EVO DA LI BOJLER ZAISTA TROŠI ČAK 60% STRUJE: 1 stvar NAJVIŠE utiče na POTROŠNJU, posebno u OVIM gradovima u Srbiji
Ilustracija, Foto: Profimedia

OBRATITE PAŽNJU!

EVO DA LI BOJLER ZAISTA TROŠI ČAK 60% STRUJE: 1 stvar NAJVIŠE utiče na POTROŠNJU, posebno u OVIM gradovima u Srbiji

Kod nas je često zastupljeno mišljenje da bojlere ne treba održavati, ali novo istraživanje će mnoge naterati da o ovome dobro razmisle.

Objavljeno: 16:52h

Bojleri potroše od oko 11% pa do čak 60% energije u domaćinstvima koja se ne greju ili hlade na električnu energiju. Istraživanje koje je sprovedeno na zahtev vlade Velike Britanije, pokazalo je da grejač koji je pokriven slojem kamenca od samo 0,5 mm troši čak 9,7% više struje.

Kod nas je često zastupljeno mišljenje da bojlere ne treba održavati, a svaki treći bojler je pogrešno ugrađen. Zbog toga trošimo mnogo više energije na zagrevanje vode, nego što moramo.

Dragiša Brbić iz poznate firme kaže da su problemi najizraženiji kod malih bojlera jer se pri ugradnji često preskoči jedan deo koji nije sastavni deo bojlera i dodaje:

- Nepovratni ventil je jako bitan deo vodovodne instalacije pri montaži bojlera jer on ne dozvoljava da bojler ostane bez vode ukoliko se desi nestanak vode u mreži. Isprazni se bojler i grejač radi bez vode i tu dolazi do najviše problema.

Kako Dragiša kaže, najmanji problem je to što će grejač potrošiti električnu energiju, a bez da zagreje vodu.

Ukoliko termostat ne odreaguje na vreme, dolazi do topljenja kazana ili grejač probija na masu i radi bez napona.

Mali bojleri imaju uglavnom plastične kazane, pa je jasno kakve sve posledice mogu nastati zbog topljenja plastike i kasnijeg curenja vode.

1 / 4 Foto: Profimedia

Dragiša je pokazao da se na grejaču vidi tačno da je gornji deo grejača radio bez vode. Grejač na delu koji je radio bez vode, potamni.

Na grejaču se vidi tamniji i svetliji deo. To ukazuje da je tamniji deo duže vrema grejao „na prazno“ tj. da oko tog dela grejača nije bilo vode

U poznatoj firmi koja se bavi proizvodnjom bojlera kažu da na potrošnju energije posebno utiče kamenac.

- Kamenac zatvara grejač kompletno. Ne dozvoljava mu da širi energiju, toplotu, a grejač je aktivan non-stop radi jer ne postiže određenu temperaturu čak ga i termostat ne gasi. On radi dok ne pregori, navode za Potrošački savetnik.

Kamenac praktično funkcioniše kao izolator toplote. Istraživanje, koje je finansirala američka vlada, pokazalo je da efikasnost grejača opadne i za preko 50% zbog naslaga kamenca, pre nego što grejač pregori. Po podacima poznate firme, o kamencu treba posebno da vode računa stanovnici sledećih mesta i njihove okoline.

Šabac, Loznica, Kragujevac i recimo Jagodina.

- U Zavisnosti od regiona u kojem živite i potrošnje tople vode, preporučeno je da bojler očistite jednom u periodu od dve do pet godina i tom prilikom zamenite grejač. Mi smo odlučili da vidimo kakvo je stanje grejača i koliko ima kamenca u bojleru od 80 litara kojem je poslednji put menjan grejač pre dve godine. Bojer se nalazi u Beogradu, koji, što se tiče kamenca ima dosta dobru vodu.

Očekivali smo da ćemo iz bojlera izvaditi više kamenca. Uprkos relativno maloj količini kamenca, na grejaču se jasno vide naslage kamenca. Ako je grejač sa samo 0,5 mm naslaga kamenca 9,7% manje efikasan od novog grejača, možemo samo zamisliti koliko je grejaču koji smo izvadili opala efikasnost.

Imajući u vidu da novi grejač košta 800 dinara, jasno je da je dobro menjati grejač na svake tri do četiri godine, ako ne i češće.

Ako ste kupili bojler koji ima garanciju u trajanju od 10 ili 15 godina, nemojte očekivati da će ona važiti ako ne održavate bojler.

Osnovi uslov za produženje garancije je kontrola magnezijumske anode na 48 meseci. 48 meseci je maksimalni rok u kojem je potrebno iskontrolisati anodu, a u zavisnosti od pH vrednosti vode regiona gde stranka koristi i dosta pre toga.

Slične uslove važenja garancije imaju i drugi proizvođači, jer visoka koncetracija kamenca skraćuje trajanje anode. Zato je potrebno pre kupovine bojlera proveriti koliko košta i koliko često morate da obavljate redovno servisiranje bojlera.

Nekada može da se ispostavi da je skuplji bojler zapravo jeftiniji, jer je jeftinije njegovo održavanje.

U poznatoj firmi kažu da je iznenađujuće koliko su česte greške pri ugradnji. Recimo, često se dešava da su mali, bezpritisni bojleri ugrađeni, recimo u kuhinjama, na instalacijama sa slavinama koje ne dozvoljavaju da voda kaplje iz bojlera.

- Ljudi pogrešno tumače kapanje vode na bateriji, pa zovu majstora čak i popravju, otklanju taj momenat. U stvari, to je ispravan rad baterija na koju je prikopčan bezpritisni bojler – kaže Dragiša Brbić.

Baterija u ovom slučaju ima ulogu sigurnosnog ventila. Kako se voda greje, tako se i širi tj. raste pritisak unutar bojlera. Bezpritisni bojleri ne mogu da izdrže rast pritiska i zato na njih mora da se ugradi baterija koja će pri zagrevanju kapati.

(Espreso / Potrošačkisavetnik.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.