OVO SU 5 NAJPLAĆENIJIH ZANIMANJA U SRBIJI: Jedno je UBEDLJIVO na VRHU
ilustracija, Foto: Profimedia

idealni poslovi

OVO SU 5 NAJPLAĆENIJIH ZANIMANJA U SRBIJI: Jedno je UBEDLJIVO na VRHU

Kada razmišljamo o budućnosti i koje zanimanje je najbolje izabrati, mesečna zarada je jedan od bitnijih, a kod mnogih i najbitniji faktor

Objavljeno:

Prosečna neto plata u Srbiji za mesec jul iznosila je 73.114 dinara, dok su najveća mesečna primanja, koje su i duplo veća od prosečnih, zabeležena u IT sektoru, kao i sektorima vazdušnog saobraćaja, naučnog istraživanja i razvoja, eksploatacije nafte i gasa.

Sa druge strane, u javnom sektoru najveće plate su u državnim preduzećima, a njihova prosečna zarada za isti mesec iznosi 76.123 dinara. Najisplativije je, kako za sada stvari stoje, raditi u IT industriji, kao i u vazdušnom saobraćaju, jer plate koje ovi zaposleni primaju daleko su iznad proseka.

Kada razmišljamo o budućnosti i koje zanimanje je najbolje izabrati, mesečna zarada je jedan od bitnijih, a kod mnogih i najbitniji faktor. Ono što je sigurno, jeste da su programeri nesumnjivo već godinama na samom vrhu liste, kada je reč o visini mesečnih zarada.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, programeri su u julu zarađivali čak do 242.333 dinara, što je oko 2.000 evra, trenutno za Srbiju ovo je najveća prosečna zarada. Kada uporedimo njihovu trenutnu zaradu, sa zaradom iz istog perioda prošle godine, vidimo da je njihova zarada ove godine veća za 36,5 odsto.

Kompjuter, Laptop, Muškarac, Posao, Programer
foto: Profimedia

Kada je reč o pilotima, odnosno zaposlenim u vazdušnom saobraćaju, prema podacima RZS-a oni sada zauzimaju drugo mesto na listi najplaćenijih zanimanja. Godinu dana ranije su bili prvi na ovoj listi, ali poslednjih par godina zamenjeni su programerima. Prema poslednjim podacima njihova plata u julu iznosila je 183.609 dinara, što je oko 1.500 evra, u odnosu na prošlu godinu njihova zarada porasla je oko 17 odsto.

Oni su u julu zarađivali u proseku 242.333 dinara (oko 2.000 evra), što je ujedno i najveća prosečna zarada u zemlji. U periodu januar-jul 2022. godine, u odnosu na isti period prošle godine, zarada im je porasla čak 36,5 odsto, prenosi Kurir.

Treće mesto zauzimaju zaposleni u oblasti naučnog istraživanja. Prema podacima RZS-a njihova prosečna zarada iznosi 151.629 dinara, što je oko 1.300 evra. Rast zarade u odnosu na prethodni period porastao je za 16,4 odsto.

Naučnici, Laboratorija, Genetika, Veštačka oplodnja, Embrion
foto: AP

Oni koji zauzimaju 5 mesto na listi najplaćenijih su zaposleni u eksploataciji sirove nafte njihova prosečna zarada u julu iznosila je 144.199 dinara, prema podacima RZS-a, kada uporedimo sa istim periodom prošle godine zarada im je porasla za 4,9 odsto.

I peti, ujedno i poslednji najplaćeniji na ovoj listi su zaposleni u proizvodnji koksa i derivata nafte, čija je prosečna zarada u julu iznosila 128.536 dinara, njihov rast zarade u odnosu na isti period prošle godine iznosi 4,9 odsto.

Lista top 5 najplaćenih zanimanja:

  • Računarsko programiranje, konsultantske i s tim povezane delatnosti - 242.333 dinara
  • Vazdušni saobraćaj - 183.609 dinara
  • Naučno istraživanje i razvoj - 151.629
  • Eksploatacija sirove nafte i prirodnog gasa - 144.199 dinara
  • Proizvodnja koksa i derivata nafte - 128.536 dinara

Svaki 10. programer zarađuje 3.000 evra

Prema najnovijim podacima sa srpskog IT tržišta, plate su nastavile da rastu i prosečna trenutno iznosi čak 1.600 evra. Takođe je zanimljiv podatak da 10 odsto zaposlenih u IT sektoru zarađuje preko 3.000 evra.

Takođe, pored izvanredno visokih plata, na domaćem IT tržištu je primećen trend da je svaki četvrti IT stručnjak u Srbiji, pored poznavanja samih tehnologija, završio samo srednju školu.

Ovi podaci dobijeni su u istraživanju "Puls Srpske IT zajednice" koju su zajedno sproveli sajt za zapošljavanje HelloWorld.rs i međunarodna istraživačka agencija Masmi. U istraživanju je učestvovalo 1.328 profesionalaca i početnika iz Srbije.

Bonus video:

02:08

ESPRESO ANKETA: Da li biste dali svom detetu HPV vakcinu, besplatna je i lekari su za

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.