NAJNOVIJA ODLUKA VLADE SRBIJE! Tiče se izvoza brašna
Hrana, Foto: Profimedia

VAŽNO

NAJNOVIJA ODLUKA VLADE SRBIJE! Tiče se izvoza brašna

Vlada Srbije je 20. aprila donela donela novu Odluku o privremenom ograničenju izvoza osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo

Objavljeno:

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici izmenjenu Odluku o privremenom ograničenju izvoza osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo, kojom su uvedena kvantitativna ograničenja izvoza na mesečnom nivou za određene poljoprivredno-prehrambene proizvode.

"Imajući u vidu dovoljne raspoložive količine brašna i pšenice, slobodan izvoz brašna koji je predložen ovom odlukom, imaće višestruki pozitivan ekonomski uticaj na domaće tržište, dovešće do većeg upošljavanja domaćih prerađivačkih kapaciteta i mlinovima omogućiti akumulaciju finansijskih sredstava neophodnih za otkup novog roda u žetvi", saopšteno je iz Vlade Srbije.

Navedeno je da je snabdevenost brašnom i pšenicom na domaćem tržištu dobra i da slobodan izvoz brašna ne može da ugrozi snabdevenost domaćeg tržišta, a da se omogućava da se pred žetvu rasterete silosi za prijem novog roda, kao i da se sačuvaju tradicionalna tržišta, s obzirom na to da je Srbija tradicionalni izvoznik brašna na tržišta zemalja iz regiona.

Podsetimo, Odluka Vlade Srbije o zabrani žitarica je stupila na snagu 11. marta, od kada je privremeno zabranjen izvoz osnovnih poljoprivrednih proizvoda bitnih za stanovništvo - pšenice, kukuruza, pšeničnog brašna, prekrupe i griza, kao i suncokretovog ulja. Privremena zabrana izvoza ovih proizvoda uvedena je u cilju sprečavanja kritične nestašice, a usled povećane tražnje na svetskom i domaćem tržištu.

1 / 5 Foto: Printscreen/RTS

Vlada Srbije je 20. aprila donela donela novu Odluku o privremenom ograničenju izvoza osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo, kojom je uvela kvote na osnovu kojih se dozvoljava izvoz 150.000 tona pšenice, 150.000 tona kukuruza i 20.000 tona brašna na mesečnom nivou, dok je za rafinisano suncokretovo ulje mesečna kvota 8.000.000 litara.

Mlinari su u proteklom periodu ukazivali da su na gubitku zbog zabrane izvoza brašna. Direktor Poslovnog udruženja "Žitounija" Zdravko Šajatović rekao je da srpski mlinari gomilaju zalihe, gube dobru zaradu i tradicionalna tržišta, kao i da bi zbog toga moglo da bude ugroženo i snabdevanje domaćeg tržišta brašnom tipa 400 u malim pakovanjima.

"Mogli smo da izvezemo brašna za oko 8,5 miliona evra, jer nikad veće cene nisu bile i plaćanje je 100 odsto avans. Umesto toga magacini mlinara su puni, a na srpska tradicionalna tržišta u Severnoj Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i delimično Albaniji su došli izvoznici iz Hrvatske, Mađarske, Bugarske i Turske", rekao je Šajatović ranije.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.