KOLIKO PODSTANARE KOŠTA KROV NAD GLAVOM? Evo u kom periodu su cene zakupa NIŽE!
Stan, Foto: Profimedia

IZNAJMLJIVANJE

KOLIKO PODSTANARE KOŠTA KROV NAD GLAVOM? Evo u kom periodu su cene zakupa NIŽE!

Na cenu zakupa stanova utiče tržište i realnost visine zakupa jedino se može posmatrati kroz broj izdatih stanova.

Objavljeno:

U periodu od sredine avgusta do sredine oktobra cene zakupa stanova su u porastu uglavnom zbog početka nastave na fakultetima, dolaska studenata iz unutrašnjosti i njihove potrebe da obezbede smeštaj.

Onaj ko može trebalo bi da sačeka zimske mesece kada su cene zakupa niže i to je vreme za iznajmljivanje stana, kaže za Magazin na Prvom Radio Beograda Ervin Pašanović, generalni direktor agencije "Adventis Real Estate".

Na cenu zakupa stanova utiče tržište i realnost visine zakupa jedino se može posmatrati kroz broj izdatih stanova.

Pašanović objašnjava da se cena zakupa formira poredjenjem sa istim ili sličnim ponudama, odnosno da na visinu zakupa utiče starost zgrade i njeno stanje, opremljenost stana, garažno mesto, infrastruktura okruženja - blizina obdaništa, škola, Doma zdravlja, prodavnica i tržnih centara, saobraćajna povezanost, udaljenost od centra grada.

Konstatuje i da je cena kvadratnog metra stana u zakupu, u širem centru grada, između 8 i 10 evra. Izvan centra ona je manja, a na najpopularnijim lokacijama daleko veća.

Pašanović navodi da su na tržištu najdominantniji dvoiposobni stanovi površine između 60 i 65 kvadrata, da su najskuplji mali stanovi, da sa porastom kvadrature iznos zakupa opada. Minimalne cene zakupa garsonijera i studija su od 300 evra, dvosobnih stanova od 400, dvoiposobnih od 450.

1 / 5 Foto: Printscreen/RTS

Najtraženije garsonjere zbog manjih troškova

Garsonjere se najviše traže - lake su za održavanje, komunalni troškovi su manji.

Dolazak građana Ruske Federacije i Ukrajine u Srbiju samo psihološki utiče na povećanje cene iznajmljivanja stanova jer - kako Pašanović objašnjava, njihov broj u Beogradu nije toliko značajan da bi promenio kretanja na tržištu. Cene zakupa dignute su samo zbog očekivanja da građana RF i Ukrajine ima mnogo više nego što ih realno ima. Oni traže zakup na 4 do 6 meseci, i uglavnom male stanove.

Pašanović savetuje i stanodavce i zakupodavce da kod advokata naprave, a kod notara overe, ugovore koji će štititi njihova prava i objasniti njihove obaveze. Pre svega jer je veliki problem iseliti zakupca koji redovno ne izmiruje obaveze. Pismeni ugovor se lakše nego usmeni dokazuje na sudu, posebno ukoliko je overen kod notara.

Pašanović ističe i da je prijavljivanje zakupca prevashodno u funkciji bolje zakonske zaštite i ističe da stanodavac zakupca sa adrese može odjaviti i bez njegovog prisustva.

(Espreso/RADIO BEOGRAD)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.