"AKO VAS LOPOV PRISILJAVA DA PODIGNETE NOVAC, UNESITE PIN NAOPAKO": Espreso OTKRIVA da li je OVO moguće u Srbiji!
Foto: Profimedia, Beta

MIT ILI STVARNOST?

"AKO VAS LOPOV PRISILJAVA DA PODIGNETE NOVAC, UNESITE PIN NAOPAKO": Espreso OTKRIVA da li je OVO moguće u Srbiji!

Priča o obrnutom PIN kodu potekla je iz patenta Jozefa Singera, američkog advokata i poslovnog čoveka

Objavljeno:

Već godinama se internetom i društvenim mrežama širi priča o kucanju PIN-a naopako ukoliko nas lopov prisiljava da podignemo novac sa bankomata.

Jedni tvrde da će na taj način bankomat dati novac, ali i da će automatski prepoznati da smo u opasnosti, te će alarmirati policiju.

Takođe, ove glasine kažu da vlasnik bankovne kartice može zaštititi sebe i svoja sredstva od pljačkaša, koji su ga uhvatili na bankomatu u vreme pokušaja podizanja gotovine, unošenjem obrnutog redosleda brojeva PIN koda pri čemu će se sredstva "zaglaviti" u bankomatu.

U praksi ovo bi bilo vrlo jednostavno učiniti tako što ćemo uneti brojeve identifikacijskog koda obrnutim redosledom, naprimer, PIN je "3658",a mi u slučaju prisile moramo kucati "8563" na bankomatu.

Bankomat
Bankomatfoto: Profimedia

Mit ili stvarnost?

Odlučili smo da proverimo da li je ova priča mit ili stvarnost u Srbiji i šta će se dogoditi ako nam lopov zaista "visi nad vratom" i traži novac prilikom podizanja gotovine sa bankomata.

- Ukoliko dođe do krivičnog dela i prisile pred automatom, napadač-otmičar će biti usnimljen nekom od kamera koje se uobičajeno nalaze u prisustvu ATM uređaja (unutar i spolja), navode za Espreso iz Udruženja banaka Srbije i dodaju da je žrtva svakako dužna da ovakvo krivično delo prijavi policiji i eventualno banci u slučaju da je napadač došao u posed kartice i-ili PIN-a.

Dakle, u našoj zemlji kucanje obrnutog PIN koda u slučaju prinude od strane lopova ne funkcioniše onako kako kruže priče.

Jedan od razloga je i taj što za neke vlasnike kartica lozinke se čitaju na isti način u oba smera, naprimer, 1221 ili 5995.

Kako za Espreso potvrđuju iz Udruženja banaka Srbije, ukoliko više puta ukucate pogrešan PIN na bankomatu desiće se ono što su mnogi građani iskusili u praksi.

- Određeni broj neuspelih pokušaja unosa PIN-a će svakako blokirati (zadržati) karticu u bankomatu, ističu iz Udruženja.

Kartica
Karticafoto: Beta

Poreklo legende

Priča o obrnutom PIN kodu potekla je iz patenta Jozefa Singera, američkog advokata i poslovnog čoveka. On je predložio da se ljudima omogući korišćenje obrnutog PIN koda za pozivanje policije, ali inicijativa nije odobrena niti je podržana.

Ovaj sistem zaštite izumljen je u Sjedinjenim Državama još 1998. godine, ali je tada odbijen i nije se primenjivao u praksi.

Savezni zakon koji je predsednik Barak Obama potpisivao u zakonu 2009. godine podigao je nadu da će se koristiti tehnologija obrnutog PIN-a u pokušaju pružanja veće sigurnosti za potrošače koji koriste bankomate.

Zakon o odgovornosti i otkrivanja odgovornosti za kreditnu karticu iz 2009. godine je naložio da Federal Trade Commission studija "isplativost stavljanja na raspolaganje na automatiziranoj tehnologiji novčanica koja omogućuje potrošaču da bude prisiljen elektronički upozoriti lokalnu agenciju za provedbu zakona da je incident održavanje ... "

Banke koje je intervjuisale FTC obavestile su da nikada nisu instalirali nikakvu vrstu hitnog PIN sistema na bankomatima.

Istraživanje, objavljeno u 2010., predložilo je da obrnuti PIN sistem ili dugme za alarm neće zaustaviti ili značajno smanjiti pljačke bankomata i čak će "povećati opasnost za korisnike kojima su ciljani prekršioci", navodi se na sajtu eferrit.com.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.