EVO ŠTA SE DEŠAVA SA DOLAROM: Ovo je upravo OBJAVLJENO
Dolar, Foto: Profimedia

VREDNOST

EVO ŠTA SE DEŠAVA SA DOLAROM: Ovo je upravo OBJAVLJENO

Pritom je dolar prema evropskoj valuti ojačao 0,3 posto, pa je cena evra skliznula na 1,0010 dolara, piše Seebiz

Objavljeno: 09:50h

Na svetskim je tržištima dolar prema košarici valuta prošle nedelje ojačao jer inflacija u SAD-u ne popušta dovoljno da bi dozvolila američkoj središnjoj banci da uspori tempo povećanja kamatnih stopa. Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, porastao je prošle nedelje 0,6 posto, na 109,68 bodova

Pritom je dolar prema evropskoj valuti ojačao 0,3 posto, pa je cena evra skliznula na 1,0010 dolara, piše Seebiz.

Tok dolara porastao je i prema japanskoj valuti, za 0,2 posto, na 142,95 jena. Uspon dolara započeo je u utorak, nakon izveštaja koje je pokazalo da je inflacija u SAD-u u avgustu iznosila 8,3 posto. Što je manje u odnosu na 8,5 posto iz jula, no više u odnosu na očekivanja analitičara od 8,1 odsto.

Uz to, temeljna stopa inflacije, iz koje su isključene cene energenata i hrane, porasla je s 5,9 na 6,3 odsto.

Nakon tih podatka, ojačale su špekulacije o dodatnom agresivnom povećanju kamatnih stopa američke središnje banke. Fed podiže kamate od marta, a dodatno će ih povećati i na dvodnevnoj sednici 20. i 21. septembra.

Očekuje se novo, treće u nizu, povećanje za 0,75 postotnih bodova, a neki analitičari smatraju da je moguće povećanje i za celi postotni bod.

S druge strane, japanska središnja banka još će neko vrijeme voditi poticajnu monetarnu politiku zbog slabosti gospodarstva, a to joj omogućuje i relativno niska inflacija.

Zbog toga se tečaj dolara prema jenu kreće blizu najviših razina u 24 godine.

Kurs evra zadržao se, pak, iznad razine od jednog dolara, uprlos blagom padu.

1 / 4 Foto: Profimedia

Nakon što je pre desetak dana Evropska središnja banka (ECB) povećala kamatne stope za agresivnih 0,75 postotnih bodova, čekaju se novi signali o daljnjem povećanju kamatnih stopa jer se inflacija u eurozoni već mjesecima kreće na rekordnim nivoima.

Tako je prošle nedelje nastavljeno jačanje američke valute. Od početka godine dolar je u odnosu na košaricu valuta ojačao oko 15 posto.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.