U 1 OPŠTINI U SRBIJI PLATE SKOČILE ČAK 20 ODSTO: Evo ko najviše, a ko najmanje ZARAĐUJE!
Ilustracija, Foto: Profimedia

STATISTIKA ZA MART

U 1 OPŠTINI U SRBIJI PLATE SKOČILE ČAK 20 ODSTO: Evo ko najviše, a ko najmanje ZARAĐUJE!

Najmanje prosečne zarade od 45.363 dinara u martu su imali zaposleni u uslugama smeštaja i ishrane, navedeno je u izveštaju državne statistike

Objavljeno:

Dok u mnogim zapadnim zemljama inflacija raste brže od povećanja plata i time obara kupovnu moć građana, u Srbiji to nije slučaj, sudeći po najnovijim podacima Republičkog zavoda za statistiku.

Naime, izveštaj državnih statističara pokazuje da je prosečna zarada (bruto) obračunata za mart 2022. u Srbiji iznosila 102.781 dinar, dok je prosečna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 74.664 dinara.

Medijalna neto zarada za mart je iznosila 55.146 dinara, što znači da je 50 odsto zaposlenih primilo platu do navedenog iznosa.

Kako se navodi, rast bruto i neto zarada u periodu januar-mart ove godine u odnosu na isti period prošle godine, iznosio je 13,4 odsto nominalno, odnosno 4,3 odsto realno, kada se isključi inflacija, piše Kurir.

1 / 4 Foto: Profimedia

Kupovna moć

U poređenju sa istim mesecom prethodne godine, prosečna bruto zarada za mart 2022. nominalno je veća za 14,3 odsto, a realno za 4,8 odsto, dok je prosečna neto zarada nominalno veća za 14,4 odsto, odnosno za 4,9 odsto realno.

Budući da su potrošačke cene u martu 2022. u poređenju sa istim mesecom prethodne godine, povećane za 9,1 odsto, tako je uz rast prosečnih plata više od tog iznosa očuvana kupovna moć građana.

Podsetimo, prošlog novembra zaposleni u Evropskoj centralnoj banci zahtevali su od predsednice Kristin Lagard zahtev da im se povećaju plate u skladu sa inflacijom kako ne bi izgubile realnu kupovnu moć. Lagard im je odgovarila da može da ponudi povećanje od 1,3 odsto čime oni nisu zadovoljni budući da je inflacija u evrozoni u aprilu 7,5 odsto.

Sa ovim se suočavaju skoro sve zemlje. Prošle godine u SAD je zabeležen najveći godišnji rast plata još od 1983. i Regana, ali je bio manji od rasta cena.

Najveći rast

Takođe, izveštaj o prosečnim zaradama zaposlenih u Srbiji za mart pokazuje da su u prva tri meseca ove godine neto plate najviše porasle zaposlenima u Sremskim Karlovcima - za 20,1 odsto u odnosu na isti period prošlo godine, i u martu su iznosile 72.181 dinara.

Ipak, po platama i dalje prednjače stanovnici beogradske opštine Vračar koji su u martu u proseku zaradili po 127.664 dinara.

Kada su u pitanu delatnosti zaposlenih, ubedljivo najveće prosečne plate od čak 241.547 dinara (2.055 evra) primaju programeri, kojima je u prva tri meseca zarad i najviše porasla - 34,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Najmanje prosečne zarade od 45.363 dinara u martu su imali zaposleni u uslugama smeštaja i ishrane, navedeno je u izveštaju državne statistike.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.