KOLIKA JE RAZLIKA U PLATAMA IZMEĐU JAVNOG I PRIVATNOG SEKTORA? Ovi stručnjaci se RAZBIJAJU od para, a i TAKMIČE!
Ilustracija, Foto: EPA/Arshad Arbab

DA LI JE MOGUĆE?

KOLIKA JE RAZLIKA U PLATAMA IZMEĐU JAVNOG I PRIVATNOG SEKTORA? Ovi stručnjaci se RAZBIJAJU od para, a i TAKMIČE!

U prva četiri meseca ove godine za 11 odsto, potvrđuju u Narodnoj banci, ali podsećaju i da je pre osam godina razlika bila 26 odsto

Objavljeno:

Prema zvaničnoj statistici i dalje su zarade u privatnom sektoru niže nego u javnom, u proseku. Ali iza proseka je dve trećine zaposlenih koji zarađuju manje od proseka, i trećina onih sa znatno većim primanjima. U toj natprosečnoj manjini, u privatnom sektoru su informatičari neretko rekorderi po primanjima u zemlji.

Prema tvrdnjama magazina Ekonomist, trenutno Zapadu nedostaje milion i po IT stručnjaka, do 2025. faliće im četiri miliona. Taj deficit pokrenuo je trku poslodavaca da IT stručnjacima nude sve bolje uslove rada i sve veće zarade. Srpski informatičari uglavnom rade za strance, zarađuju priznaju i do 8.500 evra prijavljene plate.

"U samoj IT industriji veliko je takmičenje za kadrovima, a svako ko nije u potpunosti prijavljen na svoju platu, ne može da iskoristi celo svoje primanje od kreditne sposobnosti pa nadalje. U suštini upravo zbog toga, zbog tog nekog takmičenja za kadrovima, takve ponude verujem da postoje, ali već počinju da budu manjina", kaže Nebojša Bjelotomić, direktor inicijative "Digitalna Srbija".

U svakom slučaju informatičari su među najplaćenijima u zemlji. Ali zbog znatno većeg broja radnika angažovnih na slabo plaćenim poslovima u proizvodnji ili trgovini, zvanična statistika pokazuje da su i dalje u proseku zarade u javnom sektoru veće nego u privatnom.

1 / 4 Foto: Printscreen/RTS

U prva četiri meseca ove godine za 11 odsto, potvrđuju u Narodnoj banci, ali podsećaju i da je pre osam godina razlika bila 26 odsto.

Do porasta plata u privatnom sektoru, kažu stručnjaci, došlo je i zbog nedostataka odgovarajućih kadrova.

"U ovom trenutku praktično od 730 različitih zanimanja koja postoje u privredi Srbije preko 140 zanimanja je deficitarno i firme se s teškom mukom bore da zadrže zaposlene koji ili odlaze u inostranstvo ili ih nema dovoljno na tržištu rada. Čak imamo situaciju da poslodavci u privatnom sektoru sve više jedni drugima otimaju zaposlene, tj. nude im veću zaradu da bi prešli da rade kod njih iz neke prethodne privatne kompanije", navodi Dragoljub Rajić, izvršni direktor Mreže za poslovnu podršku.

Onome čega nema raste cena, tako da je i sve manje firmi koje zaposlenima deo zarade isplaćuju na ruke, tvrde upućeni.

"To je država propisima koje su počeli da važe 2020. godine suzbila i da danas i zahvaljujući olakšicama koje je država tada dala svima, ne samo IT firmama, li kod IT firmi se najviše osetilo. Davanjem tih olakšca jednostavno je stimulisano da se isplaćuju i tako velike plate kao što postoje u IT firmama", naglašava Đerđ Pap, stručnjak za porez.

Procenjuje se da u IT sektoru u Srbiji radi gotovo 70.000 ljudi, od ukupno više od 2 miliona 300.000 zaposlenih. Za sada nedovoljno da bitnije promeni statističke proseke zarada.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.