Cene namirnica su SKOČILE, a šta je sa GRAMAŽOM? IZNENADIĆETE SE REZULTATOM MERENJA, sve smo stavili na vagu! FOTO
Gramaža šećera i brašna, Foto: Espreso, Profimedia

problem u gramaži

Cene namirnica su SKOČILE, a šta je sa GRAMAŽOM? IZNENADIĆETE SE REZULTATOM MERENJA, sve smo stavili na vagu! FOTO

Osim čokolade, gramažu su smanjile i supe. Nekada za četiri tanjira, sada za tri, ili za jedan tanjir....

Objavljeno:

Već smo navikli da su nam proizvođači smanjivali i gramažu pašteta, kečapa, ukidali i po red napolitanki u pakovanju. Navikli smo i na tanje čokolade, ali i da u pakovanju imamo manje omekšivača ili tečnosti za sudove.

Na sve to se u poslednjih nekoliko dana pojavila vest u medijima da ni brašno više nije od "kilo" i da ono koje ovih dana kupujemo često ima i po 900 grama.

Brašno, šećer, so
foto: Espreso

Srbija ima brašna na rafovima koliko hoćeš. Nestašica za razliku od mnogih zemalja nije bilo. Cene jesu porasle, i do 15 dinara po kilogramu, ali država jeste i ograničila cenu određenih brendova.

S druge strane, kada je šećer u pitanju, jagma za kupovinom šećera u prodavnicama se ne smanjuje, a potrošači su spremni i da se potuku kako bi natovarili više pakovanja u kolica.

Izgleda da je informacija o špekulantu iz Kolubarskog okruga koji je u maju izazvao nestašicu, jer nije puštao u prodaju šećer u jeftinijoj ambalaži, dovela do dodatnog opreza kod kupaca. Takođe, u medijima se pojavila informacija da nas "potkradaju" i za šećer, te da u pakovanjima ustvari ima tek nešto više od 900 grama.

Proizvodi
foto: Espreso

Shodno tome, ekipa portala Espreso odlučila je da proveri da li su ovi navodi istiniti, pa smo proverili gramažu ovih proizvoda.

Prvo što smo zatekli jesu i dalje prazni rafovi na mestu gde stoji šećer, međutim, vrlo brzo su radnice popunile prazna mesta tako da smo uspeli da nabavimo kilogram. Što se tiče brašna, odmah smo ga našli naravno, a pored toga smo uzeli još kilogram soli i 80 grama čokolade.

Sve ove proizvode izmerili smo na vagici, a rezultati su nas prijatno iznenadili!

Proizvodi
foto: Espreso

Naime, svaki od ovih proizvoda imao je gramažu kakva je i predviđena i navedena na proizvodu.

Podsetimo, kilogram brašna koji smo s početka godine plaćali oko 60 dinara sada je 80, negde i koji dinar više. Cena je rasla malo po malo, isprva po koji dinar, ali sada mnogi kažu da je brašno skupo. I to je verovatno pojedinim proizvođačima bio razlog da promene strategiju - strategiju koju smo viđali u prethodnom periodu na mnogim drugim proizvodima.

1 / 7 Foto: Espreso

Podsetimo, Vlada je uredbom ograničila maksimalnu maloprodajnu cenu kristal šećera po kilogramu, u svim pakovanjima, na 89,99 dinara. Ove namirnice ima dovoljno, a kako saznajemo, proizvođači već duže od dve nedelje isporučuju marketima količine koje značajno premašuju potrebe tržišta.

Dnevno na rafove trgovinskih lanaca u Srbiji stiže i do 400 tona šećera, a nikad manje od 300 tona. U normalnim situacijama troši se 260 tona. U trgovinskim lancima ističu da potrošači i dalje prekomerno kupuju, i da se zato dešava da rafovi u nekom periodu dana budu prazni.

Bonus video:

03:07

Espreso anketa: Zabrana abortusa u Srbiji?

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.