SRBI, MRZNITE SE, KO VAS ŠIŠA! Pozvali smo 10 stovarišta, OVO SU ODGOVORI prodavaca na pitanje: "GDE JE PELET"?
Foto: Printscreen, Profimedia, Espreso

GDE JE ISPEKCIJA?

SRBI, MRZNITE SE, KO VAS ŠIŠA! Pozvali smo 10 stovarišta, OVO SU ODGOVORI prodavaca na pitanje: "GDE JE PELET"?

Iz “Srbijašuma” pre nekoliko dana su naglasili da se pelet po nabavnim cenama ovog Javnog preduzeća pre godinu dana prodavao po 130 evra, a sada i po 500 evra

Objavljeno:

Vladinom uredbom cene peleta u Srbiji su zamrznute na 38.000 dinara, dok su sa druge strane mere štednje na snazi u kojim stoji da ne bi trebalo da se oslanjamo samo na grejanje na struju koja je poskupela.

E, baš na tom mestu većina domaćinstava trenutno je na jednoj raskrsnici, odnosno, nit da se greje na struju, nit može da kupuje pelet, jer ga na srpskim stovarištima nema i najverovatnije ga neće biti dok se cena ne "odmrzne".

Pitanje je sledeće kako da uštedimo struju u domaćinstvu, kada peleta nema ni za lek, što smo se i uverili tako što smo kontaktirali čak 10 stovarišta, a dobili smo potpuno isti odgovor: "Peleta nema i ne znamo kada će ga biti"!

Iz “Srbijašuma” pre nekoliko dana su naglasili da se pelet po nabavnim cenama ovog Javnog preduzeća pre godinu dana prodavao po 130 evra, a sada i po 500 evra.

- Ovde se radi o pokušaju da se stvori ekstra-profit u vreme kada za to vreme nije - poručili su iz ovog Javnog preduzeća.

Pelet
foto: RTS prinstscreen

Inače, mediji su preneli da prodavci peleta kriju robi po magacinima, dok ne dođe trenutak da mogu da dižu cene nesmetano, osim toga, fabrike koje proizvode pelet ne spuštaju cenu, pa se stovarištima i ne isplati da ga naručuju.

U ceo skandal sa peletom umešala se i inspekcija, pa je tako prema poslednjim podacima podneto više od 60 prekršajnih prijava. Državni sekretar u Ministarstvu rudarstva Zoran Lakićević rekao je za medije da je cena peleta ograničena na 320 evra, ali da neki trgovci prodaju pelet po višoj ceni.

Većina peletara prozvodi 5 tona na sat, a one velike i deset. Znalci ovog biznisa kažu da peletare rade i u tri smene, veći deo godine... sabiranjem se dobijaju sume od po nekoliko nula koje dostižu i milion evra u ozbiljnim fabrikama.

Iz Udruženja pri Privrednoj komori, koje okuplja čak 86 proizvođača peleta, poručuju da ništa ne skrivaju.

"Moram da naglasim pelet se nigde ne krije. Mi ovih dana najveći proizvoođači u Srbiji, a i većina trgovaca ima inspekcije koje je naložilo Ministarstvo energetike, i tržišna i poreska, i drago mi je da su došli da pogledaju i da se uvere na licu mesta da peleta u fabrikama nema, da drveta u fabrikama nema i da se ništa ne lageruje, već se sve što se proizvede izbacuje na tržište", kaže Mladen Stojadinović, predsednik Grupacije za obnovljivu energiju u PKS.

Drva, Ugalj, Pelet
foto: Printscreen/RTS

Podsetimo, Vlada Srbije 4. avgusta donela je odluku o ograničenju cene peleta na 38.000 dinara za tonu i istovremeno odluku o zabrani izvoza peleta. Ova odluka oročena je na tri meseca.

Srbi, mrznite se ko vas šiša! Poruka je koja ovih dana opisuje celokupnu situaciju na tržištu grejanja.

(Espreso/Jelena M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.