meseci naftni derivati su pojeftinili, pa je od prvog jula do danas benzin u Srbiji jeftiniji za 33 dinara a dizel samo pet. Samo u poslednjih mesec dana benzinu je cena pala 11 dinara, a dizelu 4,5 dinara.

Prema najnovijim podacima, cene benzina ostale su iste kao prethodne nedelje. Bezolovni benzin BMB95 plaćaćemo maksimalno 172 dinara po litru, dok je evrodizel najviše 213 dinara.

Cene goriva se u Srbiji ograničavaju od donošnja prve uredbe sredinom februara meseca. Maloprodajna cena derivata formira se, inače, na osnovu srednje veleprodajne cene koju utvrđuje Ministarstvo rudarstva i energetike, a na tu cenu dodaje se trgovačka marža od sedam dinara.

Ta cena se petkom, najkasnije do 13 časova, dostavlja Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, koje utvrđuje najviše maloprodajne cene.

Veleprodajna cena se formira na osnovu naftne formule koja prati cene derivata nafte na mediteranskom tržištu (PLATS CIF Mediteran, za luku u Đenovi), a čije se kretanje, posebno kod dizela, razlikuju od kretanja cene nafte na berzi.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.