OGLASILI SE IZ PIO FONDA: Tiče se PENZIJA!
PIO fond, Foto: Nebojša Mandić

PENZIONERI, VAŽNA INFORMACIJA ZA VAS

OGLASILI SE IZ PIO FONDA: Tiče se PENZIJA!

Prilikom dolaska treba poneti svu dokumentaciju u vezi sa osiguranjem i lična dokumenta

Objavljeno:

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje podseća osiguranike koji imaju staž osiguranja navršen u Srbiji i Nemačkoj i korisnike prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja ostvarenih primenom bilateralnog sporazuma o socijalnom osiguranju, da se međunarodni dani razgovora sa Nemačkom održavaju 13. septembra 2022. godine u Ćupriji, od 9 do 16.00 časova (prostorije RF PIO Filijale Ćuprija, Trg slobode 1), i 14. septembra 2022. godine u Beogradu od 9 do 16.00 časova (prostorije Službe I Filijale za grad Beograd na Novom Beogradu, Bulevar umetnosti 10).

Na ovim razgovorima će savetodavci iz nemačkog Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje i RF PIO Srbije pružiti besplatnu pravnu pomoć licima koja ostvaruju prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja primenom sporazuma iz oblasti socijalnog osiguranja zaključenog između naše zemlje i Nemačke.

Svi zainteresovani obavezno treba da prijave učešće i da zakažu termin dolaska na broj telefona 011/2030-745.

Prilikom dolaska treba poneti svu dokumentaciju u vezi sa osiguranjem i lična dokumenta.

PIO fond
PIO fondfoto: Beta / Dragan Gojić

Podsetimo, penzionere u Srbiji do kraja godine čeka uvećanje primanja od oko devet odsto ali neće u u novcu svi primiti ni približno isto jer razlika po regionima je velika.

Najstariji građani Srbije, koji su uspešno završili svoj radni vek do kraja godine bi mogli da „lakše dišu“ jer najavljena su povećanja penzije.

Povećanje će biti oko devet odsto, te će prosečna penzija sa sadašnjih 30.974 otići na 33.761 dinar. Međutim, taj broj je republički prosek a po Srbiji se regionalni proseci veoma razlikuju.

Prema podacima Penzijskog i invalidskog fonda (Fond PIO), najviše penzije u državi imaju Beograđani, što je i očekivano jer je i prosek plata koje „prave“ buduće penzije u ovom gradu najveći.

Na račune 391.000 beogradskih penzionera (svaki četvrti korisnik Fonda PIO) u proseku svakog meseca legne nešto više od 40.000 dinara. Njima će do januara 2023. godine penzije biti veće za oko 7.700 dinara.

Slede Novosađani, gde će na sadašnjih 36.842 dinara stići još nešto manje od 7.100 dinara.

1 / 5 Foto: Ana Paunković, Profimedia

Iako je Niš treći po veličini grad u državi, penzioneri iz Pančeva gde je sedište velikih industrijskih firmi a pre svega Rafinerija nafte, imaju veće penzione čekove. Pančevcima će na sadašnjih oko 33.700 dinara leći još gotovo 6.500, dok Nišlijama koji imaju nešto manji prosek, „samo“ 6.300 dinara.

Ali i to je za trećinu više nego što će u novcu dobiti penzioneri Prokuplja, Leskovca, Loznice… Novog Pazara. Njima će na prosek od, na primer 23.400 dinara iz Aleksinca ili najnižih u Srbiji 22.300 dinara u Novom Pazaru, povećanje biti od 4.700 do 4.300 dinara.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.