CENA PELETA IDE U NEBESA, PREMAŠILA 400 EVRA: Poskupljenjima nikad kraja
Pelet, Foto: Printscreen/RTS

U POJEDINIM STOVARIŠTIMA

CENA PELETA IDE U NEBESA, PREMAŠILA 400 EVRA: Poskupljenjima nikad kraja

Pelet je za godinu dana zabeležio skok od 80 odsto

Objavljeno:

Cena peleta na pojedinim stovarištima u Srbiji nastavila je da raste, premašivši 400 evra za tonu.

Ovaj energent se uglavnom prodaje za 40.000 do 44.000, ali ide i do rekordnih 48.600 dinara. I proizvođači su pokrenuli svoju maloprodajnu mrežu, pa građani tu mogu najpovoljnije da pazare ovo eko-gorivo za oko 300 evra. Oni kažu da se kod njih u julu cena neće menjati. Šta će biti kasnije, zavisi od troškova proizvodnje, pre svega cene struje i sirovine.

Krajem maja je javno preduzeće "Srbijašume", sa delom domaćih proizvođača pokrenulo inicijativu da tona peleta maksimalno košta 250 evra. Međutim, kako saznajemo, od realizacije ove ideje neće biti ništa.

U međuvremenu, taman što su "Srbijašume" stabilizovale isporuku drva proizvođačima peleta, sa kojom ima teškoća od početka godine, opet je došlo do zastoja. U ovom javnom preduzeću ističu da su tome kumovale obilne padavine i loši vremenski uslovi. Ne samo da je zbog toga onemogućena seča nego su uništeni putevi, pa kamioni ne mogu da dođu do skladišta u šumama. Osim toga, problem je i nedostatak radnika-sekača. Ipak, kako tvrde, ni proizvođači ni potrošači ne treba da brinu, jer nema nikakvog razloga da ne bude dobra snabdevenost u narednom periodu.

Na stovarištima kažu da se cena peleta koriguje sa svakom novom isporukom koja je skuplja. Mnogi potrošači su prešli na ovo ekološki prihvatljivo gorivo, a na to su ih podsticala i nadležna ministarstva. Ta domaćinstva su sada zabrinuta i zbog drastičnog poskupljenja, ali i zato što nisu sigurni da će snabdevanje ovim energentom biti stabilno.

1 / 7 Foto: Printscreen/RTS

OPASNO AKO GRAĐANI PREĐU NA STRUJU

Stručnjaci upozoravaju da će zbog visokih cena drva i peleta električna energija biti najjeftinija. Ova okolnost bi mogla da utiče na većinu građana da se preorijentišu na grejanje na struju. To bi bio veliki problem za naš elektroenergetski sistem.

Mladen Stojadinović, iz Grupacije za obnovljive izvore energije Privredne komore Srbije, ističe da, ukoliko bi "Srbijašume" stabilizovale isporuku drva, ne bi bilo potrebe da se dalje koriguje cena peleta. Kod proizvođača, kako navodi, nije bilo poskupljenja poslednjih mesec, mesec i po dana.

- Veliki proizvođači su oko nedelju dana radili punim kapacitetom, ali je opet došlo do zastoja u isporuci i neki su za vikend morali da zaustave proizvodnju - objašnjava Stojadinović. - Sada stiže sirovina iz "Srbijašuma", ali nedovoljno, uglavnom oko 50 odsto od ugovorenih količina. Da plastičnije objasnim, stiže pet kamiona umesto deset. Zapravo, ništa se nije promenilo, situacija je ista kao i prethodnih meseci. U svakom slučaju, najgore je bilo na početku godine.

On ističe da svi proizvođači rade sve što mogu i ocenjuje da je veća tražnja uslovljena i psihološkim faktorom. Kako objašnjavaju u "Srbijašumama", do umanjenja isporuka sirovine došlo je zbog obilnih padavina.

ZA GODINU DANA 80 ODSTO SKUPLJI

Pelet je za godinu dana zabeležio skok od 80 odsto. Lane se tona ovog ekološki prihvatljivog energenta kupovala za 230, a sada ide do 414 evra. Na stovarištima kažu da pelet iz Crne Gore i Hrvatske stiže redovno, ali da se domaći proizvođači nisu još stabilizovali. Pojedini trgovci kažu da je sa svakom novom isporukom ovo eko-gorivo sve skuplje. Nabavna cena je od 300 do 310 plus PDV, a oni ga prodaju za 350 evra.

- Nikada se ne seku drva kada su loši vremenski uslovi, zbog bezbednosti - ističe naš sagovornik. - S druge strane, obilne padavine su uništile puteve, kamioni ne mogu da priđu skladištima koja se nalaze u šumama da preuzmu već nasečena drva. Problem je i što nema dovoljno radnika-sekača. Ne možete preko noći nekoga da obučite za to. "Srbijašume" za te poslove povlače ljude sa sela koji to znaju da rade, ali to je njima dodatno zanimanje. Oni prvo završavaju poslove koje imaju u svojim domaćinstvima.

Kako navodi, "Srbijašume" se suočavaju sa kompleksnim okolnostima. Sada postoji i pritisak ogromne potražnje i izvesna panika kod građana zbog globalne energetske krize.- Proizvođači su u prethodnom periodu drva kupovali i od privatnika, pa je kod njih smanjena ponuda - objašnjava naš sagovornik. - Tako da sad i građani mnogo više kod nas kupuju za ogrev. Tu verovatno ima i onih koji pazare da bi preprodavali, jer se cena kod nas nije menjala, kubik drva košta 4.000 dinara.

Zbog teškoća u snabdevanju domaćih kompanija sirovinom za proizvodnju peleta, u prethodnom periodu održano je više sastanaka u Vladi, kojima su prisustvovali predstavnici proizvođača i "Srbijašuma", kako bi se prevazišli problemi.

(Espreso / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.