DA LI VAM JE LEGAO NOVAC OD DIVIDENDI NA RAČUN? Ako nije, evo KAKO možete da proverite!
Foto: Profimedia

AKCIJE NIS-A

DA LI VAM JE LEGAO NOVAC OD DIVIDENDI NA RAČUN? Ako nije, evo KAKO možete da proverite!

Na ime dividendi tokom prethodnih nekoliko godina kompanije NIS, Aerodrom i Telekom Srbija svakom građaninu su uplatili po ukupno oko 4.700 dinara

Objavljeno:

Naftna industrija Srbije (NIS) isplatila je akcionarima na ime dividende za prošlu godinu 5,78 milijardi dinara, odnosno četvrtinu neto dobiti iz 2021. godine.

Republici Srbiji će na ime dividende u budžet biti uplaćeno vše od 1,7 milijardi dinara, a država ostvaruje i prihod na osnovu poreza koji se uplaćuje prilikom isplate dividende akcionarima, saopštio je NIS, dok je građanima Srbije koji poseduju akcije NIS-a isplaćeno 30,14 dinara po akciji, što je iznos koji se dobije kada se od bruto vrednosti dividende po akciji odbije porez od 15 odsto.

Imajući, međutim, u vidu da je prošlo više od 12 godina od momenta kada su gotovo svi punoletni građani dobili deonice od države, danas se akcija mnogi samo sećaju - bez detalja o tome da li su ih prodali, jesu li podizali novac od dividende, koliko bi danas mogli da imaju novca na računu i na kraju, u kojoj banci sve to mogu i da provere.

Za najveći broj građana, prava adresa za gotovo sva pitanja je Pošta. U ovoj banci možete da proverite da li, i koliko imate besplatnih akcija. Ovde možete da proverite i koliko one vrede. U Pošti možete i da prodate akcije, a sve što je potrebno jeste da tražite njihovu prodaju. Jedini potreban dokument jeste lična karta.

Na računu 10.000 dinara

U slučaju da niste prodali besplatne akcije, kao ni podizali novac od dividendi, sada na računu možete da imate nešto oko 10.700 dinara.

Jedna akcija NIS na Beogradskoj berzi sada vredi oko 620 dinara, a pet koliko je svaki građanin dobio pre punih deset godina, ukupno 3100 dinara. Akcija Aerodroma vredi 1.500 dinara, a građanima je na račun uplaćeno i po 1.700 dinara na osnovu akcija Akcionarskog fonda.

Ukoliko već niste, ovaj novac možete da podignete - pritom ništa nećete izgubiti jer podizanjem novca od dividendi ne gubite ni pravo na akcije, ali ni pravo na dividendu koje će kompanije isplaćivati u narednim godinama.

Pošta
foto: Rina

U dividendama preko 4.700 dinara

Što se tiče dividendi odnosno novca koje dobijate po osnovu akcija, uplatu od njih možete imati samo ukoliko deonice niste prodali. I sve o dividendama, dakle koliko novca imate na računu i kad je on uplaćivan, takođe možete saznati u Pošti.

Na ime dividendi tokom prethodnih nekoliko godina kompanije NIS, Aerodrom i Telekom Srbija svakom građaninu su uplatili po ukupno oko 4.700 dinara.

Ukupno je bilo 25 isplata - najmanja je bila 20 para, a najveća 1.279 dinara. Prva isplata je bila u 2012. a poslednja u junu 2020. Nova dolazi od stane NIS - za pet akcija dobićemo oko 150 dinara. O detaljima isplate kompanija će se naknadno oglasiti.

Ono što je važno znati kod isplate dividende, jeste da ukoliko podignete ovaj novac to ne znači da gubite akcije. Naprotiv, vi ste i dalje vlasnik akcija, i po osnovu njih svake godine možete računati na novu uplatu dividende. Odluku o isplati i visini dividende naravno donosi kompanija, a u zavisnosti od poslovanja i ostvarenih rezultata.

NIS je u jučerašnjem saopštenju istakao da već 10 godina uzastopno isplaćuje dividendu akcionarima, te da je do sada isplaćeno ukupno više od 60 milijardi dinara.

"Politika dividendi NIS-a je zasnovana na izbalansiranom pristupu koji uzima u obzir neophodnost zadržavanja dobiti za potrebe finansiranja budućih investicija, kao i stopu povraćaja na uloženi kapital i iznos isplate dividendi", navedeno je u saopštenju.

NIS je 19. juna ove godine imao 2.057.661 akcionara, saopštila je ta kompanija.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.