JEZIVI SLUČAJ SA INTERNETA U SRBIJI! Ono što se dogodilo ovoj ženi, MOŽE SVAKOME OD NAS
Foto: Profimedia

upozorenje

JEZIVI SLUČAJ SA INTERNETA U SRBIJI! Ono što se dogodilo ovoj ženi, MOŽE SVAKOME OD NAS

Korisnicima jednog sajta za onlajn kupovinu ovih dana stizale su poruke sa sumnjivim linkom.

Objavljeno: 08:32h

Slučaj koji se nedavno dogodio kada je žena kupcu preko interneta dala svoj broj računa, još jedno je upozorenje na prevare koje su sve masovnije u elektronskoj komunikaciji. Zato je važno još jednom podsetiti da registrovani prodavci, vlasnici sajtova nikada od svojih klijenata neće tražiti broj računa niti im slati sumnjive linkove.

"Radi se o dobro osmišljenoj prevari gde žrtva zapravo svesno daje faktički broj računa, naravno misleći da daje za sopstvenu korist, u stvari daje ga za sopstvenu štetu, prihvatajući tu neku formu, ili aplikaciju, šta god da je, neki program koji nakon toga automatski skida novac sa računa", kaže Dejan Gavrilović iz Udruženja "Efektiva".

Građani kažu da mejlovima dobijaju dosta tih "fišing poruka", ali, kako kažu, vidi se šta je prevara, šta nije.

"Ne otvaram ništa, tako da stvarno nisam imala nikakvo negativno iskustvo", kaže jedna sugrađanka.

Uglavnom su upoznati sa prevarama "indijski princ", "arapski princ" i slično.

"Mora pažljivo da se reaguje i da se vodi računa šta se odgovara i kome", kažu.

Internet
foto: Shutterstock

Ako sumnjate na zloupotrebu podataka, obavestite banku

Iz Udruženja banaka napominju da nije primećen znatniji porast takvih prevara. Ukoliko građani posumnjaju da je neko došao do njihovih podataka, o tome treba da obaveste banku kako bi ugasila sporne platne kartice i sprečila njihovu zloupotrebu.

Takođe, treba da prate stanje na računu i da, ako primete sumnjive transakcije, odmah obaveste banku.

Broj telefona strane države, slabo poznavanje srpskog jezika, mešanje ćirilice i latinice, roda i padeža - znakovi su koji mogu ukazivati na prevaru.

"Još neki signali koji nam mogu ukazati da se radi o prevari jeste što prevaranti često koriste legitimne sajtove gde smo mi zaista oglasili neku robu, koriste te linkove koji su stvarno pravi linkovi, gde mi kliknemo i vidimo da je u pitanju naš proizvod, a onda kada nam šalju informacije gde mi njena treba da damo te naše tajne podatke onda koriste sajtove koji su vrlo slični, ili ima neko duplo slovo koje inače nema u nazivu sajta", kaže stručnjak za sajber bezbednost Luka Milinković.

U MUP-u su rekli da nisu imali prijava u vezi sa novom internet prevarom. Ovakve slučajeve građani mogu da prijave Tužilaštvu ili odeljenju MUP-a za visokotehnološki kriminal.

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.