DIGITALNI TOKEN U SRBIJI KREĆE SA PRODAJOM: Minimalan ulog 10.000 dinara
Kompjuter, Foto: Printscreen/RTS

DIGITALNI TOKEN U SRBIJI KREĆE SA PRODAJOM: Minimalan ulog 10.000 dinara

Prvi digitalni token u Srbiji kreće sa prodajom danas.

Objavljeno: 08:51h

Digitalni token podseća na tradicionalne finansijske instrumente, a oni koji ga kupe, zarađuju od profita, odnosno kamate koju im isplaćuje kompanija koja je izdala token. Za mala i srednja preduzeća može da predstavlja alternativu bankarskim kreditima, jer ona često nemaju adekvatan pristup izvorima finansiranja, ocenjuju stručnjaci.

Digitalni token je oblik digitalne imovine koji predstavlja bilo koju vrstu nematerijalnog imovinskog prava koji u jednom digitalnom obliku reprezentuje jedno ili više tih prava uključujući mogućnost za korisnika tokena da mu se pruži usluga, rekao je Marko Janković, predsednik Komisije za hartije od vrednosti.

Vrednost tokena biće 1.000 dinara i kupuje se najmanje 10.

"Kao i svaka investicija i kupovina nosi određene rizike koji su dati u Belom papiru i njega je odobrila Komisija za hartije od vrednosti. Mislimo da investitorima može da da dodatnu sigurnost jer radimo u strogo kontrolisanoj oblasti, imamo licencu Ministarstva finansija, obavezu revizije i tu reviziju objavljujemo na našem sajtu. Kupci tokena dobijaju mogućnost da ulažu u kompaniju koja ima dokazan biznis model, potencijal za rast i na taj način ostvaruju profit", dodaje direktor "Finspota" Ognjen Kurtić.

Novac koji prikupljaju emisijom tokena, dodaje, direktno ide u privredu finansiranjem faktura, pomaže preduzećima da razvijaju biznis.

"Kupci tokena nakon kupovine na našoj platformi imaju nekoliko opcija za investiranje. Sve se svodi na odluku na koliko novac žele da daju nama na korišćenje za šta mi onda plaćamo različite naknade. Beli papir je objavljen i pozivam sve da pročitaju taj dokument i da se informišu dodatno", naveo je Kurtić.

Janković napominje da konkretni token predstavlja digitalnu obveznicu.

"Zakonom o digitalnoj imovini smo definisali finansijski instrument koji ima praktično sve karakteristike obveznice, odnosno instrumenta duga kojim kompanija prikuplja novac za svoje poslovanje, kao što čini 'Finspot'. U Belom papiru definišu namenu novca, kao i sva prava kupca tok digitalnog tokena. Tokeni po karakteristikama mogu da podsećaju na tradicionalne finansijske instrumente, u ovom slučaju na digitalnu obveznicu", kazao je Janković.

Prema njegovim rečima, naš zakon je tehnološki neutralan.

"Nas kao regulatore ne zanima na kojoj tehnologiji token funkcioniše. Finspot koristi Poligonovu mrežu koja sa svoje strane koristi eterove smart kontrakte. To je jedna decentralizovana mreža koja pruža dozu sigurnost korisnicima da će njihovi podaci biti zaštićeni, budući da niko ne može na jednom mestu da sakupi sve podatke o samom instrumentu", navodi Janković, prenosi Blic.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.