OD DANAS NOVE CENE NAKNADA U BANKAMA: Narodna banka Srbije PRESEKLA!
Ilustracija, Foto: Stefan Jokić, Profimedia

ODLUKA!

OD DANAS NOVE CENE NAKNADA U BANKAMA: Narodna banka Srbije PRESEKLA!

Ono što je posebno važno je to da su banke dužne da pre izmene tarifa preduzmu određene radnje

Objavljeno:

Od danas pa ubuduće će svaka odluka banaka o promeni naknade biti pod kontrolom Narodne banke Srbije (NBS), i bez njenog aminovanja neće moći da se menja. Takvu odluku doneo je Izvršni odbor NBS na sednici koja je održana krajem prošle nedelje.

Naime, Odluka o upravljanju rizicima banke, koja bliže definiše način i promenu naknade banaka, počinje da se primenjuje od danas. Tako će komercijalne banke od danas morati da obaveštavaju centralnu banku o planiranim izmenama naknada, provizija i tarifa, i to tako što će joj dostaviti detaljnu analizu o strukturi svih troškova, kao i promene tih troškova zbog kojih predlažu izmenu naknada, ali i procenu uticaja tog novog cenovnika na profitabilnost.

Narodna banka
foto: Stefan Jokić

Ipak, zbog još jedne odluke koju je NBS nedavno donela - da u narednih godinu dana, počev od 1. septembra, banke uopšte ne povećavaju cenu usluga, ovo pravilo važiće za sve kasnije namere bankara vezane za naknade.

Važan i mehanizam formiranja cena

Kako se navodi u Odluci o upravljanju rizicima banke, kod izmena tarife po kojoj naplaćuje naknade za pružanje platnih usluga, banka je dužna da odgovarajućim unutrašnjim aktima posebno uredi proces donošenja, odnosno izmena njenih akata kojima se uređuju naknade. To se naročito odnosi na proces donošenja odluke o izmeni tarife, kao i na sva pitanja koja banka uzima u obzir pre donošenja odluke o izmeni tarife.

Zatim, na sam mehanizam formiranja cena za pružanje usluga sadržanih u tarifi, kao i način (metodologiju) na koji se sprovodi analiza opravdanosti planirane izmene tarife, i način na koji se proverava usklađenost nameravane izmene tarife s relevantnim propisima.

- Izmenom tarife smatra se svaka izmena važeće tarife u skladu s kojom bi banka naplaćivala veću naknadu za pružanje platnih usluga u odnosu na naknadu koju za te usluge naplaćuje u skladu s važećom tarifom, odnosno svako uvođenje novih naknada u odnosu na naknade koje su utvrđene važećom tarifom – pojašnjeno je u ovoj Odluci NBS.

Ono što je posebno važno je to da su banke dužne da pre izmene tarifa preduzmu određene radnje. Naime, kako se navodi, banke moraju da sprovedu detaljnu analizu planirane izmene tarife. Ona podrazumeva uporedni pregled tarife pre i posle nameravane izmene, način obaveštenja korisnika platnih usluga o nameravanoj izmeni tarife, procenu opravdanosti planirane izmene tarife sa preciziranim razlozima za povećanja važećih cena, korišćene mehanizme formiranja uvećanih cena, iskazanu detaljnu strukturu troškova po vrstama i promene tih troškova zbog kojih banka predlaže izmenu tarife, kao i procenu uticaja izmena tarife na profitabilnost banke.

Banka
foto: Profimedia

Donet set mera

Takođe, banke treba da pribave obrazloženo mišljenje organizacione jedinice u čijem je delokrugu kontrola usklađenosti poslovanja banke o usklađenosti te izmene s relevantnim propisima i unutrašnjim aktima banke.

U Odluci se dalje navodi da je svaka banka dužna da Narodnu banku Srbije obavesti o izmeni tarife najkasnije 45 dana pre planiranog usvajanja te izmene, i da joj uz to obaveštenje dostavi analizu i podatke, kao i mišljenje, sve potkrepljeno odgovarajućom dokumentacijom.

Inače, NBS je prošle nedelje donela još čitav niz odluka koje se tiču naknada banaka. Tako će sve banke koje su povećavale naknade za platne usluge građanima od 1. januara 2021. te iste naknade morati da umanje od 1. septembra ove godine za 30 odsto, ili ih vrate na nivo pre njihovog povećanja (pre 1. januara 2021. godine). Takođe, naknade se neće menjati godinu dana, odnosno ostaće "zamrznute“, a biće ograničena i cena paketa platnog računa sa osnovnim uslugama, i to na 150 dinara.

(Espreso / 24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.