U OVOM GRADU JE KVADRAT POSKUPEO ČAK 400 EVRA! Cena ne prestaje da raste, sa trona su oborili i Beograd
Ilustracija, Foto: Profimedia

Ima li kraja rastu cena

U OVOM GRADU JE KVADRAT POSKUPEO ČAK 400 EVRA! Cena ne prestaje da raste, sa trona su oborili i Beograd

I dalje na čitavom tržištu nema u toj meri ponude da može da pokrije potražnju za nekretninama

Objavljeno:

Ako se osvrnemo na trend na tržištu nekretnina koji je aktuelan u poslednjih 12 meseci, i ako uporedimo podatke najveći rast cena, uprkos popularnom mišljenju nije ostvario Beograd, već Niš u kom je na pojedinim lokacijama za godinu dana kvadrat poskupeo i preko 400 evra.

Prema podacima oglasnog portala Nekretnine.rs u Bulevaru Nemanjića u Nišu, cena prosečnog kvadrata je skočila za godinu dana oko 34.64 odsto, tj. 413 evra.

Rast nije ništa manje velik i na drugim lokacijama u Nišu, šta više u procentima rast je i veći. Tako je u Panteleju cena prosečnog kvadrata od aprila prošle do aprila ove godine porasla 46,39 odsto tj. uvećana je za 405 evra. Na Durlanu prosečni kvadrat je u poslednjih godinu dana poskupeo 216 evra, a na Paliluli je poskupeo 352 evra.

Niš
Nišfoto: Printscreen/Google Maps

Ipak, radi se o prosečnim oglašenim cenama, ako pogledamo izveštaj RGZ za prošlu godinu, prosečna cena starogradnje u celom gradu Nišu je iznosila 895 evra. Najjeftiniji stan u starogradnji je prodat za 320 evra, a najskuplji za 1.560. U slučaju novogradnje prosečna cena je iznosila 1.010 evra. Najmanje plaćen kvadrat novogradnje je iznosio čak 380 evra, dok je najskuplji iznosio 1.595 evra.

Zašto rastu cene?

Kao i do sada razlog je isti, i dalje na čitavom tržištu nema u toj meri ponude da može da pokrije potražnju za nekretninama, bilo kao stambenom prostoru, bilo kao "bezbednoj oazi" za kapital, što su nam u razgovoru potvrdili stručnjaci i upućeni u tržište nekretnina.

- Zakon ponude i potražnje važi i za tržšite nekretnina i s' obzirom na to da trenutna ponuda ne zadovoljava potrebe, zaključak je da je to i dalje glavni faktor rasta cena, kaže vođa prodajnog tima oglasnog portala, Jelena Davidović.

U martu izdate 2.743 građevinske dozvole

Ilustracija
Ilustracijafoto: Aleksandra Čolić

U martu su izdate 2.743građevinske dozvole, što je za 35,2 odsto više u odnosu na isti mesec prošle godine, objavio je danas Republički zavod za statistiku. Najveći broj izdatih dozvola, 76,2 odsto odnosi se na zgrade, a 23,8 odsto na ostale građevine. Kada je reč o dozvolama za zgrade, 74,5 odsto je izdato za stambene, a 25,5 odsto za nestambene zgrade.

Prema dozvolama izdatim u martu, u Srbiji je prijavljena izgradnja 4.360 stanova, sa prosečnom površinom od 70,7 kvadrata.

Predviđena vrednost radova novogradnje u martu iznosi 80,8 odsto od ukupno predviđene vrednosti radova a najveća građevinska aktivnost se očekuje u Beogradu.

( Espreso / Blic )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.