OBIŠLI SMO PRODAVNICE C&A U BG I ZATEKLI SRBE KAKO BESUMUČNO KUPUJU: Opšta rasprodaja, ne mare što je KINESKA ROBA!
Ilustracija, Foto: Čitalac Espresa

KOMPANIJA C&A PROGLASILA STEČAJNI POSTUPAK

OBIŠLI SMO PRODAVNICE C&A U BG I ZATEKLI SRBE KAKO BESUMUČNO KUPUJU: Opšta rasprodaja, ne mare što je KINESKA ROBA!

Zatekli smo brojne kupce koji su garderobu prislanjali na sebe i ogledali se u ogledalo i negodovali što robu pre kupovine više ne mogu probati

Objavljeno:

Jedna od vesti jučerašnjeg dana bila je informacija da se poznati modni lanac C&A priprema da napusti tržište Srbije.

Naime, kako su mediji preneli, otrkiveno je da su skoro sedam godina švercovali kinesku robu i na taj način oštetili budžet Srbije za šest miliona evra.

Kako je rečeno u Upravi carine, ta institucija je prošle godine otkrila zloupotrebe koje su godinama unazad vršene tako što su službenici jedne inostrane modne kompanije zajedno sa službenicima jedne špediterske firme zloupotrebljavali pečate i memorandume ove dve kompanije.

Nakon ove vesti, portalu Espresa je pisao čitalac koji je naveo da su u buticima ovog modnog lanca aktuelna sniženja od 30% i 50% i da su kupci razočarani što će uskoro katanac biti stavljen na bravu.

Čitalac nam je prosledio i fotografije na kojima se, između ostalog, vide kupci koji grabe robu na popustu i zatvorene kabine.

1 / 4 Foto: Čitalac espresa

Kako bismo proverili navode o povlačenju ove kompanije iz Srbije i velikim sniženjima u toku stečaja, posetili smo jedan od butika pomenutom modnog lanca u Beogradu.

Zatekli smo na desetine kupaca koji, po svemu sudeći, koriste poslednju priliku za kupovinu garderobe sa znakom C&A u našoj zemlji.

Primetili smo i redove ispred kasa, ali ono što nas je najviše iznenadilo jeste natpis ispred kabina o kojem nam je čitalac prethodno pisao.

C&A
foto: Čitalac espresa

"Poštovani potrošačim kabine više nisu u funkciji", navodi se u obaveštenju.

Zatekli smo brojne kupce koji su garderobu prislanjali na sebe i ogledali se u ogledalo i negodovali što robu pre kupovine više ne mogu probati.

Radnice su im rekle da to više nije moguće i da ne postoji način da isprobaju garderobu kako su to činili do sada.

1 / 7 Foto: Čitalac espresa

Radnice su za Espreso potvrdile da se butici definitivno zatvaraju i da sitno broje do poslednjeg radnog dana ovde iako ne znaju tačno kada će on doći.

- Ne znamo kada. Ništa ne znamo, još uvek nisu precizno rekli. Definitivno se zatvara, navode one za Espreso, vidno razočarane novonastalom situacijom i činjenicom da će, nažalost, kao i drugih 133 radnika ove kompanije ostati bez posla.

C&A
foto: Profimedia

Podsetimo, kompanija C&A Srbija, deo holandskog brenda robnih kuća za odeću, proglasila je insolventnost i pokrenula stečajni postupak. Na sajtu su objavili da nemaju drugi izbor, da su žrtva prevare, a država ih je tužila za prevaru falsifikovanja kineske robe tešku 6 miliona evra.

"Nakon toga što je postala meta organizovane carinske prevare nepoznatih počinilaca, kompanija C&A Srbija nema drugi izbor nego da danas proglasi insolventnost. Ova odluka utiče na 14 prodavnica i oko 135 zaposlenih u Srbiji", objavila je C&A Srbija na svom sajtu i dodala da se ovaj razvoj dogadjaja ni na koji način ne tiče drugih tržišta na kojima posluje C&A.

Protiv kompanije C&A, postupak je pokrenula Uprava Carina koja je u leto 2021. otkrila malverzacije u vezi sa uvozom robe koja nije njihov brend. Prema saznanjima, radi se o švercovanju robe još od 2014.

- Skoro 7 godina ova kompanija je sa austrijskim špediterom "Quehenberger" radila protiv zakona. Zajedno su omogućili da se ozvaniči švercovana kineska roba kao njihova, tako što su udarali pečat koji je trebalo da bude dokaz originalnosti. Špediter je čak posle pokretanja postupka Uprave Carina promenio ime, a kako bi sačuvao reputaciju i mogao dalje da radi u Srbiji - kaže dobro obavešten izvor.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.