Evo zbog čega su nas drali na računima za struju!
Foto: Thinkstock

Sumnjiv ugovor

Evo zbog čega su nas drali na računima za struju!

Posle sprovedene javne nabavke EPS je za poslove očitavanja brojila u avgustu 2016. godine angažovao konzorcijum ponuđača koji predvodi kompanija Sequester
Objavljeno: 12:10h

Elektroprivreda Srbije (EPS) sklopila je sporazum za očitavanje potrošene struje po ceni koja je najmanje duplo veća od srednje vrednosti dosadašnjih cena, objavio je BIRN.

Prema pisanju BIRN-a, posle sprovedene javne nabavke EPS je za poslove očitavanja brojila u avgustu 2016. godine angažovao konzorcijum ponuđača koji predvodi kompanija "Sekuester" (Sequester).

Pobednički konzorcijum na čelu sa agencijom zapošljavanje "Sikvester", čine još firme za privatno obezbeđenje "Dobergard", "Protekta" i "Inter safe business", kao i agencije za zapošljavanje i omladinske zadruge "Revnost", "Work and care", "Faks" i "Izlaz".

Konzorcijum je na tenderu pobedio sa ponudom od 39,99 dinara po očitanom brojilu što je, kako se navodi, drastično skuplje u odnosu na cenu koja je godinama unazad plaćana za taj posao.

foto: Stock

Istraživanje BIRN-a pokazuje da je ustaljena cena očitavanja u urbanim naseljima, gde su brojila gušće raspoređena i gde se lakše i brže očitavaju, iznosila oko 10 dinara, dok je za ruralna i razuđena naselja prosečna cena bila 30 dinara.

Sadašnja cena je ista za sva brojila, bez obzira gde se nalaze, i znatno je veća od nekadašnje maksimalne cene.

Izvori BIRN-a iz EPS-a tvrde da su radnici EPS-a koji su do sada očitavali struju, nastavili to da rade, a novi radnici nisu adekvatno za to pripremljeni i obučeni.

BIRN navodi da je v.d. direktora EPS-a, Milorad Grčić, odbio da odgovori na pitanje zašto ovo javno preduzeće plaća tako visoku cenu za očitavanje brojila. O tome nije želeo da govori ni vlasnik kompanije Sikvester Dejan Jeremić.

Premijer Aleksandar Vučić rekao je juče da je ustanovljena nepravilnost u radu EPS-a prilikom čitanja brojila za struju i obračuna uvećanih decembarskih računa za struju. EPS se izvinio građanima i poručio da će obaviti istragu o računima, a da će građani biti obeštećeni kroz naredni račun.

BONUS VIDEO:

Anketa: Pitali smo građane da li znaju da su banci dužni 986 evra

(Espreso.co.rs / Birn)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.