"NEKOM RAT, NEKOM BRAT": Atanacković za ESPRESO otkriva koja je SRBIMA trenutno NAJBOLJA opcija za ŠTEDNJU!
Nebojša Atancković, Foto: Dado Đilas

realne prognoze

"NEKOM RAT, NEKOM BRAT": Atanacković za ESPRESO otkriva koja je SRBIMA trenutno NAJBOLJA opcija za ŠTEDNJU!

Odgovorio je i na pitanje mnogih građana kada je štednja u pitanju, mnoge interesuje u kojoj je valuti najbolje štedeti, a to svakako nije evro jer trenutno nije stabilna valuta

Objavljeno:

Kurs dolara i evra, posle 20 godina, danas se prvi put izjednačio, što znači da je vrednost evra opala za preko 12 odsto u odnosu na početak godine, a postoji mogućnost da će se situacija sa rastom dolara i padom evra nastaviti.

Nebojša Atanacković, počasni predsednik Unije poslodavaca za portal Espreso rekao je šta misli o izjednačavanju kursa evra i dolara.

Evro je izgubio 12% svoje vrednosti, ovde može poslužiti izreka "nekom rat, nekom brat", ovo je rat između Rusije i Amerike u kom najviše strada Evropa. Nesumnjivo je da bi dolar gubio na vrednosti da nije došlo do ove svetske krize, nije bio je jači u prethodnih 25 godina i ovo ide u prilog Americi.

Nebojša Atanacković
foto: Dado Đilas

Odgovorio je i na pitanje mnogih građana kada je štednja u pitanju, mnoge interesuje u kojoj je valuti najbolje štedeti, a to svakako nije evro jer trenutno nije stabilna valuta.

Kada je štednja u pitanju, ja sam o tome razmišljao i pre godinu dana, šta bi bilo najpametnije uraditi, recimo nisam verovao dolaru. Najpametnije je svakako štedeti u švajcarcima i zlatu, ranije bih rekao da su dobar način i nekretnine, ali mislim da se ove cene neće zadržati, moraće da padnu kad dođe do osiromašenja.

Interesovalo nas je i šta će se desiti sa kreditima, šta građani mogu da očekuju ali to zavisi od ugovora

To zavisi od klauzula u ugovoru, neće biti isto za sve, zavisi kako su ugovori definisani, ali je sve ovo novo jer nije skoro zabeležena inflacija od 8% u Evropi. Posledice će se tek osetiti, dodaje Atanacković.

Da li postoji mogućnost da evro naglo skoči i dostigne približnu vrednost goriva?

- Milijarde su utrošene na održavanje evra, možda je i zamrznuto pogrešno, ali ne verujem da će doći do drastičnog skoka kursa evra. Posledice će se tek osetiti, a najviše će stradati Evropa. Cene goriva na pumpama u svetu su u velikom porastu u poslednjih nekoliko meseci, a u mnogim zemljama su ograničene vladinim uredbama, a to će biti poseban problem, zaključio je.

Podsetimo, prema novoj prognozi, ovogodišnja inflacija iznosiće 7,6 odsto, a i iduće godine biće visoka sa pet odsto, čime je OeNB povećala svoju prognozu za oko dva odsto. Čak i 2024. OeNB očekuje da će potrošačke cene biti sa 3,2 odsto jasno iznad vrednosti kojim teži Evropska centralna banka, odnosno dva odsto. Prognoge OeNB su se povećale u odnosu na one od marta, zbog visokih cena energenata i namirnica.

1 / 5 Foto: Espreso ilustracija, Profimedia

I iduće godine će cene namirnica sa 6,2 odsto rasti snažnije od inflacije. “Pod uslovom da energenti usled rata u Ukrajini ne budu racionalizovani, situacija na tržištu energenata mogla bi se poboljšati do kraja godine”, navodi OeNB.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.