STAN OD 35 KVADRATA SA 230 EVRA NA 400: Tržište nekretnina DIVLJA, kada će da se stabilizuje?
Ilustracija, Foto: Profimedia

dokle?

STAN OD 35 KVADRATA SA 230 EVRA NA 400: Tržište nekretnina DIVLJA, kada će da se stabilizuje?

Prema analiziranim podacima za godinu dana za stanove od 35 kvadratnih metara, koji su i najtraženiji, Savski venac je ubedljivo najviše povećao kiriju

Objavljeno: 15:46h

Od početka rata hiljade iseljenika iz Ukrajine i Rusije našle su svoj dom u Beogradu, dodatno, mnoge kompanije preselile su svoje radnike u Srbiju. Zbog toga je na tržištu nekretnina došlo do velike tražnje, pa su cene kirija za kratko vreme skočile i za nekoliko stotina evra.

Drugo, činjica je i da da stanova na zakup nema mnogo, kao što nema mnogo ni stanova za prodaju, uprkos ekspanziji gradnje, piše Telegraf Biznis.

Dodatno, u poslednjih mesec dana, agencije za nekretnine u Beogradu, Novom Sadu, ali i drugim gradovima u Srbiji, primetile su nagli porast iznajmljivanja, ali i kupovine stanova, kuća i poslovnih prostora od strane ruskih, ali i ukrajinskih državljana.

Agenti za nekretnine kažu da je imućnijim ruskim i ukrajinskim IT stručnjacima, prestonica Srbije postala privlačna lokacija za život.

Što se tiče zakupa, postoji veliko uvećanje tražnje jer sve više evropskih kompanija koje su radile u Rusiji, sada svoje zaposlene seke kod nas. Ipak, ne treba sve pripisati naletu stranaca, cene prate tražnju, a stručnjaci nisu sigurni kada bi tržište moglo da se stabilizuje.

1 / 6 Foto: Printscreen/RTS

U međuvremenu, evo podataka kako se kreću cene zakupa.

Retke su lokacije na kojima nije došlo do rasta cena izdavanja pa je tako, a kada je reč o tome da koji stanovi prilikom iznajmljivaja se najpre izdaju, sagovornik kaže:

- Kao po pravilu, najbrže se izdaju manji stanovi. Izuzetak su dvoiposobni stanovi koji se najsporije izdaju - navodi za portal Telegraf Igor Manjenčić ispred portala za oglašavanje prometa nekretnina.

Savski venac na prvom mestu po poskupljenju

Prema analiziranim podacima za godinu dana za stanove od 35 kvadratnih metara, koji su i najtraženiji, Savski venac je ubedljivo najviše povećao kiriju. Prošle godine za mesec dana stan je koštao u proseku 229 evra na toj opštini, dok je krajem aprila prosečna cena iznosila čak 402 evra. To je vinulo ujedno ovu opštinu na prvo mesto najskupljih kada je reč o izdavanju jednosobnih stanova.

I vlasnici stanova u Starom gradu su profitirali jer je cena zakupa sada 402 evra u odnosu na 243 od prošle godine. Vračar već tradicionalno drži svoje visoko mesto, a cena kirije je pratila rast. (380 u odnosu na ranijih 303 evra).

Novi Beograd se takođe visoko kotira, ali primećujemo malu promenu. Prošlog proleća cena zakupa stanova je bila oko 290 evra, što je ovu opštinu činilo skupljim, dok je sada skok na 316 evra. To u konačnoj statistici znači da je ipak "pao" na listi najskupljih.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.