CEO ŽIVOT POGREŠNO PALIMO UREĐAJE, ZATO NAM I STIŽU TOLIKI RAČUNI! Evo kad se uključuju TA peć i bojler, NIJE PONOĆ
Ilustracija, Foto: Marina Lopičić, Profimedia

DOBRO JE ZNATI

CEO ŽIVOT POGREŠNO PALIMO UREĐAJE, ZATO NAM I STIŽU TOLIKI RAČUNI! Evo kad se uključuju TA peć i bojler, NIJE PONOĆ

Jedan od predloga preporuka je i podizanje javne svesti o važnosti energetske efikasnosti, racionalne upotrebe energije i korišćenje OIE sa ciljem smanjenja potrošnje

Objavljeno:

Za potrošnju struje vezuju se razne priče od kojih su mnoge neistinite. Ukoliko ste u zabludi kada je potrošnja električne energije u pitanju, vaša greška se pojavi u vidu uvećanog računa.

Šta je mit, a šta istina pitali smo električara M.M koji je za Espreso rešio sve nedoumice u vezi potrošnje struje.

Kada treba da palimo TA peć i bojler tokom zime pred nama?

- Tea peć treba da se pali nakon 22h, a bojler treba da radi konstantno jer se potrošnja onda održava u balansu, a kada se isključuje, pa ponovo uključuje cripi veću količinu struje što onda bude skuplje na kraju meseca, navodi električar za Espreso koji radi na potezu Čačak-Mrčajevci.

TA peć
foto: Printscreen/youtube/ Vesic

Podsetimo, Ministarstvo će uputiti molbu JP EPS da opširnije mogućnosti za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije za domaćinstva dostavlja uz račune za utrošenu energiju, a predlog preporuke je i da JP EPS stimuliše štednju kroz odobravanja dodatnih popusta za kupce koji smanje mesečnu potrošnju u odnosu na isti mesec prethodne godine.

Takođe, jedan od predloga preporuka je i podizanje javne svesti o važnosti energetske efikasnosti, racionalne upotrebe energije i korišćenje OIE sa ciljem smanjenja potrošnje.

Kada je reč o lokalnim samoupravama, organima državne uprave, državnim preduzećima, javnim ustanovama i privredi, predlog preporuka su racionalnija upotreba javne rasvete, ograničenje rada dekorativne rasvete na javnim objektima, korišćenje LED rasvete, zamena stolarije i generalno unapređenje energetske efikasnosti, postavljanje solarnih panela, prelazak sa grejanja na struju na drugi vid grejanja i korišćenje toplotnih pumpi, što bi trebalo da omogući smanjenje potrošnje energije za 15 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Bojler
foto: Profimedia

Posebno je važan predlog preporuke da sva javna preduzeća naprave plan uštede potrošnje, a da JP u energetskom sektoru naprave i planove za smanjenje gubitaka distributivne i prenosne mreže.

Detaljniji podaci i predlozi preporuka za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije nalaze se na linku:https://www.mre.gov.rs/aktuelnosti/saopstenja/predlog-preporuka-za-smanjenje-potrosnje-elektricne-i-toplotne-energije. Predlog preporuka za preduzimanje mera u domaćinstvima


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.