EVO GDE SU SADA KVADRATI JEFTINIJI, A GDE CENA I DALJE IDE U NEBESA: 1 grad je u ovome "PREŠIŠAO" Beograd!
Ilustracija, Foto: Profimedia

cene kirija rastu i dalje

EVO GDE SU SADA KVADRATI JEFTINIJI, A GDE CENA I DALJE IDE U NEBESA: 1 grad je u ovome "PREŠIŠAO" Beograd!

U Nišu je na svim lokacijama sem na Paliluli pala cena kvadrata

Objavljeno: 12:21h

Cene nekretnina u Srbiji i dalje su na uzlaznoj putanji. U maju mesecu je prema izveštaju oglasnog portala Nekretnine.rs cena kvadrata najviše rasla u Kragujevcu, i to za preko 100 evra, pokazujući još jednom da iako je Beograd najatraktivnija lokacija na ovom tržištu, i ostali gradovi mogu da isprate taj trend.

Najviše cene su, doduše, i dalje u centru Beograda u kom se cena popela na 2.865 evra. Ono što je potrebno istaći da je u Nišu u maju mesecu na 3 od 4 lokacije na kojima se prati cena oglašenih nekretnina pala (Pantelej, Durlan, Bulevar Nemanjića).

Domaće tržište je posebno interesantno, prvenstveno zato što svako malo pojedini ekonomski stručnjaci ističu da je ono u kriznom periodu ispalo zamena za tržište kapitala te se u njega ulaže kako bi se sačuvao kapital. U pojedinim slučajevima ako pogledamo kretanje cena neminovno je da su investitori na domaćem tržištu uspeli i da ostvare profit.

Najskuplji kvadrat u Srbiji je i dalje u centru Beograda, koji je u maju porastao za 2,36 odsto i tako se popeo na nivo od 2.865 evra. Na Vračaru su cene rasle 2,54 odsto i trenutno iznose 2.741 evra.

Na Novom Beogradu, kvadrat je u aprilu rastao čak 5,74 odsto i prosečna cena sada iznosi 2.247 evra. Kvadrati na Voždovcu su u aprilu pali za 1,72 odsto, što znači da je prosečna cena kvadrata trenutno 2.070 evra.

Na Paliluli su kvadrati u maju stagnirali na nivou od 2.288 evra, dok je na Mirijevu zabeležen rat od 3,99 odsto tj. 1.510 evra.

1 / 4 Foto: Profimedia

Novi Sad

Najveći rast cena u Novom Sadu je zabeležen u Podbari i to od 5,06 odsto, te je tamo kvadrat sada 2.056 evra. Na drugom mestu po stopi rasta u Novom Sadu je Novo naselje sa rastom od 4,61 odsto, i prosečna cena kvadrata se tu kretala u aprilu oko 2.056 evra.

U centru grada kvadrat se popeo na 2.067 evra te je mesečni rast u odnosu na april 1,67 odsto. U Grbavici kvadrat je poskupeo 2,76 odsto, i trenutno se ceni 2.011 evra.

Niš

U Nišu je na svim lokacijama sem na Paliluli pala cena kvadrata.

Na Paliluli je kvadrat poskupeo 5,36 odsto, i ceni se 1.435 evra. Sa druge strane cene su padale na Bulevaru Nemanjića (za 0,49 odsto na 1.609 odsto), Panteleju (za 2,19 odsto na 1.250 evra) i Durlanu (za 0,62 odsto na 1.123 evra).

Kragujevac i Pančevo

Kvadrati na gradskim lokacijama u Kragujevcu su u maju mesecu najviše rasli u Srbiji, čak 9,4 odsto i tako su se popeli na 1.129 evra.

U Pančevu, prosečna cena kvadrata rasla je 1,56 odsto i okruglo je 1.300 evra.

Cene kvadrata ićiće dole

Cene gvožđa i čelika duže od dve nedelje klize silaznom putanjom na svetskim berzama, a istom trendu su se nedavno priključile i bakar i drvna građa. Pad njihovih cena preti da nakon dve godine neprekidnog rasta cena na tržištu nekretnina, i u Srbiji i u svetu, taj trend potpuno preokrene.

Ipak, prelivanje ovog trenda na sektor nekretnina u svetu, pa ni kod nas, i posledično padanje cena kvadrata ne može da bude momentalno. Investicioni ciklus izgradnje jedne stambene zgrade traje od 2 do 3 godine. Samim tim, jeftiniji kvadrati koji se budu gradili sa materijalom po ovim nižim cenama, tek treba da se pojave na tržištu.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.