DETALJAN CENOVNIK POVRĆA ZA ZIMNICU: Evo šta je POJEFTINILO, a šta POSKUPELO na SRPSKIM PIJACAMA!
Ilustracija, Foto: Emilija Jovanović

UOČI POČETKA SEZONE PRIPREME ZIMNICE

DETALJAN CENOVNIK POVRĆA ZA ZIMNICU: Evo šta je POJEFTINILO, a šta POSKUPELO na SRPSKIM PIJACAMA!

Poskupljenje od prosečnih 20 dinara beleži krastavac, koji je sada najskuplji na pijacama Kragujevca i Subotice (120 din/kg), a najjeftiniji u Valjevu i Kraljevu (60 din/kg)

Objavljeno:

Dobra vest uoči početka sezone pripreme zimnice jeste da je paprika na pijacama Srbije pojeftinila, a paradajz nije poskupeo. Podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS) o cenama životnih namirnica, s druge strane, pokazuju skok cena junećeg i svinjskog mesa, a u odnosu na prethodni mesec skuplji je i kajmak.

Od povrća, u prethodnih mesec dana nije se menjala cena krompira, koji je i dalje sa cenom od 100 dinara kilogram najskuplji u Beogradu, Novom Sadu i Sremskoj Mitrovici, a najjeftiniji na pijaci u Valjevu gde košta 70 dinara. Pasulj je na pijaci svakog grada pojeftinio, ali kod ovog povrća je najveća razlika u ceni – od najjeftinijeg za 250 dinara u Valjevu, do najskupljeg od 500 dinara kilogram u Novom Pazaru. Slatki kupus je, pak, za deset dinara skuplji nego na početku avgusta, najvišu cenu ima u Pančevu i Sremskoj Mitrovici (80 din/kg), a najnižu u Leskovcu (40 din/kg).

Poskupljenje od prosečnih 20 dinara beleži krastavac, koji je sada najskuplji na pijacama Kragujevca i Subotice (120 din/kg), a najjeftiniji u Valjevu i Kraljevu (60 din/kg). Što se tiče paradajza, njegove cene ostale su na istom nivou kao i početkom avgusta, od 60 dinara za kilogram u Leskovcu do 150 dinara u Sremskoj Mitrovici. Konačno, od povrća, najveći pad cene za mesec dana beleži paprika koja je sa prošlomesečnih rekordnih 300 pala na trenutno najskupljih 180 dinara kilogram u Subotici, dok se najjeftinija prodaje po ceni od 80 dinara u Leskovcu i Vranju.

1 / 5 Foto: Emilija Jovanović

U kategoriji voća, jabuke nisu menjale cenu, najskuplje su one koje se prodaju na pijacama u Beogradu, Nišu i Sremskoj Mitrovic (120 din/kg), a najjeftinije u Valjevu. Šljive su u proseku skuplje za deset dinara i najvišu cenu imaju takođe u prestonici (160 din/kg), a najnižu u Kraljevu i Leskovcu (50 din/kg). Na pijačnim tezgama ovog meseca pojavilo se i grožđe, koje je trenutno najskuplje u Beogradu po ceni od 320, a najjeftinije u Nišu gde kilogram staje 140 dinara.

Dok se u kategoriji belog mrsa cene sira nisu menjale i on je sa cenom od 600 dinara kilogram i dalje najskuplji u Novom Pazaru, Zaječaru i Zrenjaninu, a najjeftiniji u Valjevu (250 din/kg), najviša cena kajmaka je na početku ovog meseca viša za čak 200 dinara i iznosi 1.700 dinara kilogram u Zaječaru, dok je najniža u Vranju (780 din/kg). Najviša cena kokošijih jaja u odnosu na početak avgusta niža je prosečno za dva dinara, pa su najskuplja u Beogradu, Nišu i Užicu (18 din/kom), a najjeftinija u Valjevu (15 din/kom).

Meso je na početku septembra, kako pokazuju ovi podaci RZS, skuplje i u Srbiji više nema grada gde je juneća rozbratna šnicla jeftinija do 800 dinara. Najjeftiniji kilogram tog mesa od 840 dinara prodaje se u Vranju i Pančevu, a najskuplji u Beogradu po ceni od 1.100, što je skok cene za 100 dinara.

Ni svinjskog vrata i krmenadle nema ispod 600 dinara, što je ovomesečna najniža cena u Valjevu i Leskovcu, dok je najviša od 690 dinara za kilogram, ili 90 dinara više nego pre mesec dana, u Zrenjaninu, Subotici, Sremskoj Mitrovici, Užicu i Kragujevcu. Srećom, cena teletine je mirovala, pa je najskuplja u Nišu i Pančevu (1.500 din/kg), a najjeftinija u Zrenjaninu (900 din/kg).

Pileće meso i ovog meseca po najvišoj ceni plaćaju kupci u Novom Pazaru (470 din/kg) i tu nije bilo promene, dok potrošači u Valjevu, Šapcu i Zaječaru za svežu piletinu treba da izdvoje najmanje novca (300 din/kg), ali opet deset dinara više nego pre mesec dana.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.