RUSI U SRBIJI OSNOVALI ČAK 725 FIRMI, ZARAĐUJU I PO 3.000 EVRA: Otkrili smo čime će se baviti u Srbiji! (FOTO)
Ilustracija, Foto: Profimedia

STRANCI U SRBIJI

RUSI U SRBIJI OSNOVALI ČAK 725 FIRMI, ZARAĐUJU I PO 3.000 EVRA: Otkrili smo čime će se baviti u Srbiji! (FOTO)

Kako saznajemo, od februara do maja ove godine pojavio se veliki broj privrednih društava i preduzetnika iz ove dve zemlje, a iz Agencije za privredne registre nam je saopšten i tačan broj

Objavljeno:

Od kako je počela ruska invazija na Ukrajinu, veliki broj ljudi iz ove dve države naselio se na naše prostore. Tačan podatak koliko ih je došlo ne postoji, ali se procenjuje da se radi o više hiljada ljudi.

Osim što žive u Srbiji, Rusi i Ukrajinci danas naveliko i rade kod nas. Inače, prema nezvaničnim podacima, kada se radi o ljudima iz Rusije u pitanju su mladi, do 45 godina koji dolaze zbog posla i dobro se snalaze. S druge strane, kada je reč o Ukrajincima uglavnom su porodice sa decom.

Kako saznajemo, od februara do maja ove godine pojavio se veliki broj privrednih društava i preduzetnika iz ove dve zemlje, a iz Agencije za privredne registre nam je saopšten i tačan broj.

  • Od 24.02. do 16.05.2022. godine, u Registru privrednih subjekata, koji vodi Agencija za privredne registre, registrovano je osnivanje 240 privrednih društava i 596 preduzetnika, čiji su osnivači fizička i pravna lica iz Ruske Federacije.
  • Od 24.02. do 16.05.2022, registrovano je osnivanje 11 privrednih društava i 6 preduzetnika, čiji su osnivači fizička i pravna lica iz Ukrajine", navode iz APR-a.

Kako dalje navode, od privrednih društava, najviše ih je registrovano u pravnoj formi – društva sa ograničenom odgovornošću (d.o.o), a ima i dosta preduzetnika.

Kada su Rusi u pitanju, najveći broj privrednih društava odlučuje se za poslovanje u ove 4 oblasti:

  1. Računarsko programiranje
  2. Nespecijalizovana trgovina na veliko
  3. Konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem
  4. Konsultantske delatnosti u oblasti informacione tehnologije

A što se tiče preduzetnika, takođe iz Rusije, pretežne delatnosti su takođe računarsko programiranje, konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem, konsultantske delatnosti u oblasti informacione tehnologije i specijalizovane dizajnerske delatnosti.

Mnogi su našli posao u domaćim IT kompanijama gde rade za platu i veću od 3.000 evra.

Programiranje
foto: EPA/RITCHIE B. TONGO

Prema podacima Agencije za privredne registre, najveći broj privrednih društava u Srbiji čiji su osnivači iz Ukrajine svodi se na:

  1. Konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem (3)
  2. Nespecijalizovana trgovina na veliko (3)

S druge strane, preduzetnici iz Ukrajine se opredeljuju pretežno za računarsko programiranje, konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem kao i Rusi. Međutim, pored toga oni se odlučuju i za otvaranje prodavnica, kao i restorana i pokretnih ugostiteljskih objekta. Osim toga, postoje i servisi i automehaničarske radnje čiji su vlasnici Ukrajinci, a ovi preduzetnici neretko se odlučuju i za proizvodnju proizvoda od drveta, plute, slame i pruća.

Obzirom da su državljani Rusije u mnogim zemljama obuhvaćeni sakcijama koje utiču na njihovo poslovanje, čini se da je to jedan od glavnih razloga zašto sa biznisima nastavljaju kod nas. Posebno su sankcijama obihvaćeni ruski oligarsi, a i APR-a (iz opravdanih razloga, jer su potrebni lični podaci za takvu vrstu iformacija) nismo dobili odgovor da li neki od njih posluju baš kod nas i čime se bave.

Dolazak Rusa i Ukrajinaca, inače, dodatno je podgrejao tržište nekretnina. U Beogradu je sve teže pronaći stan koji se može platiti. Pa tako ima i slučajeva da se stan koji se do pre nekoliko meseci izdavao za 400 evra, sada izdaje za duplo više.

Na ovu temu razgovarali smo sa Jelenom Davidović vođom prodajnog tima oglasnih portala Nekretnine.rs koja je za naš portal objasnila koji faktori su uticali na poskupljenje cena nekretnina u Beogradu i da li to ima veze sa dolaskom Rusa i Ukrajinaca ili je u pitanju nešto drugo.

Ključevi
foto: Promo

"Poskupljenje građevinskog materijala osnovni je faktor koji je uticao na skok cena nekretnina i neizvesno je u kojoj meri će se to odraziti na tržište nekretnina u narednom periodu. Dolazak Rusa i Ukrajinaca je uticao na skok cena na domaćem tržištu u smislu povećane potražnje i njihove spremnosti da plate za vecu prodajnu ili cenu zakupa nekretnine", priča Jelena za portal Espreso.

Naša sagovornica objasnila je da su Rusi i Ukrajinci zainteresovani za moderne i dobro opremljene stanove, ali sve zavisi od toga za koje potrebe ih iznajmljuju.

"U zavisnosti od toga da li im je nekretnina potrebna za smeštaj porodice ili za potrebe poslovanja zavisi i njihov izbor u smislu da li će predmet njihove potražnje biti stan ili kuća. Zainteresovani su za moderne i bolje opremljene stanove a neretko interesovanje iskazuju i za luksuzne nekretnine", kaže ona.

Najčešće lokacije u Beogradu za koje se odlučuju su Dedinje i Senjak, a evo i zašto.

"Na tržištu je zabeleženo interesovanje kako ruskih i ukrajinsih kompanija tako i nemačkih i engleskih pre svega iz IT industrije, koje su kada je Beograd u pitanju najviše zainteresovane za gradske lokacije Dedinje i Senjak. Kompanijama je važno da zaposenima pored poslovnog prostora obezbede i kvalitetan sadržaj poslovnog i životnog okruženja jer kupovinom luksuznih nekretnina rešavaju i smeštaj svih zaposlenih", objašnjava Jelena Davidović i dodaje:

"Cene na tržistu nekretnina su iste za sve potencijalne kupce. Na tržištu ne postoji podela cena koja bi znacila da ruski i ukrajinske državljani kupuju nekretnine po jasno definisanim cenama koje važe samo za njih kao strane državljane", pojasnila je.

Rusi i Ukrajinci zakupljuju nekretnine na period od 3 do 6 meseci, pa čak i do godinu dana.

"Na domaćem tržištu nekretnina ruski i ukrajinski državljani trenutno su najviše zainteresovani za iznajmljivanje nekretnina. Prilikom iznajmljivanja stanova opredeljuju se za period zakupa od 3 do 6 meseci a u slučaju radno angažovanih i do godinu dana", rekla je ona za portal Espreso.

Kako nam je objasnila, interesovanje stranih državljana usmereno je prema centralnim gradskim lokacijama zbog njihove atraktivnosti i svih sadržaja koje nude. Dakle spremni su da plate za nekretnine koje se nalaze u centru grada i važno je da nekretnine zadovoljavaju sve potrebe savremenog stanovanja sa visokim stepenom opremljenosti.

Možemo da konstatujemo da na osnovu dosadašnjeg interesovanja stranci preferiraju najatraktivnije lokacije i ponude našeg trzišta.

Bonus video:

03:07

Espreso anketa: Zabrana abortusa u Srbiji?

(Espreso/D.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.