NA RAČUNU PIŠE 600 DINARA ZA KILOGRAM, TRAKTORI PUNI SKUPOCENIH GAJBICA: Malinari iz ovog dela Srbije PREZADOVOLJNI
Maline, Foto: RINA

CRVENO ZLATO

NA RAČUNU PIŠE 600 DINARA ZA KILOGRAM, TRAKTORI PUNI SKUPOCENIH GAJBICA: Malinari iz ovog dela Srbije PREZADOVOLJNI

Njegove maline beru dugogodišnji berači koji u ovaj kraj dolaze sa druge strane Drine, iz Bosne i Hercegovine

Objavljeno:

Berba crvenog zlata širom Zapadne Srbije je u punom jeku. Svakodnevno na stotine kilograma crvenog zlata završi u hladnjačama, a izuzetno dobro prolaze malinari sa teritorije opštine Kosjerić. Otkupna cena po kilogramu je 600 dinara, a plasman zagarantovan od strane domaćih hladnjačara koji su iz pepela podigli nekadašnjeg giganta "Budimku" iz Požege.

„Imam negde oko 50 ari. U odnosu na prošlu godinu, ipak je dobro rodilo. Samo, dva puta je grad oštetio dosta. Iz osiguranja su procenili štetu na 30 odsto, ali su računali po 300 dinara, a malina je 600, pa onda nije to to. Predajemo „Budimki”. Na računu piše 600 dinara. Ne može čovek da bude nezadovoljan, ali kad pogledate šta je sve poskupelo, i gorivo i hemija, onda preklapa jedno drugo”, rekao je Milenko Vasiljević iz sela Varda kod Kosjerića.

1 / 3 Foto: RINA

Njegove maline beru dugogodišnji berači koji u ovaj kraj dolaze sa druge strane Drine, iz Bosne i Hercegovine. Zadovoljni dnevnicom, za dvadesetak dana doduše veoma teškog rada, mogu dobro da zarade.

„Najvažnije je na vreme obezbediti radnu snagu, jer sve je manje ljudi koji hoće da beru maline. Ako ispadnete fer i korektni, za vas onda nema problema. Srećan radnik znači i srećan gazda, nema tu mnogo neke teške filizofije", poručuje Milenko.

A kako sami berači kažu, na gazdu su i više nego zadovoljni. Uslovi tokom berbe su dobri, plaća na vreme i po dogovoru, a dokaz za to je što se godinama vraćaju u isti malinjak.

(Espreso / RINA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.