NA OVAJ NAČIN U SRBIJI MOŽE DA SE ŽIVI SA 10.000 DINARA: Ali, postoji CAKA!
Foto: Printscreen/Google maps

OBRATITE PAŽNJU!

NA OVAJ NAČIN U SRBIJI MOŽE DA SE ŽIVI SA 10.000 DINARA: Ali, postoji CAKA!

Studentski grad nudi mnoštvo mogućnosti, pogodnosti i usluga svojim stanarima

Objavljeno:

Studentski dani za mnoge predstavljaju najlepši period u životu. Novo okruženje, nove obaveze, a ako studirate u drugom gradu tu je verovatno najveća promena od svih - život daleko od roditeljskog doma - kao podstanari ili u studentskom domu. Zavirili smo u jedan od domova i evo kako tamo izgleda studentski život.

Najveća ovakva ustanova u Srbiji nalazi se u Beogradu, nadaleko poznati Studentski grad, populran i kao "Studenjak". Svake godine svoj dom ovom ustanovom menja 4.446 studenata iz unutrašnjosti, ali i iz inostranstva.

Od oktobra 2022. na snagu stupaju nove cene za sve usluge u ovom objektu. Iako i nove cene spadaju u simbolične, pogotovo kada se uzme u obzir koliko je ove godine skup podstanarski život, za određene usluge cena skače za skoro 50 odsto. Ekipa "Beograda na Blic" želela je da se uveri da li su nove cene opravdane i u kakvim uslovima studenti provode jedan od najlepših perioda svojih života.

U obilasku ovog ogromnog kompleksa koji se prostire na pet hektara, domaćin ekipe Blica bio je Dragan Vujić, pomoćnik direktora za organizaciju i razvoj. Dočekao nas je na legendarnoj Plavoj kapiji, koja za mnoge učenike predstavlja sam početak studija i novi, studentski, život.

Svako ko prođe kroz kapiju mora da prošeta centralnim platoom, gde se nalazi kafić, a leti se često organizuju i koncerti. Ovo mesto je obično raskrsnica, jer je smeštaj u Studnetskom gradu podeljen na četiri doma: prvi, drugi, treći i četvrti. Svaki je podeljen u dva dela, F i G krilo.

Dom jedan, iako prvi po redosledu, najmanji je od četiri zgrade i sadrži 440 studentskih soba. Za razliku od njega, dom dva je najveći i sadrži 521 sobu i predstavlja upravnu zgradu ovog kompleksa. Domovi tri i četiri su sličnih veličina i sadrže 512, odnosno 504 sobe. Kuriozitet je da se u domu četiri nalazi i crkva, odnosno paraklis sv. Jovana Zlatoustog. Svaki dom je priča za sebe i već decenijama postoji rivalitet među domovima.

Svaki dom ima recepciju i hol koji je uređen tako da imate osećaj kao da ste ušli u "dom" a ne u neku instituciju. Svaki hol takođe ima prodavnicu koja radi do ponoći, a cene su malo povoljnije nego u mlaoprodaji.

Studentske sobe su podeljene u četiri kategorije. U sobama se nalaze, pored osnovne opreme u vidu kreveta, radnih stolova i plakara i polica, još i hodnik sa čajnom kuhinjom i kupatilom, direktna telefonska linija, interna kablovska televizija i internet konekcija. Svaka soba je opremljena i klima uređajem.

U zavisnosti u koju kategoriju spadaju, studenti će morati da izdvoje određena mesečna sredstva. Skok u cenama će se osetiti najviše na sobama, a ovo su stare i nove cene mesečnog boravka:

I kategorija: Pre poskupljenja 1.860 dinara; Posle poskupljenja 2.790 dinara

II kategorija: Pre poskupljenja 1.430 dinara; Posle poskupljenja 2.150 dinara

III kategorija: Pre poskupljenja 1.248 dinara; Posle poskupljenja 1.600 dinara

IV kategorija: Pre poskupljenja 1.144 dinara; Posle poskupljenja 1.500 dinara

Razlika u kategorijama se odnosi na veličinu sobe, a opremljenost je identična, osim što jednokrevetne sobe nemaju terase.

Pored prenoćišta stanarima Studentskog grada je na raspolaganju i studentska menza, a u kvalitet hrane uverila se i naša ekipa. Jelovnik se svakoga dana menja, a studenti za svaki obrok imaju više opcija, pa čak i onu posnu. Na ovom linku možete da pogledate kako izgleda studentska menza i šta je sve na meniju.

Oni koji žele da se bave fizičkom aktivnošću imaju idealne uslove za to. Pored spoljašnjih terena za košarku i fudbal, za studente je obezbeđena i sportska hala koja je izuzetno opremljena.

Korisnicima je omogućeno da treniraju u teretani, vežbaju borilačke veštine u dodžou, igraju stoni fudbal, stoni tenis, ali takođe i da se opuštaju u sauni.

Korišćenje teretane je jedno od retkih stvari koje novo poskupljenje neće obuhvatiti, pa će mesečna članarina i dalje koštati 1.700 dinara, odnosno 150 za individualni trening.

Studentski dom
foto: Printscreen/Google maps

Studentski grad nudi mnoštvo mogućnosti, pogodnosti i usluga svojim stanarima. Svim studentima je obezbeđeno korišćenje vešeraja po ceni od 400 dinara. Korišćenje čitaonica je dostupno uvek i u potpunosti je besplatno. Postoji i opcija za one koji su malo lenji pa ih mrzi da srede svoju sobu, za 350 dinara to će umesto njih uraditi dežurna čistačica.

Posebnu jedinicu predstavlja i Dom kulture Studentski grad koji ima prostranu čitaonicu od 504 mesta, zatim pozorišnu i bioskopsku salu, salu za konferencije i tribine, biblioteku, galeriju i knjižaru. U kompleksu se nalazi i Zdravstvena stanica Studentski grad. Ova stanica je odeljenje Zdravstvenog zavoda za zaštitu studenata, iliti Studentske poliklinike.

Ukupni troškovi

Ukoliko računamo da će studenti imati sva tri obroka u toku dana, to znači da će im na mesečnom nivou biti potrebno da izdvoje oko 7.980 dinara samo za menzu.

Kada na sve to dodamo i smeštaj, za sobe prve kategorije i menzu će im mesečno biti potrebno oko 10.770 dinara, odnosno za sobe druge kategorije i menzu 10.130, dok oni koji se nađu u sobama treće i četvrte kategorije izdvajaće nešto manje novca, odnosno 9.580 dinara, tj. za četvrtu kategoriju soba i menzu 9.480 dinara.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.