BITNE INFORMACIJE KOJE SE TIČU SVIH PENZIONERA U SRBIJI: U pitanju su DVE penzije na jedno ime
ilustracija, Foto: Beta/Dragan Gojić

ZAKON O PENZIJSKOM I INVALIDSKOM OSIGURANJU

BITNE INFORMACIJE KOJE SE TIČU SVIH PENZIONERA U SRBIJI: U pitanju su DVE penzije na jedno ime

Ukoliko penzioner stekne pravo na dve ili više penzija na teritoriji Srbije, on može da koristi samo jednu od tih penzija, po sopstvenom izboru

Objavljeno:

Ukoliko osiguranik Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje ostvari pravo na starosnu penziju, a ujedno stekne pravo i na, recimo, porodičnu penziju preminulog supružnika koji ju je takođe ostvario po domaćim propisima, mogućnost da računa na oba iznosa faktički ne postoji.

Kako propisuje Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju ("Sl. glasnik RS", br. 34/2003, 64/2004 - odluka USRS, 84/2004 - dr. zakon, 85/2005, 101/2005 - dr. zakon, 63/2006 - odluka USRS, 5/2009, 107/2009, 101/2010, 93/2012, 62/2013, 108/2013, 75/2014 i 142/2014), to pravilo se ne odnosi samo na istovremeno primanje dve penzije, ističu nadležni u Fondu PIO, već i u slučaju da u opticaju bude više vrsta penzija.

To znači da na teritoriji Srbije korisnik može koristiti samo jednu od tih penzija, i to po sopstvenom izboru. Situacija je ipak drugačija kada korisnik ostvari pravo na penziju po propisima različitih zemalja.

Penzioneri
foto: Filip Plavčić

– Tada je moguće ostvariti pravo na više penzija, u skladu sa uslovima i zakonom svake pojedinačne zemlje. U ostvarivanju tih prava naš fond primenjuje 28 međunarodnih sporazuma o socijalnom osiguranju sa drugim državama, po osnovu kojih građani ostvaruju svoja prava. Realizuju ih upravo osiguranici koji su navršili deo staža u Srbiji, a deo u drugoj državi, s kojom je Srbija potpisala i primenjuje ugovor o socijalnom osiguranju. Prava se ostvaruju po nacionalnim zakonima koji važe u svakoj od tih zemalja– napominju u Fondu PIO.

Ova institucija isplaćuje penziju samo na osnovu staža koji je navršen po propisima Srbije, dok za radni staž ostvaren u drugoj državi penziju isplaćuje nosilac penzijskog i invalidskog osiguranja date države. U tom smislu fond ima jedino podatke o penzijama koje se isplaćuju u inostranstvo na osnovu staža osiguranja navršenog u Srbiji.

penzioneri
foto: Beta / Dragan Gojić

– Penzije i ostala prava ostvarena u Srbiji stižu u 26 zemalja sveta, ne računajući bivše jugoslovenske republike. Prema podacima za prethodnu godinu, od ukupno 12.584 korisnika, više od polovine njih živi u Nemačkoj – 8.469, a zatim sledi Austrija sa 1.933 osobe, Mađarska u kojoj su 622 korisnika, u Švedskoj, gde je 304 korisnika, potom Francuska sa 246 osoba, Švajcarska, gde ima 190 njih, Amerika sa 130, Češka sa 130 korisnika.... U Brazil i Grčku šalje se po jedna penzija, u Meksiko dve, Rusiju i Novi Zeland po tri, u Tursku četiri... – nabrajaju u Fondu PIO.

U toku minule godine po ovom osnovu transferisano je ukupno 1,264 milijardi dinara, a ove prinadležnosti isplaćuju se tromesečno, zbog visokih administrativnih troškova i relativno niskih iznosa.

pio fond
foto: Beta / Dragan Gojić

Osim toga, Fond PIO isplaćuje penzije i ostala prava za 44.869 korisnika (podaci za prošlu godinu) koji žive u državama bivše SFRJ (Republika Srpska – 11.650, Hrvatska – 10.613, Federacija BiH – 7.997, Crna Gora – 5.958, Makedonija – 5.510 i Slovenija – 3.141). Ovi penzioni čekovi isplaćuju se svakog meseca, to jest krajem meseca za prethodni mesec.

U slučajevima da podnosilac zahteva ispunjava uslove za priznavanje prava na penziju samo na osnovu staža navršenog u Srbiji, utvrđuje se pravo na takozvanu samostalnu penziju. Ukoliko podnosilac zahteva nema dovoljno staža da bi bilo priznato pravo na penziju, sabiraju se i periodi osiguranja navršeni u državi ugovornici i utvrđuje se pravo na "srazmerni deo penzije", s tim što fond isplaćuje penziju samo za deo staža koji je navršen po srpskim propisima.

– Fond je u obavezi da u ime podnosioca zahteva, domaćeg državljanina, sprovede kompletan postupak ostvarivanja prava u drugoj državi. Zahtev se, uz ostalu dokumentaciju, podnosi direkciji fonda, odeljenju za penzijsko i invalidsko osiguranje po međunarodnim ugovorima – napominju u fondu. Ova institucija sa fondovima drugih država na propisanim obrascima i po utvrđenim procedurama razmenjuje informacije potrebne za sprovođenje postupka ostvarivanja prava, odnosno sprovodi postupak potvrđivanja staža ostvarenog u drugoj državi. Prava se ostvaruju po nacionalnim zakonima koji važe u svakoj od država.

Bonus video:

02:08

ESPRESO ANKETA: Da li biste dali svom detetu HPV vakcinu, besplatna je i lekari su za

(Espreso/Politika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.