EVO KAKO DA UŠTEDITE STRUJU U KUHINJI: Jedan uređaj vam troši energiju za njih 5, odmah ga ISKLJUČITE!
Ilustracija, Foto: Profimedia

ušteda

EVO KAKO DA UŠTEDITE STRUJU U KUHINJI: Jedan uređaj vam troši energiju za njih 5, odmah ga ISKLJUČITE!

Prema mišljenju stručnjaka, upravo se u kuhinji može najbolje racionalizovati potrošnja električne energije!

Objavljeno:

Prosečno domaćinstvo za potrebe pripremanja hrane, za kuvanje i pečenje, godišnje troši oko 1.500 kilovata struje.

Najveći potrošač energije u kuhinji je električni šporet, koji mesečno potroši između 120-240 kw/h, zavisno od broja članova porodice, dok na godišnjem nivou ta potrošnja dostigne oko 1.500 kw/h. Pri tome, 80 do 90 procenata se troši na kuvanje, a svega 10-20% na pečenje hrane u rerni.

Kuhinja, Kuvanje, Šepe, Šerpa, Tiganj, Šporet
foto: Profimedia

Prema mišljenju stručnjaka, upravo se u kuhinji može najbolje racionalizovati potrošnja električne energije. Evo kako možete uštedeti struju u kuhinji.

Kako da električni šporet manje troši struju?

Da biste smanjili potrošnju struje preko električnog šporeta, nemojte uključivati ringle pre nego što na njih stavite posudu za kuvanje. Takođe, ringle isključujte 3-4 minuta pre završetka kuvanja. Posuda u kojo se kuva treba da bude iste površine kao i ringla, ili nešto šira (do 2 cm), a nikako manja.

Vodu zagrevate do tačke ključanja tako što ringlu prvo uključujete na maksimalno zagrevanje, a potom postepeno snižavate temperaturu i kuvate na najnižoj temperaturi. Dno posude i površina ringle uvek moraju da budu čisti, a posudu koja je na ringli obavezno treba poklopiti.

Šporet
foto: Profimedia

Kuvanje u expres loncu za uštedu električne energije

Racionalnim kuvanjem u expres loncu takođe možete umanjiti potrošnju struje. Dajemo vam nekoliko jednostavnih saveta kako da kuvanjem u ekspres loncu uštedite potrošnju struje u kuhinji.

Tokom kuvanja, ekspres lonac treba sve vreme da bude zatvoren. Nemojte ga otvarati sve dok iz njega izlazi para. U lonac je najbolje staviti tačno onoliko namirnica koliko vam je potrebno za pripremu supe, čorbice ili bilo kog drugug jela. Kod pripreme namirnica koje tokom kuvanja jako nabubre ili počinju da pene, treba naliti vodu (tečnost) samo do polovine ekspres lonca.

Ubrzo će kroz ventil lonca početi da izlazi para uz pisak, što označava da je kuvanje počelo. Tada je potrebno smanjiti toplotu ringle, a par minuta pre završetka kuvanja ringlu treba isključiti. Tako ćete na najbolji i najracionalniji načini iskoristiti toplotu grejne ploče šporeta.

Kako pravilno koristiti ringle šporeta na racionalni način?

Svaki metalni sud koji koristite za kuvanje, šerpu, lonac ili džezvu, treba poklopiti prilikom kuvanja.

Na taj način imate dvostruku korist:

u namirnicama se zadržava više vitamina i minerala

pravi se ušteda električne energije.

Osim što će se poklapanjem suda jelo brže skuvati, još jedan benefit je i to što se kućom manje šire neprijatni mirisi.

Ukoliko vaš šporet u kuhinji poseduje ringle na kojima se temperatura reguliše na 6 ili 12 pozicija, mogućnosti za preciznije podešavanje temperature, a samim tim i izgledi za uštedu električne energije, mnogo su veći.

Pravilno korišćenje ringli šporeta za racionalniju potrošnju struje podrazumeva nekoliko pravila. Ako ringlu koristite za podgrevanje skuvanog jela – ringlu uključujete na pozicije od 1-5, ako kuvate ili dinstate jelo koristite pozicije od 2-8, a pozicije od 6-12 koriste se za pečenje i prženje hrane.

Imajte u vidu da ringlu uvek treba isključiti nekoliko minuta pre nego što sa nje pomerite posudu za pripremu hrane. Naime, ringle zadržavaju i emitiju toplotu i do 15 minuta nakon njihovog isključivanja.

Kolliko struje troši rerna (pećnica) električnog šporeta?

U prosečnom domaćinstvu, rerna električnog šporeta mesečno potroši od 70 do 90 kilovat sati struje. Nakon pečenja hrane, rernu možete iskoristiti za zagrevanje vode, ako u tom trenutku nemate dovoljno vode u bojleru, ili pak za zagrevanje kuhinje ukoliko grejanje ne radi, a napolju je zahladilo.

Sve dok se iz rerne emituje toplota, vrata pećnice obavezno držati otvorena. Rernu možete isključiti 5 do 10 minuta pre nego što se završi pečenje.

Mašina za pranje sudova i potrošnja električne energije

Mašina za pranje posuđa je mali potrošač električne energije. U četvoročlanoj porodici mašina za sudove prosečno troši oko 50 kw/h mesečno. Struju možete uštedeti na taj način što ćete u mašinu za pranje sudova staviti najveću dozvoljenu količinu posuđa.

Imajte na umu da mašina treba da bude priključena na dovod hladne vode, pošto pranjem toplom vodom u mašini, nećete postići nikakav efekat – posuđe neće biti čistije ako se pere toplom vodom u mašini. Sa druge strane, ako ne trošite toplu vodu za mašinu za pranje sudova, uštedećete električnu energiju.

Uz ove trikove u korišćenju električnih kuhinjski uređaja tokom pripremanja hrane, možete napraviti osetnu uštedu struje i tako rasteretiti porodični budžet. Sve ovo je jednostavno primeniti, jedino što je potrebno da budete malo racionalniji i strpljiviji dok boravite i radite u svojoj kuhinji.

(Espreso/Zrno Znanja)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.