OPET POSKUPLJUJU KREDITI? Narodna banka danas donosi odluku!
NBS, Foto: Stefan Jokić, Profimedia

VISOKA INFLACIJA

OPET POSKUPLJUJU KREDITI? Narodna banka danas donosi odluku!

Samo povećanje referentne stope se gotovo automatski preslikava na kamatne stope svih bankarskih pozajmica u dinarima stanovništvu i privredi

Objavljeno:

Krediti u dinarima bi mogli da ponovo poskupe ako danas srpska centralna banka opet odluči da mora da podigne referentnu kamatnu stopu zbog visoke inflacije.

Narodna banka Srbije na današnjoj sednici Izvršnog odbora odlučuje da li da ponovo podigne referentnu kamatnu stopu ili će ona ostati na tri odsto.

Sa novim povećanjem kamata bi nastavila niz započet u aprilu, od kada je Narodna banka na svakoj mesečnoj sednici o kamatama podizala stopu. Samo se prvobitnih 0,5 odsto, na pretposlednjem sastanku, 7. jula, nadalje prepolovilo na 25 baznih poena.

Samo povećanje referentne stope se gotovo automatski preslikava na kamatne stope svih bankarskih pozajmica u dinarima stanovništvu i privredi. Na tržištu se to događa preko belibora, referentne kamatne stope po kojoj banke međusobno pozajmljuju dinare.

To znači da će s rastom kamatne stope NBS svi dinarski krediti poskupeti (rate će im biti veće zbog rasta kamate), što se već dešava neko vreme.

1 / 8 Foto: Printscreen/RTS

Reakcija na inflaciju

Direktor Sektora monetarnih i deviznih operacija u NBS Nikola Dragašević rekao je juče za RTS da se centralna banka i Vlada trude da svojim merama utiču na smanjivanje inflacije koja je uvezena i posledica je krize i rata u Ukrajini.

- Referentna kamatna stopa je za sada podignuta za dva procentna poena i u četvrtak ćemo imati novu sednicu Izvršnog odbora NBS na kojoj će se odlučivati o tome. NBS je povećanje referentne kamatne stope uspela u potpunosti da prenese na novčano tržište, odnosno monetarna transmisija je u potpunosti uspela, tako da su reagovale kamatne stope na novčanom tržištu i u realnom sektoru s ciljem smanjivanja inflacije - rekao je Dragašević.

Kako su objasnili u NBS, umerenijim povećanjem referentne kamatne stope nego prethodnih meseci, Narodna banka Srbije nastavlja da reaguje na inflatorne pritiske, uzimajući pritom u obzir očekivane efekte dosadašnjeg povećanja restriktivnosti monetarne politike i istovremeno vodeći računa o važnosti kontinuiteta ekonomskog rasta.

Inflacija u Srbiji trenutno iznosi 12,8 odsto (gledano "jul na jul"), i očekuje se da će nastaviti da raste u narednih nekoliko meseci. Zaustavljanje rasta očekuje se početkom sledeće godine, a vraćanje u koridor od 1,5 do 4,5 odsto u drugoj polovini 2023. godine.

Svoju referentnu kamatnu stopu podižu banke širom sveta, pa se očekuje da će američke Federalne rezerve povisiti svoju stopu sredinom meseca po treći put za 75 poena, na 3 – 3,25 odsto.

Evropska centralna banka je tek u julu podigla svoje tri referentne stope za 50 poena, što je prvo podizanje stope od 2011. godine, i očekuje se da će to ponoviti u četvrtak, jer je inflacija u evrozoni 9,7 odsto.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.