ZBOG ČEGA SU NEKE VRSTE GORIVA SKUPLJE NA AUTO-PUTU NEGO U GRADU? Razlika u ceni nije zanemarljiva!
Gorivo, Foto: Profimedia, Zorana Jevtić

VAŽNO!

ZBOG ČEGA SU NEKE VRSTE GORIVA SKUPLJE NA AUTO-PUTU NEGO U GRADU? Razlika u ceni nije zanemarljiva!

Ove nedelje cena dizela ostaje 215 dinara

Objavljeno:

Naftne kompanije mogu same da formiraju cene za obogaćena goriva, koja su nekada i jedina dostupna na pumpama. Cene su na auto-putu veće nego u gradu, a razlika u ceni nije zanemarljiva.

Kada se vraćao iz Subotice, taksista Boško Jakovljević bio je primoran da sipa skuplje gorivo obogaćeno aditivima na auto-putu, i to po ceni od 243 dinara. Običan dizel, čiju maksimalnu cenu više od pet meseci reguliše Vlada Srbije, nije bio dostupan na dve pumpe na kojima se zaustavljao.

"Smatram da je nemoguće i da nije baš apsolutna istina da na auto-putu nema običnog dizela već isključivo taj obogaćeni koji je daleko skuplji. Mislim da oni tu razliku između ograničene cene i slobodnog tržišta pokušavaju da nadomeste na taj način što će povećati prodaju obogaćenog dizela i obogaćenog benzina", kaže Jakovljević, direktor Taksi komore.

Vlada je regulisala iznos maksimalne cene benzina BMB 95 i evrodizela, i ni na jednoj benzinskoj stanici u Srbiji one ne smeju biti veće od propisanih.

Ove nedelje cena dizela ostaje 215 dinara, a od danas će benzin koštati 190 dinara, što je za dva dinara manje. Ipak, za sva ostala goriva, koja su nekada i jedina dostupna, naftne kompanije mogu same da formiraju cene.

Na pumpi koju je ekipa RTS-a obišla na auto-putu bilo je i "običnih" i skupljih goriva, a razlika u ceni nije zanemarljiva.

Maksimalne dozvoljene cene benzina BMB 95 i evrodizela nisu bile veće od propisanih, dizel obogaćen aditivima bio je 15 dinara skuplji, a benzin 25 dinara.

1 / 6 Foto: Zorana Jevtić

Obogaćena goriva skuplja na auto-putu

Ko sipa goriva obogaćena aditivima, treba da zna da su skuplja na pumpama na auto-putu u odnosu na pumpe u gradu.

Na pitanje zašto se znatno razlikuju cene, trenutno samo obogaćenih goriva na auto-putu u odnosu na cene u gradu, iz Udruženja naftnih kompanija Srbije kažu da ne postoji zakonsko ograničenje koje bi maloprodavce obavezalo da isto gorivo prodaju po istoj ceni u svim maloprodajnim objektima,

"Tako je i kod mnogih drugih, ako ne i kod svih proizvoda ili usluga. Razlika u ceni na auto-putu i van njega je u prvom redu posledica znatno većih troškova rada benzinskih stanica na auto-putu", navedeno je u pisanom odgovoru.

Rad benzinskih pumpi kontroliše tržišna inspekcija pri Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija. Na pitanje koliko često izlaze na teren, ekipa RTS-a još čeka odgovor.

Za sve vozače, savet je da kada kreću na put, kad god su u prilici, benzin sipaju na pumpi u naselju. Uz to, uvek treba proveriti da li merač kreće od nule i šta piše na računu.

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.