ISTRAŽILI SMO KOLIKE SU CENE PRIVATNIH VRTIĆA U SRBIJI: U nekim gradovima CIFRE SKAČU, u drugim STAVLJAJU KATANCE!
Vrtić, Foto: Profimedia

poskupljenje

ISTRAŽILI SMO KOLIKE SU CENE PRIVATNIH VRTIĆA U SRBIJI: U nekim gradovima CIFRE SKAČU, u drugim STAVLJAJU KATANCE!

U Beogradu se, na primer, za privatne vrtiće dotira oko 22.000 dinara, dok je u Novom Sadu taj iznos 8.000 dinara

Objavljeno:

Većina privatnih vrtića najavila je poskupljenja od 1. septembra. Oni su poskupljenja pravdali povećanjem troškova - od struje, preko hrane, papira i ostalih namirnica potrebnih za funkcionisanje jedne ustanove.

Vrtić
foto: Dado Đilas

Skoro trećina mališana koji nisu mogli da upišu neki od državnih vrtića, roditelji su bili primorani da ih upiše u privatne. Neke lokalne samouprave iz tog razloga roditeljima izlaze u susret, i prema unapred određenom budžetu, dotiraju vrtićima ili roditeljima određeni iznos od čega su roditelji u obavezi da plate deo mesečnog izdatka. Ekonomske cene privatnih vrtića razlikuju se od cene privatnih za nekih 20%, te će neki roditelji osim inače veće cene, morati da izdvoje još više novca za mesečnu naknadu.

U Beogradu se, na primer, za privatne vrtiće dotira oko 22.000 dinara. Ekonomske cene se u privatnim ustanovama kreću od 300 pa do vrtoglavih 600 evra, Što bi značilo da roditelji plaćaju mesečno privatne prestoničke vrtiće od 60 do 120 evra mesečno.

Koliko koštaju vrtići u drugim gradovima Srbije?

Užice

Užice
Užicefoto: RINA

U ovom gradu postoji jedna privatna predškolska ustanova, a cena boravka dece je 5.500 dinara. Učešće roditelja u ceni smeštaja je 20%. Grad učestvuje sa većim iznosom za refundiranje troškova dece koja idu u državni vrtić nego onima u privatni.

U Užicu ipak postoji još dosta neupisane dece, pa je tako u toku izdradnja nove predškolske ustanove, koja će biti u vlasništvu grada i čiji je plan da primi barem 200 deteta.

Niš

Niš
Nišfoto: Printscreen/Google Maps

U Nišu trenutno postoji 10 privatnih vrtića, i skoro 3 puta više državnih. Grad Niš subvencioniše boravak dece u privatnim ustanovama - sa oko 14.000 dinara po detetu, pa sami roditelji za ovu namenu mesečno treba da izdvoje 5.800 dinara.

Novi Sad

Grad Novi Sad dotira roditeljima za privatne vrtiće, kojih ima i više nego dovoljno, 8.000 dinara, ali to vrlo često nije dovoljno da pokrije ni pola troškova smeštaja u predškolskim ustanovama, jer su cene privatnih vrtića u Novom sadu minimun 25.000 dinara. Pa tako roditelji mesečno vrtiće za decu plaćaju oko 17.000 dinara.

Novi Sad
Novi Sadfoto: V. Veličković

Vranje

Vranje je kratko imalo privatni koji je "zatvoren" prošle godine, to jest pripojen državnoj ustanovi. Cena državnih vrtića trenutno je 20.000, od čega roditelji plaćaju 4.600. Pomenuti privatni vrtić koštao je roditelje 6.000 dinara, plus je dotirao grad još dodatnih 15.400.

Šabac

Šabac ne dotira roditeljima za plaćene troškove smeštaja u privatnim ustanovama za decu, kojih ima nekoliko, a cene se kreću oko 15.000 dinara, te su roditelji u obavezi da plate čitavu sumu.

Subotica

U ovom gradu je ista situacija kao u Šapcu. Naime, kako je težižte na državnim ustanovama koji zbrinjavaju veliki broj dece, grad ne dotira roditeljima dece koji na kraju moraju biti smešeteni u neki od privatnih ustanova. Tako roditelji u proseku izdvajaju između 15.000 i 20.000 dinara mesečno.

Važno je napomenuti da je od početka ove godine u državne vrtiće uveden elektronski denvnik kojim se prati prisutnost dece. Na osnovu prisutnosti grad refundira troškove roditeljima. Ako se, na primer, desi da je dete bolesno par dana u toku meseca, roditelji će morati da plate 50 % od ekonomske cene vrtića, a kako nema vrtića sa cenom manjom od 200 evra, to bi značilo da će roditelji platiti 100.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.