POČEO SASTANAK RADNIKA FIJATA SA PREMIJERKOM BRNABIĆ: Evo da li je došlo do pomaka u PREGOVORIMA!
Ana Brnabić, Foto: Prinstcreen/Prva tv

sastanak sa radnicima fijata

POČEO SASTANAK RADNIKA FIJATA SA PREMIJERKOM BRNABIĆ: Evo da li je došlo do pomaka u PREGOVORIMA!

Premijerka je objasnila da će od ukupno 2.016 zaposlenih koji su trenutno angažovani u "Stelantisu"

Objavljeno:

U Gradskoj upravi u Kragujevcu počeo je sastanak predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić s predstavnicima radnika i sindikatima kompanije Fijat Srbija. Premijerka je s njima razgovarala i u petak, a sindikalni predstavnici su nakon sastanka koji je trajao duže od dva sata izjavili da je došlo do pomaka u pregovorima.

Kako su tada ispričali, dogovoreno je da će svi koji odu u inostranstvo da rade u drugim Fijatovim fabrikama imati garantovan posao na budućoj liniji za proizvodnju električnog modela u Kragujevcu. Oni su naveli da je 500 radnika, definitivno višak, a odbili su da govore o visini otpremnina iako su potvrdili da je i o tome bilo reči na sastanku u Beogradu.

Sindikalni predstavnici su rekli da su dobili uveravanje od premijerke da je Stelantis spreman da koriguje svoju ponudu. Oni su tada rekli da očekuju da premijerka nastavi razgovore sa Stelantisom o visini otpremnina i da početkom nedelje ona dođe u Kragujevac.

Predstavnici radnika su rekli i da imaju uveravanja da rukovodstvo Fijata neće pozivati radnike da se izjašnjavaju o svojoj odluci do 20. juna. Oni su istakli i da su svesni da su pregovori teški i da će za sada odložiti proteste.

Fiat, Fijat
foto: EPA-EFE/TOMS KALNINS

Podsetimo, dan pre razgovora sa premijerkom, prošlog četvrtka, deo radnika Fijata se okupio ispred fabrike u Kragujevcu, nezadovoljni dinamikom rešavanja njihovog statusa, ali su posle sastanka sa Brnabić rekli da će do daljeg odložiti proteste.

Premijerka je ranije izjavila da je u " Fijatu" oko 500 radnika višak, ali je istakla da će se Vlada Srbije boriti da oni dobiju što bolje otpremnine i da će im pomoći da pronađu novi posao.

Ona je objasnila da će od ukupno 2.016 zaposlenih koji su trenutno angažovani u "Stelantisu", za proizvodnju elektičnih automobila koja će početi 2024. biti potrebno 1.550 ranika.

(Espreso / Euronews Srbija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.