KLANICA PROBALA DA KUPI SVINJE ZA 240 DINARA I NIJE SE DOBRO PROVELA: Šta se dešava nakon uredbe Vlade?
Svinjsko meso, Foto: Espreso

STOČARI ZABRINUTI

KLANICA PROBALA DA KUPI SVINJE ZA 240 DINARA I NIJE SE DOBRO PROVELA: Šta se dešava nakon uredbe Vlade?

Poskupi stočna hrana, klanice obore cenu na 150 dinara, a u prodavnicama kilogram mesa košta 600 dinara

Objavljeno:

Nakon što je, posle usvajanje uredbe Vlade, pojeftinilo svinjsko meso stočari su se zabrinuli da će oni platiti ceh državne intervencije. Strah je, ispostavilo se, bio opravdan. Već juče, par dana nakon što su u prodavnicama osvanule niže cene mesa, pojedine klanice su oborile cenu tovljenika u klasi na 240 dinara.

- Posle usvajanja uredbe klaničari i trgovci su krenuli da jauču kao ranjenici. Navodno, sa novim cenama mesa koje je odredila Vlada nemaju zaradu. Jedna klanica je pokušala da kupi svinje po 240 dinara bez pdv, ali niko nije hteo da proda po toj ceni, pa su ponudili 250 i na kraju su morali da plate 260 dinara. Nije tačno da nemaju zarade po novim cenama. Imaju, doduše manje i sigurno će i dalje pokušavati da spuste cenu samo da ne bi izgube deo svoje zarade - kaže Mirko Đukić, predsednik Udruženja krmačara iz Dublja.

Ovaj iskusni stočar koji na svojoj farmi ima zaokružen ciklus proizvodnje od praseta do tovljenika smatra da bi obaranje cene žive vage tovljenih svinja bilo pogubno i da bi izazvalo još veću krizu u stočarstvu.

- Svinja nema na tržištu i svaka niža cena ispod 250 dinara po kilogramu dodatno bi destimulisala ovo malo stočara da krenu u tov i onda bi na jesen imali još veći problem. Država je intervenisala kada je cena tovljenika počela da raste i kada su stočari dobili priliku da zarade, a kada je cena niska pa se pobunimo onda se kune u konkurenciju i zakone ponude i potražnje i kažu da je takva tržišna utakmica - dodaje Đukić.

Meso, po njegovom mišljenju, ne može da bude socijalna kategorija i da se preko leđa stočara obara cena da bi neko mogao da ga kupi. Stočari bi, smatra Đukić, bili sigurni da neće biti na gubitku i ne bi odustajali od tova na šta su primorani kada zbog skupe stočne hrane nemaju računicu da rade i kada klanice obore cenu na 150, a u prodavnicama kilogram mesa prodaju po 600 dinara i samo su oni na gubitku.

- Poskupi stočna hrana, klanice obore cenu na 150 dinara, a u prodavnicama kilogram mesa košta 600 dinara. To ne može tako, jer je u tom slučaju samo seljak na gubitku. Rešenje je da se uvedu pariteti. Takav zahtev smo uvek isticali na protestima kada su niske cene tovljenika, ali on nikako da se realizuje. Kilogram žive vage da bude kao osam kilograma kukuruza, a kilogram mesa u paritetu 2,7 do 3 prema ceni žive vage. Svi bi imali sigurnu zaradu - ističe Đukić.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.