ISPLATIVIJE JE DA SE PROTEGNETE DO GRČKE NEGO DA ODMORITE NA KOPAONIKU: Na SRPSKIM PLANINAMA -DERAČINA! (FOTO)
Ilustracija, Foto: Andrej Nihil, RINA, Profimedia

bićete u stanju šoka!

ISPLATIVIJE JE DA SE PROTEGNETE DO GRČKE NEGO DA ODMORITE NA KOPAONIKU: Na SRPSKIM PLANINAMA -DERAČINA! (FOTO)

Zanimale su nas cene i poskupljenje obzirom da je svuda u svetu došlo do korigovanja cena usled globalne ekonomske krize...

Objavljeno:

Za one koji žele da odu na odmor van granica Srbije, omiljena destinacija je svakako Grčka. Ova zemlja ima pregršt ostrva i poluostrva koja se mogu posetiti, a toplina i gostoprimstvo Grka jedna je od stvari koja posebno znači našim ljudima.

Ipak, ima i onih koji bi se pre odlučili za neku planinu, poput Zlatibora i Kopaonika.

No, ovog puta zanimale su nas cene i poskupljenje obzirom da je svuda u svetu došlo do korigovanja cena usled globalne ekonomske krize, kao i gde se više isplati letovati, kod nas ili "preko".

Na Fejsbuk grupi Live grom Greece Srbi svakodnevno dele svoja iskustva sa letovanja. Pa su tako kao svoje impresije podelili i ovogodišnje cenovnike koje smo mi uporedili sa onim iz 2018. godine. Obzirom da je od tada prošlo 5 godina, cene se nisu bitno promenile.

Ovo je cenovnik hrane iz 2018. godine.

1 / 2 Foto: Printscreen/Facebook/LivefromGreece

Nakon 5 godina cene hrane i pića se nisu znatno promenile, poskupljenje koje je zabeleženo je od 1.5 do 2 evra.

Ovo su sadašnje cene u Nei Poriju i na Olimpik biču koje su srpski turisti podelili na društvenim mrežama.

Baka, dva dečaka (10 i 12 godina) i ja, deveti dan smo ovde, do sada smo na piće, hranu, ležaljke, u Olimpik beachu, potrošili nepunih 400e, ponele smo nešto od namirnica sa sobom. Same spremamo ručak, a kupimo u toku dana giros, suvlaki, (3.3e), sladoled 1 5-2.5e, ležaljke su nam 5e na dan, uz to važi kafa, voda, sokić.

Na Nei Poriju su podigli cene. Đuveč je prošle godine bio 7,5 evra sad je 9,5...to znači 2 evra je skuplje po obroku po glavi. 120 eur za 10 dana više samo na jelu...

Piće od 4e pa naviše, sladoled točeni 1,50 evra ili samo kugla 1,50 evra. Riba neka, pica velika uglavnom porcija oko 10e pa naviše.

Cene su veće za 10-20% nego kod nas. Luksuz se dodatno plaća, 10-50 evra za ležaljke na plaži, taverna (koja možda košta manje nego u Srbiji).

Piće 3,5e do 5e, sladoled 2e -do 3e, pica 8e do 10e,giros 4e do 7e.

Cene su iste kao i kod nas.Sladoled 1 do 1,5e,hleb 1,40, pice 4e.

Kao što vidimo, iskustva su podeljena, a razlikuju se od mesta do mesta.

Kada je cena smeštaja u pitanju, ni ona se preterano ne razlikuje u odnosu na prethodne godine. Pronašli smo niskobudžetnu sobu za dvoje u Nei Poriju, koji je ove godine privukao veći pažnju srpskih turista.

Cene smeštaja
foto: Printscreen

Apartman za dvoje, 10 noćenja košta skoro 40.000.

Preko agencija je smeštaj nešto jeftiniji.

Cene smeštaja
foto: Printscreen
Cene smeštaja
foto: Printscreen

Po ovoj računici, odmor u Nei Poriju za dvoje koštao bi više od 1.000 evra, a budžet može varirati u zavisnosti od toga da li ćete hranu kupovati u marketima i spremati je samo ili ćete sebi dati oduška i jesti u restoranima.

Za one koji odlučuju da leto provedu u Srbiji, tu su omiljene sprske planine Kopaonik i Zlatibor. Za odmor od 10 dana trebaće vam skoro koliko i u Grčkoj, ako ne i više.

Na Kopaoniku cene smeštaja u pristojnim hotelima za noć izgledaju ovako:

1 / 4 Foto: Printscreen

Cene pića i hrana su paprine, pa ćete tako za doručak morati da izdvojite najmanje 500 dinara po osobi i to bez pića. A samo vodu u nekim kafićima platićete više od 200 dinara, što je 4 puta skuplje od cene u marketu. Ako sebe želite da počastite i nekim alkoholnim pićem, platićete skoro pa kao i ceo doručak.

1 / 8 Foto: Printscreen

Ni na Zlatiboru nije ništa bolja situacija, cene su i dalje jake iako je sezona na planinama zvanično završena.

1 / 3 Foto: Printscreen

Cene pića ne razlikuju se mnogo u odnosu na Kopaonik.

1 / 3 Foto: Printascreen

Summa summarum, za smeštaj na popularnim srpskim destinacijama za dve osobe biće vam potrebno isto koliko i ako poželite da ipak odete do Grčke.

(Espreso / Tamara N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.