DVA MILIONA SRBA IH POSEDUJE: Koliko biste novca dobili ako biste sad prodali svoje besplatne akcije? (FOTO)
Besplatne akcije, Foto: Zorana Jevtić

VELIKE KOMPANIJE

DVA MILIONA SRBA IH POSEDUJE: Koliko biste novca dobili ako biste sad prodali svoje besplatne akcije? (FOTO)

Kada je reč o dividendama, odnosno novcu koji se može dobiti po osnovu akcija, on iznosi oko 5.000 dinara

Objavljeno: 10:35h

Besplatne akcije velikih kompanija ima oko dva miliona građana Srbije. Oni koji ih do sada nisu prodavali u ovom trenutku imaju pet akcija NIS-a, jednu Aerodroma "Nikola Tesla", 31 deonicu kompanije "Telekom" i sedam akcija Akcionarskog fonda.

Na berzi jedna akcija NIS-a trenutno vredi oko 590 dinara, a aerodroma 1.530 dinara. Akcijama Telekoma i Akcionarskog fonda zasad se ne može trgovati na berzi.

Ivan Bojičić iz Banke Poštanska štedionica kaže da je 2008. pravo na besplatne akcije ostvarilo 4,8 miliona građana, a naknadno prijavljivanje nije moguće.

Dosad je akcije NIS-a i aerodroma prodalo 2,8 miliona građana, dok akcijama Telekoma i Akcionarskog fonda ne može da se trguje na berzi. Njih i dalje poseduju svih 4,8 miliona građana.

Novac, Banka
foto: Profimedia, EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Prema poslednjim podacima na berzi, kada biste sada prodali svoje akcije NIS-a i aerodroma, dobili biste 4.500 dinara. To se vrši na šalterima pošta.

Kada je reč o dividendama, odnosno novcu koji se može dobiti po osnovu akcija, on iznosi oko 5.000 dinara.

telekom Srbija
foto: Mondo/Telekom Srbija

Ako se neko ne seća koji je račun prijavljen za isplatu dividende, može tu informaciju dobiti na šalteru Poštanske štedionice.

Ako je nekome otvoren namenski račun u Poštanskoj štedionici, on taj novac može podići i u toj banci, ali i na šalteru pošte, a potrebna je samo važeća lična karta.

Prilikom ostavinske rasprave, potrebno je dati i podatak o akcijama.

To može biti potvrda koju je Agencija za privatizaciju prosledila svim građanima, Ministarstvo privrede može izdati duplikat, a i notari mogu da se obrate Poštanskoj štedionici službenim putem i banka će im u tom slučaju dati sve podatke.

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.